© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
18.04.2015 09:25:12

Dragić ima v Miamiju vse, kar potrebuje(jo)

Reuters

Sedma sezona v ligi NBA je za Gorana Dragića končana. Šestič jo je zaključil po rednem delu, ostaja pri edinem sodelovanju v končnici iz leta 2010. To je bila druga sezona, v kateri je menjal klub, začel jo je v Phoenixu in končal v Miamiju. Bo tam začel tudi naslednjo?

Na prvo žogo je odgovor zagotovo pritrdilen. In tudi zares bo precejšnje presenečenje, če se to ne bo zgodilo. "Moram se pogovoriti z družino in agentom ter videti, kaj je najbolje zame, toda zadnja dva meseca tu sta bila zelo lepa. Res je, da se nismo uvrstili v končnico, a to ne bo vplivalo na mojo odločitev. Ekipa ima svetlo prihodnost, soigralci so super, prav tako trenerski štab, vsi ljudje v klubu," o tem pravi Dragić, ki ima do 1. julija, ko se uradno začne prestopni rok, možnost razmišljati, tehtati in se odločati.

dragic re
Reuters

Če je seveda to sploh potrebno in ni že vse odločeno. Poglejmo dejstva: po tej sezoni ima Dragić možnost odločanja, ali ohrani zdajšnjo pogodbo, po kateri odigra še eno sezono z zagotovljenimi 7,5 milijona dolarjev, ali pa – in to bo precej zanesljivo tudi storil – pogodbo prekine in se postavi na trg. Pri tem ima Miami kot njegov zadnji klub prednost pred ostalimi klubi in lahko ponudi največ, velja tako za denar kot dolžino pogodbe. Recimo petletno, med katero bi lahko zaslužil vse tja do maksimalnih 109 milijonov zelencev. Ostali klubi lahko dajo največ 81,2 milijona za štiri leta.

"Miami ima vse, kar potrebujem," je dejal Dragić. In velja tudi obratno. Trener Erik Spoelstra je dal že nekajkrat vedeti, da je Dragić dodana vrednost in da se takega organizatorja igre preprosto mora pripeljati, če je za to priložnost. Miami ga pred dvema mesecema je in zanj se je tudi zelo potrudil, v takratni menjavi s Phoenixom in New Orleansom je dal nekaj igralcev in še dva izbora v prvem krogu nabora.

dragic re
Reuters

Res mislite, da je predsednik Pat Riley tak naivnež in bi se spustil v tak posel, če ne bi vedel, da je le malo verjetnosti za to, da Dragić ne bi ostal v Miamiju več kot le dva meseca? Seveda ne, Riley je pomembna, vplivna oseba lige NBA, eden njenih "botrov", njegove poteze so premišljene, "igračkanja" pri njem ni. In še bolj ne z njim. Skoraj prepričani smo, da je Dragić s svojimi agenti februarja, ko ga je Miami odrešil muk v Phoenixu, dal oziroma podpisal zagotovilo, da bo poleti to storil še enkrat.

"Zame je bilo letos kar težko, ker sem igral v dveh ekipah. Upam, da bo naslednja sezona, če ostanem tu, boljša kot pretekla. Seveda je ogromno dejavnikov, ki vplivajo na rezultat. Zgraditi je treba pravo kemijo znotraj ekipe, predvsem pa bo pomembno, da bomo zdravi. Če bo tako, potem lahko s tem strokovnim štabom in igralci, ki vedo, kako se stvarem streže, naredimo veliko. Prepričan sem, da bomo ena od štirih najboljših ekip na Vzhodu," Dragić tudi že razmišlja, kot da bo Miami še naprej njegovo domovanje.

goran dragic re
Reuters

BARKLEY: VPRAŠANJE JE, ALI BO OSTAL
Če vprašate Charlesa Barkleya, se Slovenec glede moči ekipe sicer moti. "Ne, ne, ne moreš priti od ekipe, ki je ni v končnici, do enega od najboljših štirih moštev v konferenci. Wade bo leto dni starejši ... Ne, ne bodo med štirimi najboljšimi. Ali pač, če pripeljejo nazaj LeBrona Jamesa. Trenutno pa tako visokim mestom niso niti blizu. Potrebujejo precej okrepitev, da bi lahko bili," je prepričan nekdanji zvezdnik Philadelphie, Phoenixa in Houstona.

goran dragic re
Reuters


Zgraditi je treba pravo kemijo znotraj ekipe, predvsem pa bo pomembno, da bomo zdravi. Če bo tako, potem lahko s tem strokovnim štabom in igralci, ki vedo, kako se stvarem streže, naredimo veliko. 

"Najprej morajo podpisati z Dragićem, če se bo odločil ostati. In to je veliko vprašanje. Če to stori, pa ne bodo imeli več denarja za nakup boljših igralcev. Ni tako enostavno, kot mnogi mislijo," je še dodal Barkley. Hm, veliko vprašanje je, ali se bo odločil ostati. Ali Barkley ve kaj več? Je mogoče, da bi Dragić Miami res izkoristil le kot vmesno postajo po odhodu iz Phoenixa in bo zdaj pobral šila in kopita? Teoretično tudi to ni nemogoče. Denar mu ne pomeni vse, pravi, in za manj zelencev bi lahko izbiral med precej klubi, pa čeprav Los Angeles Lakersi morda dajejo prednost pred njim Rajonu Rondu. Res je tudi, da Dragić s tem, da ostane na Floridi, tvega, saj je Miami z Wadom ali brez njega drugo moštvo, prvi zvezdnik Vročice pa je pri zdravnikih pogosteje kot kakšen 80-letnik. In bolnega Chrisa Bosha Dragić med igro še ni uspel spoznati. Kdo pa pravi, da se bosta na parketu ujela, brez dobrega sodelovanja z vodjo ekipe pa se mu lahko marsikaj podre.

Toda slednje je vseeno predvsem teorija, veliko bolj realen pa je vendarle podpis nove pogodbe z Vročico, za katero je letos odigral 26 tekem. Saj veste, "botrom" se ni dobro zameriti ...