© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
11.04.2015 20:55:00

Turki držijo škarje in platno

Ultimat, ki ga je Fiba sredi tedna postavila nacionalnim zvezam, češ da bodo, če bo kakšen njihov klub še naprej igral v ligi ABA, izgubile pravico do igranja na velikih tekmovanjih (letošnji EuroBasket pri tem ne velja), je le začetek.

Fiba naj bi imela v rokavu še precej več adutov, vojno z Ulebom pa bo naposled dobila le z denarjem. To je jasno. Uleb svojo evroligo vse bolj zapira in svojim najboljšim blagovnim znamkam – najbogatejšim klubom – za zdaj ponuja veliko, moral pa jim bo še več. Vprašanje je, ali ima na zalogi še kaj drugega kot koncentracijo kvalitete v zmanjšani (16-članski) elitni ligi, ki bi na drugi strani še bolj razjezila tiste, ki polzijo ven.

Navsezadnje tudi klube iz področja nekdanje skupne države, ki bi v tem modelu izgubili eno mesto. Direktor lige ABA Roman Lisac sicer pravi, da gotovo še ne v prihodnji sezoni, v kateri bosta evroligaša finalista letošnje regionalne lige, kako bo v prihodnje, pa kdo ve.

Fiba bo v vsakem primeru še naprej dejavna. Trenutek za obračun na finančnem področju pa ne bi mogel biti boljši – vezi Uleba z najmočnejšima sponzorjema Turkish Airlinesom in Efesom niso več videti tako močne, kot so bile. In če bi ju predsednik Fibe Europe Turek Turgay Demirel uspel prepričati, da prestopita, bi jima bržčas sledili tudi klubi. Škarje in platno imajo v svojih rokah očitno Turki ...