© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
30.10.2014 21:48:49

Diamantidis piše zgodovino

Grški košarkar Dimitris Diamantidis se je v zgodovino evrolige zapisal s prav posebnim dosežkom.

Na današnjem srečanju v Atenah, kje se trenutno merita Panathinaikos in Fenerbahče, se je grški košarkar Dimitris Diamantidis v zgodovino evrolige vpisal kot prvi igralec, ki je presegel mejo 1000 podaj. To mu je uspelo že v prvem napadu, ko je podal A. J. Slaughterju, ta pa je uspešno vrgel za tri točke.

Diamantidis je že v lanski sezoni postal najboljši podajalec v zgodovini evrolige, ko je presegel število podaj rojaka Theodorosa Papalukasa. Slednji jih je v najelitnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju zbral 978. Na tretjem mestu je italijanski veteran Pablo Prigioni (798), ki pa si kruh trenutno služi v ligi NBA.

Kot kaže bo Diamantidisa težko kdo presegel, saj je naslednji aktivni igralec v evroligi Vasilis Spanulis šele na petem mestu, do tega trenutka pa jih je zbral "le" 708.

Poleg tega se lahko 34-letni Diamantidis pohvali še s kar nekaj drugimi dosežki, med drugim ima v lasti rekord z največ podajami v eni sezoni evrolige (180), največ ukradenih žog v zgodovini evrolige (389), trikrat je osvojil naslov prvaka evrolige, dvakrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja, edini pa je bil kar šestkrat izbran za najboljšega obrambnega igralca evrolige.