© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
17.10.2014 18:16:03

Krajšanje že, a vprašanje česa

Reuters

Na nedeljski prijateljski tekmi med Brooklynom in Bostonom bodo preizkusili novost, o kateri razmišlja vodstvo lige NBA, in namesto 12 vsako četrtino igrali 11 minut. Toda nekateri opozarjajo, da to ni dovolj in da bi morali zmanjšati celo število tekem.

To naj bi ob krajšanju včasih neskončno dolgih tekem morda pomagalo k manjši obremenjenosti nosilcev igre, ki se pritožujejo nad napornim ritmom in utrujenostjo. A vsaj po mišljenju LeBrona Jamesa in Dirka Nowitzkega, ki sta (že) javno izrazila svoje mnenje, štiri minute manj na tekmo ne bodo rešile problema. Oba rešitev vidita drugje.

Že leta 2008 je zdaj že nekdanji košarkar Shane Battier dejal, da bi bila prva stvar, ki bi jo naredil, če bi bil komisar lige NBA, zmanjšanje števila tekem v sezoni na približno 50. A čeprav Battier ni kdorkoli, ne nazadnje se je v zaključku kariere v letih 2012 in 2013 z Miamijem okitil z naslovom prvaka, vseeno ni ime, zaradi katerega bi takratni komisar lige David Stern vzdignil obrvi, verjetno ni niti trenil z očesom.

749-20-spoelstra re
Reuters

Plaz sprožil Spoelstra
Razpravo je začel trener Miamija Erik Spoelstra, ko je povedal svoje mnenje o 44-minutnih tekmah: "Mislim, da bi veliko več kot s krajšanjem posameznega srečanja za štiri minute naredili, če bi zmanjšali število tekem, ki so odigrane druga za drugo v dveh dneh. Vsi se strinjamo, da je v kratkem času na sporedu preveč tekem." S svojimi besedami je sprožil plaz ...

Toda če bi podobne izjave prišle iz ust Dirka Nowitzkega in LeBrona Jamesa, prvega igrala sveta in enega najboljših igralcev lige NBA, je stvar seveda malo drugačna. Zdajšnji komisar najmočnejše lige na svetu Adam Silver ne more le zamahniti z roko, ampak prisluhniti, kaj imata povedati oba zvezdnika. "Minute ne pomenijo nič. Lahko igramo 50 minut na tekmo, če je treba. Ko si na parketu, ti je vseeno, ali igraš 22 ali 40 minut. Problem je v številu tekem, za katerega vsi igralci menimo, da je preveliko," je dejal LeBron James, ki je takoj zaigral na strune prepoznavnosti najmočnejše lige na svetu: "Treba je zaščititi vrednost lige NBA, vrednost pa predstavljajo igralci. Ligo je treba nenehno promovirati. Če pa so fantje poškodovani, ker igrajo toliko tekem, ligi ne moremo delati reklame. Ne pravim, da je prav za vse poškodbe krivo ogromno število tekem, a vsaka malenkost bo pomagala."

Slednje gotovo ni rekel naključno, prvi odgovor lastnikov oziroma vodstva lige igralcem bi prav gotovo bil povezan z denarjem: da manj tekem pomeni tudi manj prihodkov od reklam, manj prodanih vstopnic, posledično tudi nižje plače igralcev in podobno. A prvi zvezdnik zemeljske oble daje jasno vedeti, da želijo igralci o tej temi slišati tudi razmišljanje nasprotne strani. "To je stvar, o kateri se bomo prav gotovo morali pogovoriti in najti rešitev," je dejal in kot primer navedel sezono 2011/12: "Sezona, v kateri smo zaradi lockouta odigrali le 66 tekem, je bila res dobra, čeprav je res, da smo takrat zaradi poznejšega začetka igrali v pospešenem ritmu."

ENAKO PRI DVAJSETIH IN ZDAJ
Svoje videnje je podal tudi Dirk Nowitzki, ki bo pri 36 letih letos začel že svojo 17. sezono v ligi NBA. "Mislim, da ni treba igrati 82 tekem, da bi se odločilo, kdo je najboljši v obeh konferencah. To bi bilo lahko narejeno veliko prej. Vem pa, da gre pri vsem skupaj predvsem za denar in vsaka odigrana tekma manj pomeni izgubo za ligo, lastnike in tudi igralce. Tako pač je, zato menim, da sprememb še ne bo kmalu," je prepričan Nemec, ki v krajšanju tekem za štiri minute ne vidi pravega učinka.

170
dni bo trajal redni del nove sezone, kar za vsako ekipo pomeni, da bo povprečno odigrala eno tekmo vsak drugi dan.

18
-krat bo imel Phoenix z bratoma Dragić v naslednji sezoni na sporedu dve tekmi v dveh dneh.


Prej nasprotno, le težavo, saj to pomeni še manj igralnega časa za rezerviste oziroma še več igranja nosilcev igre, ker večina trenerjev zlasti na bolj izenačenih tekmah ne bo želela tvegati z menjavami. Nowitzki zato toliko bolj zagovarja bolj človeški urnik tekem, njihovo manjše število, kar bi privedlo tudi do tega, da klubom ne bi bilo treba igrati tekem dva večera zapored, kar ni redkost.

"Tudi ko sem bil star 20 let, nisem bil pristaš dveh tekem v dveh dneh. Mislim, da na najvišji ravni ne bi smeli igrati dva večera zapored in vmes še leteti iz enega v drugo mesto. To škodi igralcem, posledično tudi kakovosti igre. V prejšnji sezoni so v Dallasu gostovala nekatera moštva, ki so tu igrala svojo četrto tekmo v petih dneh, in z lahkoto smo jih nadigrali. To ni dobro za ligo NBA. Vem pa, da gre za posel, in treba je živeti s tem,"
je na koncu nekoliko resignirano dejal prvi igralec Dallasa.