© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
14.07.2015 11:30:24

V ligo ABA tako Tajfun kot Olimpija?

Konec tedna bomo končno izvedeli, kdo od slovenskih klubov bo nastopal v ligi ABA naslednjo sezono. Kaj vemo nekaj dni pred odločitvijo? Ne prav veliko, po drugi strani pa tudi ne tako malo.

Možnosti je še vedno precej, od tega, da bo ob Krki igral Tajfun, da bo to Union Olimpija, lahko celo oba, ali pa morda ob vsej trojici tudi še Helios Sunsi.

Da je Fiba s svojim vpletanjem na Jadran naredila veliko zmedo, je jasno že dolgo časa. Tudi klubom (in zvezam), ki so se zavzemali za spremembe oziroma za to, da se nekatere stvari postavijo na novo, se zdi, da so zadeve šle predaleč. Celo oni namreč zdaj spoznavajo, da, če ne drugega, bodo brez ljudi, ki so bili glavni doslej, težko sami postavili na noge tekmovanje v novi sezoni. Časa ni veliko, predvsem pa je glavna posledica Fibinega vmešavanja in ultimata zvezam in klubom, ki so vpleteni v ligo ABA, to, da je nastala zmeda s številom sodelujočih ekip v naslednji sezoni. Glavni problem pa tiči v Sloveniji in njenih predstavnikih. 

NOVA PRAVILA, KI JIH ŠE NI
Vemo, da imamo Krko kot zanesljivega udeleženca, za nikogar drugega pa ta trenutek ne bi upali dati roke v ogenj. Zdi se sicer, da se eno mesto nasmiha Olimpiji. Zakaj? Zaradi besed Dragana Bokana v pogovoru z nami. "Ko gre za Olimpijo, problema tako ali tako ne bi smelo biti, saj si je zagotovila igranje v evropskem pokalu. Po novih pravilih nove lige pa klubi, ki si priborijo igranje v evroligi ali evropskem pokalu, avtomatično dobijo tudi pravico igranja v ligi ABA naslednjo sezono," je dejal prvi mož Budućnosti, ki je zdaj tudi na čelu novega vodstva lige ABA.

bokan aba
abaphoto

Po novih pravilih nove lige ... čeprav teh pravil še ni nihče sprejel. Še vedno veljajo stara - vsaj če verjamemo spletni strani lige -, v katerih piše, da imajo neposredno pravico igranja v ligi ABA v sezoni 2015/16 klubi, ki si priborijo igranje v evroligi za naslednjo sezono, ne glede na to, katero mesto zasedejo v domačem prvenstvu. Niti besede torej o evropskem pokalu ... Lahko te besede Bokana že razumemo kot napoved, da si novo vodstvo oziroma klubi na vsak način želijo še naprej imeti v ligi tudi Olimpijo oziroma nikakor ne Tajfuna

DATUM STAREGA VODSTVA NIČVREDEN ALI NE?
Če bo liga po novem štela 12 klubov, je namreč le to možnost za klub iz Stožic, da ga »porinejo« notri oziroma na drugi strani vržejo ven Tajfun. Čeprav imajo v primeru državnih prvakov Slovenije še drugega »aduta« v rokavu, na katerega stavijo tudi pri Olimpiji. Šentjurčani se niso prijavili v ligo do datuma, ki naj bi ga določilo še prejšnje vodstvo. Novo, oziroma Bokan, trdi, da je to naslednik prejšnjega in se pravzaprav ni nič spremenilo glede delovanja lige, če seveda odštejemo lastniško strukturo.

Ali povedano drugače: tudi nova vodilna garnitura (trenutno sta ob Bokanu glavna še predsednika Cedevite Mladen Veber in Crvene zvezde Nebojša Čović) meni, da so Šentjurčani zamudili z rokom, to je Bokan nenazadnje dal jasno vedeti tudi v pogovoru z nami. Seveda drugače trdijo pri Tajfunu in Košarkarski zvezi Slovenije, ki zastopa interes Šentjurčanov v novi ligi ABA (ta slovenskih prvakov milo rečeno ne upošteva prav dosti). Tisti datum ne velja nič, ker so se stvari postavile na novo, so prepričani, zato je prijava povsem regularna.

tajfun
m24.si

A kdo bo o tem odločal? Če bo to skupščina, na kateri bodo glavno besedo imeli klubi, potem je praktično jasno, da bo v prednosti Olimpija oziroma da bo Tajfun težko dobil zadosti glasov. Če se bo spet vpletla Fiba, potem bodo delnice Tajfuna gotovo zrasle, ker je pač »lojalen« zvezi. Seveda pa je zanimivo vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo novo vodstvo na vsak način želelo sprejeti medse Olimpijo (in posledično spremenilo pravila), Fiba pa bo tudi vztrajala pri Tajfunu. In če gremo še korak dlje, kaj bo, če bo Fiba zahtevala, da res igra le 12 in ne 14 klubov? 

PRI HELIOSU IMAJO DENAR ŽE PRIPRAVLJEN
Uf, naporno, mar ne? Tako najbrž razmišljajo tudi vsi vpleteni, ki jih ta teden čakajo še nova pogajanja in dogovori. Če vprašate nas, bo na koncu sklenjen kompromis med Fibo (oziroma zvezami) in ligo ABA. Prva ne bo vztrajala pri 12 klubih, druga bo zamižala na eno oko in sprejela prijavo Tajfuna, hkrati popravila pravila, ki bodo ostanek v ligi dovoljevala tudi Olimpiji. In prišli bi do številke 13 sodelujočih klubov.

olimpija nm 766
Nikola Miljković

Takega scenarija bi bili silno veseli v Domžalah, saj bi ob 13 klubih lahko potem tudi Helios Sunsi upali na to, da bodo prav oni tisti, ki bodo zapolnili še zadnje mesto za potrebno štirinajsterico. Konkurentov imajo sicer kar nekaj, če gre verjeti Bokanu, a vprašanje, ali je res mnogo takih, ki so pripravljeni plačati kotizacijo - saj res, bi v zgoraj opisanem primeru lige 14 tudi Olimpija plačala? - ali pa bi takrat zanimanje kar naenkrat upadlo. V Domžalah slednje gotovo ne velja, tam imajo denar že pripravljen, samo nestrpno čakajo, da se ga znebijo.