© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
16.06.2015 15:18:57

Se vse vrti okoli 360 tisoč evrov?

Arsen Perić

Selektor Nik Zupančič in njegov pomočnik Ivo Jan sta včeraj doživela še uradni javni krst, potem ko sta prevzela svoje nove zadolžitve. Predstavniki Hokejske zveze Slovenije so ob tem predstavili še ostale najbolj aktualne stvari tega časa.

V sobotni številki Ekipe SN smo poročali o več spremembah med trenerji in sveti znotraj HZS, ki so jih vodilni možje zdaj še enkrat predstavili, a bolj kot to nas je zanimal odziv tudi na naše zapise v preteklih tednih, s katerimi smo že napovedali, da 37. redna skupščina HZS, ki je na sporedu zadnji junijski dan, ne bo minila brez takih ali drugačnih pretresov.

53.549 

evrov je bila na koncu leta bilanca HZS, ki je že tretje leto zapored poslovala z dobičkom. 

100.000 

evrov oziroma še nekaj več je naša krovna organizacija v sezoni 2014/15 vložila v slovenske klube.

Po primarni izjavi predsednika HZS Matjaža Rakovca bi lahko sodili, da pričakuje ravno obratno od naših pričakovanj, ki, povedano na preprost način, vključujejo boj zdajšnje z novo strujo. "Gradivo za skupščino je pripravljeno, tudi predsednik nadzornega sveta je podal svoje mnenje, revizorsko mnenje je že nekaj časa pripravljeno, kot tudi poročila vseh, ki so jih morali podati. Drugih zadev ni predvidenih, razen klasične redne skupščine," je dejal Rakovec, ki se je ob koncu široko nasmejal.

947-22-matjaz rakovec OBREZ ap
Arsen Perić

Prav s tem nasmehom nam je med vrsticami že dal vedeti, da je zdajšnjemu vodstvu HZS povsem jasno, kaj naj bi se že dogajalo in pripravljalo v zakulisju. "Večino stvari glede tega sem prebral prav v Ekipi," nam je uvodoma dejal, ko smo se po novinarski konferenci pogovarjali na štiri oči, k temu je še dodal, da informacij ni dobil le z naše strani. "Tudi na zadnjem predsedstvu so mi povedali, da kandidat, ki ga sploh ne poznam, v hokejskih vodah ga ne poznajo, hodi po klubih in obljublja različne stvari," je nadaljeval.

Poročali smo, da naj bi se v boj za mesto predsednika HZS vpletel direktor podjetja Elektro Celje Energija Mitja Terče, a, kot je že zgoraj zatrdil Rakovec, mu je ta čisti neznanec. "Nikoli se še ni oglasil na HZS. Ime sem zasledil le v vašem mediju in vem le še to, kar so mi zaupali predstavniki klubov," je še enkrat ponovil.

jan kontrec zupancic rakovec ap
Arsen Perić

ŽE V PRETEKLOSTI 
Glede na to, da smo že iz več virov dobili potrditev, da Terče in sodelavci v klubih predstavljajo svoj program in lobirajo za glasove članov skupščine, smo Rakovca vprašali, ali bo to storil tudi on. "Stopili bomo v stik s klubi in jih še enkrat seznanili, kakšne so bile razmere, preden smo prišli na HZS, da smo uredili stvari," je pojasnil Rakovec, ki pravi, da ima trenutno vodstvo HZS vseeno dovolj dobre argumente, da mu bo skupščina še naprej zaupala: "Mislim, da smo v petih letih dokazali, da nas zanima samo hokej. Uspehi govorijo o tem, da dobro delamo. Do poskusov zamenjave, tako mene ali vodstva HZS kot celote, je v preteklosti že prihajalo, to je verjetno eden od novih poskusov, da se to naredi."

V postopku dve tožbi

Matjaž Rakovec nam je še enkrat pojasnil, kakšna je narava tožb, ki so trenutno aktualne. "Glede na izsledke raziskav revizorske hiše smo proti Aljančiču, Schulzu in Žargiju podali kazensko ovadbo in nato na sodišču zahtevali, da se sredstva v znesku 360.000 evrov vrnejo HZS, ker so bila nezakonito odtujena," je o eni spregovoril Rakovec in nato pojasnil še, kakšno je stanje z drugo. "Aljančič je proti HZS vložil tožbo, s katero je dokazoval, da je HZS posodil denar, a je to sodišče že ovrglo, ker ni bilo nobenega materialnega dokaza, da je bil nakazan kakršenkoli denar. Še celo več, sodišče je odločilo, da so bili postopki Aljančiča kot predsednika HZS in lastnika agencije, ki je pobirala provizijo za sklenjene sponzorske pogodbe, nemoralni in neetični," je še pojasnil Matjaž Rakovec.

Rakovec je v nadaljevanju še enkrat zatrdil, da obstaja precej razlogov, zaradi katerih bi se stara vodstvena struktura rada vrnila na čelo HZS, in da je prepričan, da si res želi vrniti. "Dejstvo je, da so prihodnje leto volitve za svet IIHF, in vemo, da bi se Ernest Aljančič rad vrnil na mesto, na katerem je že bil," trdi Rakovec, čeprav se nam je pred dnevi oglasil ravno Aljančič, ki nam je zatrdil (to je zapisal tudi v sporočilu za javnost, ki smo ga objavili točno pred mesecem dni), da v te stvari ni vpleten.

rakovec ap
Arsen Perić

PREJŠNJI NE USTREZA
Rakovec je prepričan drugače, še posebej ker se na relaciji HZS–Aljančič spori še vedno rešujejo na sodišču. "Ravno ta ponedeljek je prišlo obvestilo sodišča, v katerem so tožene stranke – Aljančič, Marko Schulz in Matjaž Žargi – zahtevale, da se postopek prekine, dokler se zoper njih ne odvije kazenska ovadba. To je sodišče zavrnilo, kar smo tudi pričakovali, in v kratkem pričakujemo nov narok. Kar nekaj takih primerov je odprtih, in to določenim ljudem iz prejšnje strukture ne ustreza," je pojasnil naš sogovornik in jasno nakazal na glavne razloge, zaradi katerih lahko pričakujemo pester zadnji junijski dan.