© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
18.04.2015 19:35:57

Luka Gračnar: Vse je lažje, ko ti nekdo krije hrbet

red bull

Le 21-letni čuvaj mreže, ki že vrsto let kljub mladosti dokazuje, da je iz pravega testa za vrhunski hokej in nas znova in znova v to prepriča s svojo kvaliteto in talentom, je v torek v vlogi prvega vratarja Salzburga osvojil dvojno krono. Naslov v razširjenem avstrijskem tekmovanju ter naslov avstrijskega državnega prvaka.

Po Žigi Pancetu, ki je lani v dresu Bolzana osvojil naslov lige EBEL, povrhu pa na peti tekmi finala v Mozartovem mestu v 72. minuti podaljška dosegel še zmagoviti zadetek, je za slovenski šampionski pridih v avstrijski ligi letos poskrbel Luka Gračnar.

Ko smo se z njim dogovorili za intervju, sta od zmagoslavja minili že dve noči. S hripavim glasom je priznal, da je bila prva izredno kratka. "Malo smo naslov proslavili že na Dunaju v slačilnici, v Salzburgu so nas potem pričakali še naši navijači, bilo je zelo živahno," je opisal zanj zelo lepo noč.

luka gracnar salzburg red bull
red bull

Imel sem občutek, da se je prav vse obračalo v našo korist. Po pravici povedano sem čakal, kdaj se bo to spremenilo, da se bo vse obrnilo proti nam. Pa se ni.

Dan kasneje pravi, da so še naprej uživali, hodili po mestu. "Vozili smo se tudi s kočijami. Take bedarije," se je glasno zasmejal, a dodal, da bo uživanje v uspehu kratkotrajno, hitro se bo treba posvetiti reprezentanci.
Naslov prvaka s klubom, v katerega se je z Jesenic preselil leta 2010, mu normalno pomeni veliko: "Ogromno. To je do zdaj najvišja točka v moji karieri."


DALEČ OD LAHKEGA
Milijonarji s Solnograškega so do vrha lige EBEL prišli z 12 (!) zmagami na 13 tekmah. Le enkrat so v končnici izgubili, a Luka pravi, da so te številke varljive. "Če mogoče kdo misli, da je bilo lahko, se moti. Resnično daleč od tega," je zatrdil in pojasnil: "Imel sem občutek, da se je prav vse obračalo v našo korist. Vedno se je plošček odbil na naše palice in to tako, da smo dosegli gol. Po pravici povedano sem čakal, kdaj se bo to spremenilo, da se bo vse obrnilo proti nam. Pa se ni," je bil še v četrtek kar malo začuden naš sogovornik.

605-15-gracnar ap
Arsen Perić

Ne vem, če je kdaj kakšni ekipi sploh uspelo na tak način priti do naslova in vprašanje je, če bo kdo kdaj to sploh lahko ponovil.

VČASIH VEČ NA TOČKE
Rdeči biki so bili že skozi redni del sezone izredno dominantni, a Luka pravi, da take prevlade še zdaleč niso pričakovali. "Ne vem, če je kdaj kakšni ekipi sploh uspelo kot po tekočem traku priti do naslova in vprašanje je, če bo kdo kdaj to sploh lahko ponovil. Mislim, da težko. A še enkrat, ni bilo lahko. Veliko tekem smo dobili tesno in celo v zadnjih minutah tekme," je še enkrat izpostavil otrok jeseniške hokejske šole.

900-25-gracnar redbull
red bull

Povprašali smo ga, kaj je bilo letos drugače kot v preteklih sezonah. Zakaj je Salzburg po štirih letih ponovno postal šampion? "Mogoče to, da je bila ekipa bolj homogena, da smo bili boljša 'klapa'. Tujci in Avstrijci smo se dobro ujeli. Američani in Kanadčani so se v preteklosti pritoževali, da domačini niso timski igralci in da gledajo samo na točke. Takih igralcev letos v naši ekipi ni bilo, vsak je igral za skupno dobro, se za to žrtvoval. Ekipa je bila poleg tega kvalitetna," je razlagal slovenski olimpijec.

900-24-gracnar red bull
red bull

Luka je v končnici nadvse užival tudi ozračju, v katerem so se borili Salzburžani. Vsa srečanja so bila razprodana, poleg tega pa so igrali tudi proti ekipam, kot sta KAC in VSV, ki sta znana po odličnih navijačih. "Še posebej v Beljaku je bilo peklensko. Prva serija je bila zame najtežja, z Beljačani smo se najbolj namučili," je priznal mladenič s Hrušice.


NIHČE PRIBIT NA KRIŽ
Čeprav ima Salzburg najvišji proračun v ligi, je bilo že kar čudno, da jim je v zadnjih štirih letih vsakič spodrsnilo na pohodu proti vrhu. Je bilo letos čutiti kaj več pritiska okolice? So naslov zahtevali? "Tu se vsako sezono zahteva naslov, a navijači tu niso taki, če ne uspe, so zelo razumevajoči. Ne spomnim se, da bi kdo koga kaj izzival ali da bi bral kakšne grde komentarje, nikoli se nikogar ne pljuva. Tudi mediji so zelo korektni, nikoli nobenega posameznika ne pribijajo na križ in ne iščejo dlake v jajcu. Glede tega je okolje veliko bolj kulturno," je govoril.

luka gracnar salzburg red bull
red bull

GREDO PA NA NOGOMET ALI V OPERO
Nato je še dodatno pojasnil malo posebno situacijo. "Treba je vedeti, da jim hokej tu ne pomeni toliko. No, dobro, peščici je zelo pomemben, kot je recimo na Jesenicah, kjer je hokej del življenja. Tu pa se večina na tekme pride zabavat, če njihova ekipa zmaga, je še toliko boljše, če pa izgubijo, pa gredo v soboto na nogomet ali v opero," se je spet nasmehnil.

Kot kaže imamo letos močno ekipo, še Anže in Jan sta zraven. Na papirju imamo kar strašno ekipo.

Ali bodo hokejisti z novim naslovom v kakršnikoli meri v priljubljenosti dohiteli salzburški nogomet, je bilo naše naslednje vprašanje. "Ne, mislim, da ne. Mi smo na svojem maksimumu," je pojasnil: "Tekme, ki odločajo so tako in tako razprodane, dvorana je zapolnjena. V rednem delu ni tako, če pride recimo Alba 19, je dvorana na pol prazna. Želim si, da bi nas na teh tekmah bolj podprli. Drugače je nogomet šport številka ena v mestu, o tem ni dvoma, je pa po drugi strani tudi njihov vložek vsaj dvajsetkrat večji, kot je naš."

gracnar red bull
red bull

SI ALI PA NISI
Čeprav je Luka v moštvu med najmlajšimi igralci, je bila to sezono njegova vloga izredno pomembna, bil je eden ključnih mož Salzburga. Tekmovalni dres je v ligi EBEL oblekel 50-krat, od tega je 40 tekem stal pred golom in slavil kar 35 zmag. Na teh je obranil 1103 strele, dobil je 83 golov, njegova uspešnost je bila 93-odstotna. "Mlad gor ali dol, to je šport. Izpostavljati leta je brez veze, enostavno si ali pa nisi. Lepo je, da imam vseeno že pri 21 letih toliko zaupanja s strani vodstva, trenerja, vse je lažje, ko ti nekdo krije hrbet," je priznal.

luka gracnar salzburg red bull
red bull

Drugače je nogomet šport številka ena v mestu, o tem ni dvoma, je pa po drugi strani tudi njihov vložek vsaj dvajsetkrat večji, kot je naš.

NE Z GLAVO SKOZI ZID
Pogodba ga na Salzburg veže še eno sezono, a vendar tudi Gračko razmišlja, da bi čim prej še bolj razprl krila. "Vedno je prisotna želja po napredku. Vedno želiš narediti korak naprej, vsak trenutek, če bi se dalo. Super je, ker imam tu še pogodbo, bomo videli, če se bo kaj zdaj, čez poletje ali kasneje pokazalo. Toliko boljše. Vendar na silo nočem iti, ne bom šel. Ne bom rinil z glavo skozi zid, počakal bom. Predvsem je pomembno pravo okolje, kamor greš. Če se bi pokazala dobra zgodba, kjer bi bilo vse urejeno, kot mora biti, potem pa sploh ni vprašanja," je razložil naš sogovornik.

gracnar red bull
red bull

NA PAPIRJU STRAŠNA EKIPA
Kmalu se bo šampion pridružil tudi risom, s katerimi ga čaka še naloga v Ostravi. Na SP elitne divizije na Švedskem se je že izkazal, tudi tu upa, da bo dobil priložnost. "Se že veselim igranja za reprezentanco. Kot kaže imamo letos močno ekipo, še Anže in Jan sta zraven. Na papirju imamo kar strašno ekipo," je vesel in se dotaknil še svojih pričakovanj: "Selektorja bom poskušal prepričati, da si zaslužim igrati na kakšni tekmi. Kar bo, bomo pa še videli," se je nasmehnil mladenič, ki ta teden ni proslavljal le svojega naslova, temveč tudi naslov slovenskega prvaka, ki je pripadel njegovim Jesenicam.
"Vseskozi sem spremljal finale. Veliko prijateljev in nekdanjih soigralcev igra ali za Jesenice ali za Olimpijo, nisem pričakoval, da bodo železarji osvojili naslov, sem pa zelo vesel. Fantje so dokazali, da se da, čestitke vodstvu, predvsem pa igralcem za boj, za igro, za zasluženo zvezdico in pokal, ki je spet doma na Jesenicah," je še zaključil naš sogovornik.