© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
29.05.2024 10:55:42

Še vedno neuradno, a vse kaže, da bodo risi med elito igrali tudi z največjimi rivali

Luka Vovk

Po več virih, a še vedno neuradnih, bodo risi prihodnje leto med elito igrali na Švedskem

S pravljičnim, sanjskim zaključkom v slogu največjih hollywoodskih in knjižnih romanc se je v nedeljo končalo 87. svetovno prvenstvo elite. Češka je na domačem turnirju pobrala vso smetano in postala šele peta reprezentanca, ki je naslov osvojila na svoji zemlji.

Prvič po letu 2010 je Češka osvojila zlato kolajno, po kateri je ta izbrana vrsta posegla trinajstič. Nazadnje so hokejisti iz dežele dobrega vojaka Švejka leta 2022 osvojili bronasto.

Čehi so se v posebnem klubu pridružili Fincem, Švedom, Sovjetski zvezi in Češkoslovaški, ki se jo v tem pogledu jemlje kot svojo entiteto. Teh pet držav je v zgodovini SP najžlahtnejše odličje uspelo osvojiti na domačih tleh.

Ob koncu 87. izvedbe pa se mi in še kdo že ozira na 88. izvedbo hokejskega SP, ki se bo 5. maja naslednje leto začela v švedski prestolnici Stockholmu in danskem mestu Herning. Ta skandinavski turnir bo izredno zanimiv tudi za nas, saj bo na severu Evrope Slovenija enajstič igrala med najboljšimi 16 državami na svetu in poskušala med njimi tudi obstati. To je risom uspelo le dvakrat, nazadnje leta 2005.

In kje bo četa Eda Terglava prihodnje leto poskušala ponoviti uspeh izpred 20 let? Po naših domnevah in domnevah več virov naj bi Slovenija znova igrala v severnih Benetkah, torej v Stockholmu, kjer se je med elito dokazovala že leta 2013.

Čeprav uradnega podatka Mednarodna hokejska zveza IIHF še ni razkrila, pa smo glede na izračun skoraj popolnoma prepričani, da bo Slovenija igrala v isti skupini kot letos na SP 10. Avstrija in 14. Francija.

Večina prav tako v skupino A umešča Latvijo, s katero se bo Slovenija avgusta v Rigi borila za preboj na olimpijske igre, in Slovaško, pa domačinko Švedsko ter še Kanado in Švico.

Vse to so zgolj splošne domneve, na uradno razglasitev skupin bo treba še počakati, kajti na oblikovanje skupin ne vpliva samo ranking na svetovni lestvici IIHF, temveč se upošteva tudi kakšna želja gostiteljev, svojo besedo pa ima tudi marketinška služba in lastnik televizijskih prenosov.

Ob tem se je zdaj dodatno zapletlo, ker je sistem serpentine po novem rankingu skupino, v kateri sta se državi gostiteljici znašli v isti skupini. Dansko in Švedsko bo seveda treba ločiti, končni obliki skupin pa bosta znani šele čez čas.