© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
28.05.2024 00:00:00

Predsednik Jesenic Peter Bohinec: Prosil sem, naj pomagajo, iztržek je bil nič evrov

MPA

Pred nekaj dnevi je vodil občni zbor jeseniškega hokejskega kluba, ki je v istem času začel kazati usmeritve za naslednjo sezono. Jeseniški klub se že vrsto let spopada z negotovostjo. Klub, ki je lani osvojil naslov prvaka lige AHL, vodita dva človeka, z enim od njiju, predsednikom Petrom Bohincem, pa smo načeli več tem, ki močno zaznamujejo hokejsko klimo v tem okolju.

Občni zbor je natančno pokazal, kako je hokej ta hip zapisan pri domačinih. Če smo v preteklosti na teh sestankih srečevali tudi okoli 50 ljudi, jih je bilo v petek v Podmežakli navzočih šest. Kje so ljudje, smo vprašali predsednika domnevnega jeseniškega ponosa.

Razočaran nad udeležbo
"Mislim, da je bilo vsem vse jasno. Vse smo obvestili. Pobude za prestavitev ni bilo. Občni zbor smo tako spravili pod streho, v prvi vrsti zato, da lahko klub začne delovati z novimi ljudmi, predvsem v upravnem odboru," je pojasnil Bohinec, ki je bil razočaran nad udeležbo.
"Stanje duha je pač tako. Facebook govori svoje. Ljudje se na njem skrivajo za lažnimi profili, beremo samo kritiziranje … Vse to je veliko lažje kot pa priti sem in kaj narediti. Večkrat smo prosili ljudi, naj pridejo in nam pomagajo, a žal ostajava dva, ki skrbiva, da je klub nekako nad vodo," je klavrno realnost opisal Bohinec.

peter bohinec 24 lv
MPA

Bolj je predsednik zadovoljen s tem, da ekipa že ima novega trenerja, in verjame, da bo Niko Eronen igralce na led postavil v skladu z njegovo vizijo. "Nekaj pogodb že imamo podpisanih, letos bomo imeli nekaj tujcev, glede na trenerjeve izkušnje in poznanstva bo za to poskrbel on. V strokovni del se ne bom vtikal, sledil bom njegovim priporočilom in usmeritvam, kakopak pa je vse odvisno tudi od financ. Všeč mi je, da smo že aprila začeli razmišljati o prihodnji sezoni," je nadaljeval naš sogovornik, ki je predsednik Jesenic slaba štiri leta.

anze pogacar 24 lv
MPA

O DOBROTNIKU OLIMPIJE
Upam, da se ta dober duh razširi tudi na Jesenice
Večni rival Jesenic iz Ljubljane je pred tedni predstavil novega partnerja, kanadskega poslovneža Alexandra Lefebvra, ki bo finančno močno pomagal Olimpiji. "Mogoče pa nekega dne tudi mi najdemo takega človeka. Upanje umira zadnje," je bil prvi Bohinčev odziv. "Olimpiji je padla sekira v med. To je sreča, nekateri jo imajo. Olimpija je dobila podpornika, ki ima rad hokej, ki mu je za hokej mar, in upam, da se ta dober duh razširi tudi na Jesenice, da ne bomo vedno od boga pozabljeni, kar se je že večkrat pokazalo," je dodal Bohinec.

Spomnimo: lani je bilo to obdobje povsem drugačno. Jesenice so se borile za vstop v ligo ICEHL in potegnile kratko, hkrati se železarji niso prijavili v ligo AHL. "Pred enim letom je bilo stanje res hektično," je priznal predsednik kluba. Prva jeseniška ekipa bo v prihodnji sezoni igrala v ligi AHL, pa v celinskem pokalu in državnem prvenstvu. "Vse bo bolj mirno, in če ima klub zadeve urejene, se tudi igralci lažje posvetijo svojemu delu na ledu," je jasno Bohincu.

Vse smo poplačali, kar me najbolj veseli
Z direktorjem Anžetom Pogačarjem zadnja štiri leta vodita klub in ves čas iščeta nove sodelavce, a jih ne najdeta. "Žal se z vsem ukvarjava le dva entuziasta. Zdaj se nama je v UO med drugim pridružil še Darko Ćorković, ki me je podprl v mesecih, ko je Pogačar zapustil mesto direktorja in sem ostal sam. Tiste štiri kritične mesece smo prebrodili, zagotovili finančna sredstva, jih iskali še več, uspeli smo odplačati opremo in igralce. Malo smo zamujali s plačili, a so bili vsi plačani v skladu s pogodbo. Vse smo poplačali, kar me najbolj veseli," se je spomnil najtežjih časov pretekle sezone in še enkrat izpostavil, da s Pogačarjem vseskozi iščeta svoje naslednike. "Želim si, da bi v klub prišel nekdo, ki bi ga popeljal na precej višjo raven, kot je zdaj. Želimo v ligo ICEHL. Moj stolček je vedno na voljo komurkoli. A trenutno stanje duha je takšno, da se na občnem zboru kluba zbere šest oseb; preprosto ni zanimanja. Biti župan in predsednik kluba je velika obremenitev in stolčka se ne oklepam, delam za hokej in za entuziaste, zanesenjake, ki jim je hokej še pri srcu, da ta živi, da se dela in se razvija."

peter bohinec 24 lv
MPA

Če bi vsak dal 3000 evrov …
Kot vedno smo se dotaknili tudi lokalne skupnosti in njene pomoči, ki pa je po Bohinčevih besedah praktično nična. "Brez odziva. Decembra sem zbral poslovno smetano jeseniškega prostora, vse prosil, naj bodo družbeno odgovorni, naj pomagajo športu, kulturi … Iztržek tega je bil nič evrov. Imamo 1140 poslovnih subjektov, ki imajo v našem okolju zelo dobre prihodke, to je 100 tisoč evrov ali več. Če bi vsak dal 3000 evrov …"

A o tem jeseniški klub lahko samo sanja in se z dvema človekoma bori naprej. Z nekaj sponzorji že imajo sklenjene dogovore, z nekaterimi se še pogajajo: "Upam, da bomo uspešni in bomo klubu tako spet lahko omogočili preboj."

Zaradi izpusta amonijaka smo letos morali evakuirati otroke
Tudi z glavnim sponzorjem Sijem Acronijem je pogodba za naslednje leto že podpisana. "Vložek je malo večji kot lani, ampak še vedno prenizek, da bi igrali na ravni, ki si jo jeseniški hokej zasluži. Vse pogodbe sklepamo za leto dni, nihče se ne želi vezati dolgoročno," je še izpostavil Bohinec, ki je tudi župan Jesenic in bo prav danes na izredni seji občinske svetnike znova prosil, naj potrdijo trimilijonski projekt obnove Podmežakle (ledene ploskve, strojnice, ograde …), ki so ga pripravljali eno leto in s katerim bi Jesenice kandidirale na razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

peter bohinec 24 lv
MPA

"Letos je že prišlo do izpusta amonijaka, zaradi česar smo morali na tekmi evakuirati otroke. Na srečo ni bilo posledic; še dobro, da led ta plin nevtralizira v tolikšni meri, da ni bilo katastrofe. Tu imamo tempirano bombo, ki je hkrati energetsko potratna. Na Jesenicah potekajo investicije tudi v druge infrastrukture, Peričnik, Završnica, ki bodo z evropskimi sredstvi v doglednem času tudi končane. Projekt prenove Podmežakle na te ne bo vplival, a če se ne bomo prijavili, bomo izgubili več kot milijon evrov. Upam, da bo na izredni seji prevladal glas razuma," je pred dnevom D zaključil Peter Bohinec.