© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
03.11.2015 16:44:51

Rise v klubih molzejo do konca

Arsen Perić

S kratkim sestankom se je včeraj pozno popoldne začela nova zgodba naše članske reprezentance. Nik Zupančič je zdaj še v praksi prevzel vajeti risov, pred katerimi je nadvse dolga in pestra sezona. Začenjajo jo ta teden s turnirjem na Poljskem, končala pa se bo pravzaprav šele naslednjega septembra.

Čeprav se bo takrat začela že nova sezona, na posebno septembrsko dogodivščino naša izbrana vrsta gleda, kot da bo takrat še vedno potekala letošnja. Rise po novem sistemu čaka boj na kvalifikacijah za OI, ki bodo leta 2018 v južnokorejskem Pjongčangu in čeprav do takrat manjka še slabo leto, se HZS s tem vsekakor že spogleduje.

Vseeno je zgoraj omenjeno dogajanje še vedno v ozadju. Pred četo Nika Zupančiča je več izzivov, prvi jo čaka od četrtka naprej v Katovicah, kamor se bo nato znova vrnila v drugi polovici aprila prihodnje leto, ko se bo v tem poljskem mestu borila za vnovični preboj med elito.

hokej reprezentanca zupancic ap
Arsen Perić

Prav veliko se ne bo spremenilo, slovenski hokej je tako ozko naravnan, da se vsi poznamo. Za nas je najpomembnejše, da začnemo delati pod novim trenerskim štabom. Zanesljivo bodo novosti, nekatere so nam že predstavili. Vsi smo komaj čakali, da je prišel ta dan.
Andrej Tavželj, kapetan reprezentance

Nik Zupančič in njegov pomočnik Ivo Jan sta seznam kandidatov za prvi zbor predstavila že pred tednom dni. Do trenutka, ko so se morali risi zglasiti na Bledu, je prišlo do nekaj sprememb. Tako je konec tedna prihod zaradi pretresa možganov odpovedal Žiga Pešut, ki ga je nadomestil prvi strelec Telemacha Olimpije v ligi EBEL Andrej Hebar, namesto prav tako poškodovanega Jana Urbasa pa je po več letih reprezentančno vabilo prišlo tudi na Jesenice, natančneje v roke Miha Pesjaka.

Na Bledu bodo Slovenci kratek čas. Opravili bodo tri treninge, danes zvečer se bodo z avtobusom odpeljali na Poljsko, v mesto, ki je približno dobro uro oddaljeno od Ostrave, kjer so preživeli dva tedna letošnjega maja.
"Mislim, da smo vsi že kar težko čakali na prvi zbor. Kar zadeva seznam, ni po naših največjih željah, a priložnost bodo dobili drugi, da jih bomo trenerji videli na tej ravni in jih preizkusili v več različnih situacijah," je uvodoma dejal novi selektor.

podlipnik pesjak hokej reprezentanca ap.JPG
Arsen Perić

Včeraj smo veliko govorili o tistih, ki jih tokrat ne bo zraven. Jan Muršak, za katerega Zupančič pravi, da je njegov prvi kandidat za kapetana, potem ko se je poslovil Tomaž Razingar, je še vedno poškodovan. Medveščak je prosil, ali lahko tokrat Slovenija pogreša vratarja Gašperja Krošlja, na Bledu bo tako tri treninge opravil tudi Tomaž Trelc, ki pa na Poljsko ne bo odpotoval. Po Švedski 2013 je selektor vabilo želel poslati tudi Roku Pajiću, vendar naj bi pri napadalcu, ki igra v drugi češki ligi, pred kratkim odkrili astmo, zato so mu v klubu zdravniki priporočili, da ta čas izkoristi za natančnejše preiskave.

hokej reprezentanca glavic trelc ap.JPG
Arsen Perić

MALO VEDNO V PRECEPU
Najbolj begajo informacije o Roku Tičarju, Robertu Saboliču, Janu Urbasu in Klemnu Pretnarju. Na zbor jih praviloma ne bo, ker so poškodovani, toda v klubih, ki so HZS obvestili o tem stanju, kljub temu še dobivajo veliko minutažo, zato je to videti precej smešno. "Klubi prosijo, ali jih lahko izkoristijo, da igrajo poškodovani, pod injekcijami. Molzejo jih do konca. Do neke mere to še razumem. Ta čas bi bil dobrodošel, da vsaj malo okrevajo. Glede tega smo tudi mi na HZS in jaz kot selektor malo v precepu. Ali na silo zahtevati, da igralec vseeno pride, ker če igra 20 minut na tekmo, potem pomeni, da je sposoben igrati? Še vedno verjamem, da so fantje 'načeti' in da bodo ta čas vseeno izkoristili za zdravljenje poškodb, ki pa jih ne odvračajo od tega, da ne bi igrali za svoj klub," je z rameni skomignil selektor, ki pa se v tem primeru tolaži s tem, da gre za že preizkušene rise, ki mu jih ni treba spoznavati: "Bodo pa priložnost dobili nekateri drugi. V vsaki stvari poskušam videti nekaj pozitivnega."

Hvala selektorju za zaupanje. Zame je to neznanka, poskusil bom dati vse od sebe, se čim več naučiti od starejših. To je zelo dobra izkušnja zame, v primerjavi z mlajšimi selekcijami je razlika v hitrosti, fiziki ... vse bo novo.
Nik Pem, novinec v članski reprezentanci

Po dolgem času je v reprezentanco vpoklic dobilo veliko hokejistov Olimpije, kar je selektor pokomentiral s tem, da so nekateri pokazali določen napredek. Izpostavil je Andreja Hebarja, enega povratnikov med rise, za katerega pravi, da to sezono dobro igra. "Opravil sem določene pogovore, da smo sploh razjasnili stvari, ali so pripravljeni delati pod takimi in takimi pogoji, in fantje, to je tisti izkušeni, so se strinjali. Mladi pa so veseli, da se vzpenjajo in da okusijo še višjo stopnico. Pri Olimpiji veliko igrajo, to s pridom izkoriščajo, točkovno si želijo več, a na njihove predstave gledam drugače, to so posamezniki, jaz pa jih moram umestiti v svoj sistem," je pojasnil selektor.

kovacevic jeglic rodman hokej reprezentanca ap
Arsen Perić

ČISTO ZADNJA BO MOJA
Zupančič pravi, da neznank praktično ni. Nekdanji odlični napadalec je vseeno že toliko let v ustroju članske reprezentance, da točno ve, kaj in kako, čeprav: "Rad bi videl nekatere igralce, ki prej v tej ekipi niso imeli večje vloge. In mogoče kakšne kombinacije branilskih parov in napadalnih trojk, kar je na takih tekmovanjih mogoče delati, medtem ko si tega na SP ne moreš privoščiti. Tam je v ospredju le rezultat," se zaveda 47-letni strateg, ki na primer s svojim predhodnikom Matjažem Kopitarjem v zadnjih mesecih ni bil v stiku.

Dejal je, da bodo imeli ta teden z risi še nekaj krajših sestankov, ki jih v poznejšem obdobju ne bo več toliko. Vse igralce dobro pozna, z nekaterimi je selektor še igral. "Zelo dobro se poznamo. Fantje vedo, kakšen človek sem in tak kot sem, tako tudi delujem. Predvsem gre za natančnost, doslednost, fair play z obeh strani, vedno sem odprt za reševanje težav. Dal sem jim jasno vedeti, da bo čisto zadnja moja. Sem v položaju, da odločam, in tako tudi bo. Jaz nosim odgovornost," je zatrdil Nik Zupančič.

Predvidena postava za turnir 
na Poljskem

Prva peterka: Robar, Kovačević,
Hebar, Jeglič, D. Rodman
Druga peterka: Štebih, Pavlin,
Pance, Goličič, Verlič
Tretja peterka: Repe, Tavželj,
Pesjak, Ograjenšek, Kuralt
Četrta peterka: Logar, Podlipnik,
Koblar, Pem, Ropret

Pojasnil je, da v igri ne bomo videli korenitih sprememb. Glede na to, da bo Slovenija igrala na SP divizije 1A, kjer bo še naprej ena od favoritov oziroma reprezentanca, ki ima dovolj znanja, da lahko igra agresivno, bodo risi le nadgradili podrobnosti, da bo sistem igre še bolj agresiven. "Na drugi strani pa hočem doseči to, da bodo fantje v danih situacijah poskušali sprejemati prave odločitve. Spodbujali bomo sprejemanje hitrih in pravilnih odločitev," je svoja največja pričakovanja še predstavil naš sogovornik.