© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
03.05.2015 07:31:05

Za nedeljsko kosilo risi s prvaki

Reuters

Aktualni prvaki bodo ena večjih oziroma težjih preprek, ki v Ostravi čakajo slovenske hokejiste. Rusi, za katere bo igralo precej zvenečih imen, hkrati pa je prišlo do kar nekaj odpovedi, hočejo narediti tisto, kar jim je že uspelo leta 2009 – ubraniti naslov prvaka.

Rusi so leta 2007 obrnili nov list. Ni povsem jasno, ali so se za to odločili zavestno ali je pri hokejistih sezono za sezono prevladala močna nacionalna zavest, toda od zgoraj omenjenega leta so na svetovna prvenstva začeli pošiljati zares močna moštva.


Največji zvezdniki zbornaje komande, kot so Ilja Kovaljčuk, Aleksander Ovečkin, Jevgenij Malkin, Pavel Dacjuk, Aleksander Radulov, Vladimir Tarašenko, Sergej Bobrovski, so se zadnja leta nemudoma po končani klubski sezoni znašli tam, kjer je bila takrat njihova izbrana vrsta. Tudi zato ne preseneča podatek, da je Rusija v zadnjih sedmih sezonah kar štirikrat osvojila naslov svetovnih prvakov, enkrat je bila srebrna, enkrat bronasta, najslabša pa šesta.

rusija hokej re
Reuters

A če pogledamo sliko s širše perspektive, zgodba, ki jo piše zbornaja, ne daje veliko razlogov, da bi bili Rusi dobre volje, da bi bili res ponosni na svoje hokejiste. Naslov svetovnega prvaka je velika stvar, ni dvoma, a olimpijsko odličje je tisto, ki loči zmagovalce od povprečnežev. Če bi gledali na to, Rusi ne morejo spadati v kategorijo šampionov.

Spomin na njihovo zadnje olimpijsko odličje namreč sega v leto 2002 (bron), četrto, šesto in peto mesto so njihove zadnje tri uvrstitve. Največ so seveda pričakovali v domačem Sočiju, kjer je zvezdniška četa prejela veliko klofuto, pravzaprav je šlo za pravo sramoto, Ruse je bilo sram, ko so jih v četrtfinalu iz boja za kaj več kruto vrgli Finci.
Nezadovoljiv rezultat iz Sočija je odnesel selektorja Zinetulo Biljaletdinova, delo je prevzel Latvijec Oleg Znaroks, ki strtih ruskih src ni ozdravil niti z uspehom v Minsku.

rusija hokej re
Reuters

Rusi še niso razkrili vseh svojih karte, kar zadeva postave, saj imajo še vedno na seznamu štiri nezasedena mesta. Znaroks je sicer pred SP na osmih tekmah preizkusil množico hokejistov, s petimi porazi, ki jih je Zbornaja utrpela seveda ni bil zadovoljen in je priznal, da je imel veliko skrbi glede sestave moštva.

A ta trenutek tega ni mogoče reči. Mrežo Rusov branita enhaelovca Bobrovski in Anton Hudobin, da bodo ob njiju iz lige NHL še Artem Anisimov, Valerij Ničuškin in Dimitrij Kulikov, včeraj sta prvič s soigralci trenirala Malkin in napadalec New York Islandersov Nikolaj Kuljomin.

rusija hokej re
Reuters

Hud udarec je sicer pred časom sledil iz Moskve, natančneje iz CSKA-ja. Po porazu v finalu zahodne konference so na dan prišle vse poškodbe, zaradi katerih se Aleksander Radulov, Igor Grigorenko, Nikita Zajcev in Denis Denisov še niso priključili pripravam, in v ruskem taboru so njihova imena morali prečrtati.

Se pa tudi pri Rusih že ukvarjajo s prvimi poškodbami. Danes proti Sloveniji ne bosta igrala napadalca Viktor Tihonov in Danis Zaripov. Napadalca sta se poškodovala na uvodni tekmi aktualnih prvakov, ti so na prvi dan turnirja Norveško premagali s 6:2.