© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/hu
STA/hu
06.11.2014 22:10:15

Kopitar: Igra iz prvega dela ne pelje nikamor

Arsen Perić

Slovenski hokejisti so v prvem krogu prijateljskega turnirja v Ljubljani premagali Japonsko s 3:1 (0:1, 1:0, 2:0).

Prvi prijateljski turnir v sezoni selektorjem ponavadi ne prinaša odgovorov o pripravljenosti ekip. Tudi ljubljanski jih še ne bo. Je pa slovenski strateg Matjaž Kopitar ob odsotnosti nekaterih udarnih adutov lahko ponudil priložnost mlajšim igralcem.

Potem ko so Slovenci v novembrskem terminu ponavadi na turnirje hodili v tujino, so tokrat imeli prednost domačega ledu, čeprav vsaj prvi dan še niso imeli posebej močne podpore s tribun.

V dvoboju z vselej neugodnimi in bojevitimi Japonci - Azijci so aprila dobili tudi zadnjo medsebojno tekmo na drugoligaškem SP - pa so danes Risi po precej zadržanem začetku na koncu le strli tekmece in dosegli prvo zmago na domačem tekmovanju.

Selektor je v vrata poslal Andreja Hočevarja (v ekipi sta še Gašper Krošelj in Robert Kristan, slednji bo igral v petek), prvi napad pa so sestavljali brata Rodman in Jan Urbas.

Začetek je minil v raztrgani igri brez pravih priložnosti. Slovenci so šele v deveti minuti prvič resneje zapretili vratarju Jutaki Fukufudžiju, streljala sta Gregor Koblar in Gal Koren, nato so se domači ubranili prve številčne prednosti gostov, sredi tretjine pa je Urbas po prodoru meril čez gol.

Nadaljevanje je bilo slabše, nezbranost v obrambi pa je botrovala tudi vodstvu Japonske, potem ko je Rjo Tanaka ostal sam pred Hočevarjem. Slovenci so imeli pred koncem prvega dela igre še dva "power-playa", ki pa sta ostala neizkoriščena.

A že po pol minute nadaljevanja je bilo drugače; Slovenija je imela še vedno igralca več, Urbas pa je hiter protinapad kronal z golom. Zadetek vseeno ni prebudil domače ekipe, ki se je v nadaljevanju spet mučila s tekmeci. Ti so prežali na napake in skušali v protinapadih premagati Hočevarja.

V 32. minuti bi lahko Koren slovenijo povedel v vodstvo, ko se je sam znašel pred vrati tekmecev, a ni bil natančen, na drugi strani pa so hitro zapretili še Japonci. Ob koncu tega dela igre so sicer Slovenci nasprotnike stisnili pred njihov gol, vendar terenske premoči niso spremenili v še kakšen zadetek.

Tudi v zadnji tretjini je bilo podobno; premoč je sicer bila na strani domačih hokejistov, ki so izvedli nekaj nevarnejših akcij. Branilec Sabahudin Kovačevič se je v 44. minuti slabo znašel v protinapadu, Luka Vidmar pa je zadel okvir vrat.

Vendar so bili Japonci v vse bolj podrejenem položaju in Slovenija je v 57. minuti izkoristila premoč. Uspešen je bil prvi napad, strelec pa Aleš Kranjc. Tekmeci so do izenačenja skušali priti brez vratarja, kar pa je kaznoval Matej Hočevar in s strelom v prazna vrata potrdil zmago.

"Japonci niso slab nasprotnik. Nismo tako superiorni, da se ne bi mučili z njimi. Posledica je bil slab začetek, manjkali so elementi, ki so v drugi in tretji tretjini prišli na plano. Slab začetek, v drugem in tretjem delu pa smo bili pravi. Japonci so dobri drsalci, borci. Ne dajo ti dovolj časa, igrajo pa zelo disciplinirano. In tako, kot smo igrali v prvem delu, ne pelje nikamor. A na srečo smo se hitro zbrali in pripeljali tekmo do konca, kot je treba," je po dvoboju razlagal selektor Kopitar.

"Tekmo smo slabo začeli, v prvi tretjini so nas nadigrali, nadstreljali, naddrsali ... nato smo se v odmoru pogovorili in v drugi tretjini smo igrali precej bolje. Mislim, da smo jim pustili samo tri strele. V zadnjem delu pa smo rutinirano pripeljali do konca. Naša peterka še ni uigrana, nismo imeli veliko časa, ker so nekateri prišli šele danes, a upam, da bo jutri steklo nekoliko bolje kot danes," pa je selektorja dopolnil strelec prvega slovenskega zadetka Urbas.

Risi bodo v petek ob 20. uri igrali z Belorusi, v soboto pa se bodo ob 18.30 pomerili še z Avstrijci.

Slovenija - Japonska 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Ljubljana - dvorana Tivoli, gledalcev 900, sodniki: Kamšek, Zrnič, Rojko, Turk (vsi Slovenija).
Strelci: 0:1 R. Tanaka (Hirano, 16.), 1:1 Urbas (Kranjc, 21.), 2:1 Kranjc (Urbas, D. Rodman, 57.), 3:1 M. Hočevar (Milovanovič, 60.).
Kazenske minute: Slovenija 2, Japonska 10.