© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
bk
bk
09.09.2024 10:30:09

V ligi prvakov slovenski trio že v startu do prestižne zmage

Anže Kuralt
Anže Kuralt
Profimedia

V preteklem tednu je pred začetkom vseh najboljših evropskih lig prvo vrata odprlo najmočnejše evropsko tekmovanje, hokejska liga prvakov CHL, ki doživlja svojo 11. izvedbo.

Naslov bo letos branilo švicarsko moštvo Geneve-Servette, ki je sploh prvo šampionsko, ki ne prihaja s Švedske in Finske. V prihodnjih tednih bomo po Evropi spremljali dvoboje 24 ekip iz 12 držav (Finska, Češka, Švedska, Švica, Nemčija, Danska, Norveška, Avstrija, Poljska, Velika Britanija, Francija in Madžarska), v prvem delu bodo vsi klubi odigrali po šest tekem, najboljših 16 si bo zagotovilo mesto v osmini finala.

Čeprav v slovenskega kluba v tem tekmovanju ne bomo spremljali – edina udeležba ostaja Olimpijina v sezoni 2022/23 –, pa imamo to sezono spet več predstavnikov slovenskega hokeja.

Vsi izidi lige prvakov: Pardubice (Češ) – Fehervar (Mad) 7:0, Ilves (Fin) – Unia Oswiecim 4:3 (podaljšek), Växjö (Šve) – Berlin 3:1, Storhamar (Nor) – ZSC (Švi) 1:4, Sparta Praga (Češ) – Tappara (Fin) 1:2 (kazenski streli), Fribourg (Švi) – Sheffield (VB) 4:3, Lahti (Fin) – Färjestadt (Šve) 0:5, Lausanne (Švi) – Trinec (Češ) 1:2 (kazenski streli), Straubing (Nem) – Sønderjyske (Dan) 3:0, Bremerhaven (Nem) – Geneve-Servette (Švi) 3:2, Rouen (Fra) – KAC Celovec (Avt) 2:4, Salzburg (Avt) – Skellefteå (Šve) 5:4, Växjö – Sheffield 2:3 (podaljšek), Storhamar – Fribourg 1:0 (kazenski streli), Ilves – ZSC 1:4, Pardubice – Tappara 5:1, Unia Oswiecim – Berlin 1:4, Sparta Praga – Fehervar 5:2, Straubing – Skellefteå 3:2 (kazenski streli), Salzburg – Sønderjyske 6:2, Lahti – Geneve-Servette 5:4 (kazenski streli), Färjestadt – KAC Celovec 6:2, Rouen – Trinec 3:5, Bremerhaven – Lausanne 1:2

nik zupancic 24 pm
Nik Zupančič
Profimedia

Tako se z nemškim podprvakom Bremerhavnom prvič v ligi CHL dokazuje naša nemška trojka – Jan Urbas, Žiga Jeglič in Miha Verlič –, z avstrijskim podprvakom celovškim KAC-em se bosta borila Jan Muršak in Luka Gomboc, z madžarskim Fehervarjem Anže Kuralt, prvič v svoji karieri bo moštvo vodil tudi slovenski trener, Nik Zupančič kot glavni na klopi poljskega prvaka Unie Oswiecim.

Skupaj do sedmih točk
Doslej so vse ekipe odigrale po dve tekmi, skupaj pa so Slovenci zbrali sedem točk.

Praznih rok so ostali hudiči iz Szekesfehervarja, ki so najprej s kar z 0:7 izgubili v gosteh pri češkem podprvaku Pardubicah. S porazom z 2:5 so se domov odpravili tudi iz Prage, kjer je bila od njih boljša Sparta, ki je po zaostanku z 1:2 nato kar štirikrat zadela v zadnji tretjini. Kuralt se je na uvodnih srečanjih edini vpisal med strelce, v Pragi je dosegel oba zadetka.

Spodbudno je sezono začelo poljsko moštvo, ki je v Tampereju pri Ilvesu poraz s 3:4 utrpelo po podaljšku, Zupančičeva četa pa je praznih rok ostala nad domačem ledu, nemški prvak Berlin je bil boljši s 4:1.

luka gomboc 24 pm
Luka Gomboc
Profimedia

Celovški KAC je prišel do polovičnega izkupička, s 4:2 je zmagal v Rouenu, nato pa z 2:6 izgubil pri švedskem Färjestadtu. Jana Muršaka so rdeči zmaji pogrešali na obeh tekmah, Gomboc se v statistiko ni vpisal.

Bremerhaven je sezono lige CHL odprl s tesno, a veliko domačo zmago (3:2) nad prvaki iz Ženeve, dva dni kasneje pa slovenski trio ni bil kos drugemu švicarskemu tekmecu, Lausanne je bil uspešnejši z 2:1. Ob porazu se risi niso vpisali v statistiko, drugače je bilo ob zmagi nad Geneve-Servette. Urbas je zbral dve podaji, za izenačenje na 2:2 in za vodstvo s 3:2, zmagoviti zadetek je v 42. minuti prispeval Žiga Jeglič.

ziga jeglic 24 pm
Žiga Jeglič
Profimedia

Liga CHL se bo s še dvema krogoma nadaljevala ta teden, tekme so na sporedu v četrtek, petek, soboto in nedeljo, nato pa se bodo ekipe znova srečale 8. oktobra, teden kasneje pa bo že konec prvega dela tekmovanja.