© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
28.07.2015 14:22:38

Zloglasni ledeni prestopniki

Profimedia

Za Los Angeles Kingsi našega Anžeta Kopitarja je bila pretekla sezona slaba ne samo v tekmovalnem smislu, ko se po petih letih niso uvrstili v končnico lige NHL, temveč so Kralji nase opozarjali tudi zunaj ledenih ploskev. Natančneje na policijskih postajah in sodiščih.

Slava Vojnov (družinsko nasilje), Mike Richards (prevoz velike količine tablet brez dokumentacije čez mejo) in Jaret Stoll (posedovanje kokaina) so prekrškarji, ki so najbolj zaznamovali zadnje tekmovalno leto, njim podobnih pa je bilo samo v zadnjem desetletju kot listja in trave. Tako so možje v modrem zaradi zelo resnih, hkrati pa tudi nadvse bizarnih prekrškov v lisice vklepali številne hokejiste, med katerimi smo izbrali tiste najbolj zloglasne.

MIKE DANTON: Poskus umora

Vsekakor je v hokejskem svetu daleč najbolj znan in zloglasen primer Mika Dantona. Nekdanjega napadalca New Jerseyja in St. Louisa, ki je pred tremi sezonami v ligi EBEL nosil dres Znojma, so leta 2004, le dva dni po tem, ko je s St. Louisom izpadel iz končnice, aretirali zaradi poskusa umora.

Danes oče dveletnega sina je po izpustitvi iz zapora povsem spremenil svoje življenje. Kmalu bo končal študij kriminalistike in psihologije, na Švedskem pa je rešil življenje soigralcu, ki je med tekmo zaradi udarca v glavo dobil epileptični napad.

Kanadčan je na sodišču priznal, da je kriv najema morilca za umor njegovega agenta, še prej pa trenerja v mladih selekcijah Davida Frosta. Ta naj bi kot otroka zlorabljal Mikovega brata, čeprav je Danton kasneje izjavil, da tarča ni bil Frost, temveč kar njegov oče Steve Jefferson. Za poskus umora je Danton prejel sedem let in pol dolgo zaporno kazen, leta 2009 pa so ga po nekaj več kot petih letih izpustili na prostost. Od takrat naprej hokej igra v Evropi, preteklo sezono in pol je 34-letni Kanadčan igral za poljski Sanok, s katerim je lani postal tudi poljski prvak. 


PATRICK KANE: Zaradi 20 centov

Leto preden je Patrick Kane osvojil svoj prvi Stanleyjev pokal, je Američan stolpce časnikov polnil zaradi napada na taksista. Devetega avgusta leta 2009 je v družbi bratranca v Buffalu okoli štirih zjutraj udaril voznika taksija Jana Radeckega, ker ta ni imel drobiža. Kane mu je za 14,80 dolarja drago vožnjo plačal s 15 dolarji, Radecki pa ni imel 20 centov drobiža za vračilo.

"Očitno gre za malce drugačno situacijo, v kateri se ne znajde veliko mojih vrstnikov. Dobil sem poučno lekcijo. Mogoče je bolje, da se mi je to zgodilo zdaj in ne kasneje v življenju," je Kane dejal na sodišču.

Zvezdnik Chicaga naj bi skupaj s sorodnikom po prerekanju voznika s pestjo udaril v obraz, ga zagrabil za grlo in mu zlomil očala, za nameček pa je omenjenih 15 dolarjev vzel nazaj. Na sodišču so ju obtožili poskusa ropa druge stopnje, hudodelstva in povzročanja škode. Patrick krivde ni priznal; takrat 20-letni mladenič je izjavil, da se je znašel na napačnem mestu ob napačnem času. Kasneje sta z bratrancem priznala nekriminalno dejanje in neprimerno vedenje, zaradi česar sta jo odnesla s pogojno kaznijo, osebno pa sta se morala tudi opravičiti taksistu.

CLAUDE GIROUX: Pazi, kam daješ roke

Junija lani je noč v priporu preživel tudi Claude Giroux, 27-letni kanadski napadalec in kapetan Philadelphia Flyersov. Do incidenta je prišlo na praznik dneva Kanade v lokalu Byward Market v Ottawi, kjer med sezonami lige NHL živi Giroux. Okoli 21. ure so v lokal, kjer se Claude velikokrat zadržuje in je pravzaprav povsem domač, na rutinski pregled prišli policisti in takrat je že precej opiti Claude mimoidočo policistko prijel za zadnjico. In to ne samo enkrat! 

Clauda zaradi tega prestopka presenetljivo ni doletela nobena kazen, je pa čez čas eni od dobrodelnih ustanov v Ottawi podaril 20 tisoč dolarjev. 

Zaradi teh potez so člana zlate kanadske reprezentance s SP na Češkem po hitrem postopku najprej odvedli iz lokala, po daljšem pogovoru pa so ga kaj hitro aretirali in v lisicah odpeljali v pripor. Giroux naj bi se v lokalu takrat zabaval s svojim agentom, ki je potezi policistov glasno oporekal, toda s tem ničesar ni spremenil ali dosegel in Claude je moral noč preživeti za zapahi. Po kratki noči so treznega Girouxa izpustili.


CHRIS NILAN: Kraja kopalk

V ligi NHL je bil Chris Nilan bolj kot po golih in podajah znan po vihtenju pesti, v 15-letni karieri pa je nosil drese Canadiensov, Rangersov in Bruinsov. Gospoda, ki danes šteje 57 let in je igralsko kariero končal že pred več kot dvema desetletjema (leta 1992), so pred šestimi leti aretirali zaradi kraje oblačil. Američana, ki ima na svojem bančnem računu milijone, so ujeli, ko je v nakupovalnem središču v Bostonu poskušal ukrasti kopalke.

"Hotel sem samo prihraniti nekaj dolarjev," je Nilan dejal, ko so ga policisti zalotili s kopalkami pod hlačami.

V garderobo je takrat 51-letni možak namreč odšel s trojimi kopalkami, vrnil se je le z dvojimi, kar so opazili varnostniki, ki so ga pospremili iz trgovine in ga obtožili kraje. To je nekdanjega napadalca tako razjezilo, da je poskušal enega od varnostnikov udariti, a so ga uspeli zadržati do prihoda policije, ki je odkrila, da je imel kopalke oblečene. Nilan je moral na sodišču plačati sto dolarjev sodnih stroškov, ob tem pa so mu prepovedali vstop v trgovino do konca življenja.

SEMJON VARLAMOV: Ugrabitev in napad žene

Ruski čuvaj mreže se je oktobra leta 2013 znašel v priporu zaradi podobnega ravnanja z dekletom kot Slava Vojnov. Eno leto mlajšo punco Jevgenijo Vavrinjukovo naj bi vratar Colorada pretepel, ko se je nekega večera domov vrnil vinjen. Jevgenija je dejala, da jo je tepel, brcal v prsni koš, jo pohodil, prijel za lase in jo vlekel za sabo, grozil s stavkom "če bi bila v Rusiji, bi te še bolj pretepel" in se ob tem smejal.

Jevgenija, ki je na obisk k Semjonu sicer prišla le za tri mesece, se je po incidentu bala vrnitve v Rusijo, saj sta z njeno mamo takoj po tem dobili veliko groženj navijačev.

Varlamov se je policiji hitro predal, na sodišču so ga obtožili ugrabitve in napada, a nekaj mesecev kasneje so bile vse obtožbe proti njemu ovržene, saj naj za njih ne bi bilo dovolj dokazov. Zanimivo je to, da je le dva dni po tem, ko je prišel na policijsko postajo, sodnik sprejel njegovo prošnjo (in pet tisoč dolarjev varščine) za začasno izpustitev iz pripora in je lahko z Denverjem odpotoval na gostovanje v Dallas.

BOB PROBERT: Kokain v spodnjicah

Danes že pokojni Bob Probert, ki je za posledicami srčne kapi umrl pred petimi leti, je 17 let igral v ligi NHL, kjer je nosil dres Detroita in Chicaga. Ob tem, da je zelo dobro vihtel pesti, je bil znan tudi po dolgoletnem boju z zasvojenostjo, zaradi katere se je velikokrat srečal tudi s policijo. Eno od zloglasnejših srečanj se je zgodilo leta 1989, ko so Boba pri prečkanju meje med ZDA in Kanado aretirali, ker so v avtomobilu našli ogromno praznih pločevink piva in žganih pijač. Ko so v njegovem plašču našli še pripomoček za uživanje kokaina, so ga preiskali do spodnjic in doživeli presenečenje – Kanadčan je v njih skrival dobrih 14 gramov kokaina. 

Probert je bil znan po tem, da je velikokrat kupil vstopnice za tekme Detroita in jih podaril otrokom, ki si jih niso mogli privoščiti.

Na sodišču so ga obtožili tihotapljenja kokaina, zaradi česar je tri mesece preživel v zaporu in še tri v prehodni hiši v Minnesoti, poleg tega pa z Detroitom nekaj časa ni smel potovati na tekme v Kanado.