© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Filip Musevski
Filip Musevski
13.09.2024 12:30:38

Latvijec pri Olimpiji: Borba z nogometaši in košarkarji je neizbežna. Sem se norčeval iz Slovencev po porazu?
Plus

Martin Metelko

Pred začetkom hokejske sezone prenovljene Olimpije smo se pogovarjali z izkušenim Latvijcem Marisom Bičevskisom, ki v Ljubljani začenja drugo sezono. Spregovoril je o svoji slovenski izkušnji in marsičem drugem. Spodaj preberite zakaj pri Olimpiji želijo, da so Jesenice boljše? Zakaj se tu počuti bolj svobodno, kot ko je igral v domovini? Zakaj in kako bodo tekmovali z nogometno in košarkarsko Olimpijo? Kako je pred soigralci odreagiral na zmago Latvije nad Slovenijo? Zakaj ceni slovenski šport, kaj mu je v državi najbolj všeč in kaj je bilo neprijetno presenečenje, ki ga je doživel v prvem tednu tu?

Zakaj ste se pred prejšnjo sezono odločili, da pridete igrati hokej v Slovenijo?

Po moji zadnji sezoni na Češkem sem želel menjati ekipo. Vprašal sem prijatelja, ki je govoril z agentom, ta pa je začel iskati klub. Olimpija se je ponudila kot ena od možnosti. Poznal sem vratarja Gašperja Krošlja, s katerim sem govoril o klubu, mestu in državi. Vse se je odvilo kar hitro, odločitev pa je bila lahka.

Pred tem ste igrali v domovini in na Češkem. Ste imeli pomisleke pred odhodom v Slovenijo, ki je manj hokejsko razvita država?

Niti ne, saj danes lahko odideš kamorkoli pa znajo igrati hokej. Ker sem vedel, da klub igra v ligi ICEHL, sem vedel, da je tekmovanje kvalitetno. Prav tako sem v preteklosti igral tudi proti močni slovenski reprezentanci, zato v glavi nisem imel nobenih dvomov.

Kako bi vašo dosedanjo izkušnjo v Sloveniji primerjali s tisto na Češkem?

Tu je ozračje v klubu bolj domače, počutiš se, kot da je to tvoja družina. Zame so odlično poskrbeli, saj ob prihodu nisem rabil čakati, da sem dobil svoje stanovanje. Drugje je bila s tem težava, saj sem včasih nanj čakal tudi kakšen mesec, tu pa sem se takoj lahko vselil. Bilo je še nekaj takih stvari, tako da bi brez dvoma rekel, da gre v tem pogledu za enega najboljših klubov v katerem sem igral.

Živite v Ljubljani. Kako bi opisali mesto?

Mesto je idealne velikosti, ni premajhno in ni preveliko. Hitro si povsod, lahko greš v center, lahko v naravo, pa ne boš ene ure preživel v gneči. Center je prelep, sploh se rad sprehajam na Ljubljanski grad.

Ste imeli ob prihodu kakršnekoli težave s komunikacijo?

Ne, bilo je zelo enostavno. Tu skoraj vsi govorijo angleško, kar zelo pomaga, če ne govoriš domačega jezika. To je precej drugače od Češke, kjer niti mlajši ljudje ne govorijo dobro angleško, tu pa celo starejši pogosto znajo odgovarjati v njej. Komunikacija zato nikoli ni bila problem.

Ste se uspeli naučiti kaj slovenščine?

Nekaj malega, vendar imam z njo težave. Predvsem zato, ker znam govoriti češko in rusko in že ta dva jezika občasno zamešam. Slovenščina je v nekaterih pogledih podobna češčini in zaradi tega v moji glavi nastane popolna zmeda. (smeh) Znam nekaj slovenščine, a bi težko trdil, da se v njej lahko sporazumevam, razumem pa druge, če se pogovarjajo o določenih temah.

Galerija