© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
11.12.2014 11:39:40

David Planko: S sobote na ponedeljek

Arsen Perić

Trenutno dobesedno brezzobi branilec Telemacha Olimpije, ki pa na ledeni ploskvi še zdaleč ni videti kot brezzobi hokejist, David Planko, je eden tistih mladeničev v vrstah zmajev, ki se to sezono prvič v karieri srečujejo s tekmovalno ravnjo lige EBEL.

Zmaje ta konec tedna znova čakata dva obračuna. Jutri bodo Ljubljančani odšli v Gradec, v nedeljo pa jih čaka prvi obračun v sklopu prireditve Pivovarna Union Ice Fest pod milim nebom.

Prejšnji konec tedna je bila četa Fabiana Dahlema v Bolzanu in Znojmu, kjer pa soigralcem David Planko ni mogel pomagati.
Zadnje tri tekme je namreč 22-letni branilec zaradi poškodbe obraza, natančneje ustne votline, soigralce lahko spodbujal le s tribune oziroma od doma.

david planko nm
Nikola Miljković

Spomnimo se, da je Celjana na srečanju s Celovcem zadnji petek v novembru v obraz zadel plošček, zaradi česar je izgubil štiri zobe, zašiti pa so mu morali tudi nebo, a kljub temu ga to ni ustavilo, da čez nekaj dni s soigralci ne bi že normalno treniral. Toda vodstvo kluba mu za tekme prejšnji konec tedna ni prižgalo zelene luči, verjamemo pa, da mu za prihajajočega bo.
Po pravici povedano, me je bilo kar strah. Ne veš, ali boš dovolj dober, ali lahko tu igraš, seveda dvomi o tem, ali boš sploh dobil priložnost, vedno obstajajo.

DAVID PLANKO

794-26-planko portret ap
Arsen Perić

Datum rojstva: 20. 6. 1993
Višina/teža: 180 cm/82 kg
Igralno mesto: branilec
Klub: Celje
Letošnja statistika: 22 tekem (1 + 2)
S Plankom se tokrat nismo pogovarjali o tekmecih, prihajajočih tekmah, temveč o njegovi izkušnji v Olimpiji in ligi EBEL na splošno. "Pred prihodom sem se malo posvetoval z igralci, ki so tu igrali že pred mano, dejali so mi, da je tu super, finančni pogoji, vemo, niso najboljši, a za moj napredek je to najboljše, kar se mi lahko zgodi. Zelo sem vesel, da sem lahko v tej ekipi," je uvodoma dejal David.

DVOMI VEDNO OBSTAJAJO
Hokejist, ki je do selitve v prestolnico nosil le dres Celja, je s to sezono naredil precejšen preskok. Drugoligaško tekmovanje INL, v katerem je igral lani, je zamenjal za avstrijsko razširjeno prvenstvo. "Nekega hujšega šoka ni bilo, sem pa občutil zelo veliko razliko v hitrosti igre in razmišljanja. Liga INL je po kvaliteti vseeno kar nekaj razredov nižje tekmovanje. Na začetku sem imel nekaj težav, priznam, ni se bilo lahko navaditi na tempo lige EBEL," je povedal naš sogovornik, ki je odkrito pričakoval manjšo vlogo v moštvu, kot jo ima. "Da, nisem pričakoval tega. Po pravici povedano, me je bilo kar strah. Ne veš, ali boš dovolj dober, ali lahko tu igraš, seveda dvomi o tem, ali boš sploh dobil priložnost, vedno obstajajo. Do zdaj sem z vsem zadovoljen. Z igro, minutažo, z vsem. Upam, da še naprej dokazujem, da tu lahko igram. Vesel sem, da mi trener tudi zaupa," je v veselem tonu nadaljeval branilec.

S starši sem šel enkrat na rekreacijsko drsanje, kateremu je sledila tekma in starše sem vprašal, ali si jo lahko ogledamo. Mislim, da je bila sobota, v ponedeljek pa sem se vpisal v klub.
MORAŠ SE NAUČITI POZABITI
Do pred kratkim je Olimpija praviloma izgubljala kot po tekočem traku. Kako se s tem spopadajo mladi, neizkušeni igralci, ki se ne razvijajo le v hokejskem pogledu, ampak tudi osebnostno? "Ko smo prišli na prvi zbor v sezoni, smo spoznali, kako mlada bo res ekipa. Od prvega dne si nismo postavljali nekih res visokih ciljev, od naše mlade ekipe pa obenem ni realno pričakovati, da bomo kar čez noč posegali po najvišjih mestih. Vsako tekmo poskušamo odigrati po najboljših močeh. Da, porazi so, hvala bogu, so zdaj prišle tudi zmage, da smo lahko malo bolj veseli. A v prvem primeru se moraš naučiti pozabiti slabe tekme, slabe trenutke. Ni lahko …" je dejala Olimpijina triindvajsetica.

david planko ap
Arsen Perić


ROJŠEK, DURAKOVIČ, GRAHUT, OGRAJENŠEK …
V zmajevo gnezdo je v zadnjih sezonah prišlo kar nekaj hokejistov iz Davidovega rojstnega mesta, pred tem jih je bilo bore malo. Rok Rojšek je bil pred dvema desetletjema prvi, ki se mu je uspelo prebiti do ravni članske reprezentance, potem je bil kratek čas prvi celjski igralec Davor Durakovič. Pred kratkim se je veliko spremenilo. Žiga Grahut, Ken Ograjenšek, Davidova soigralca Rok Leber in Aljaž Uduč so otroci hokejske šole mesta ob Savinji, v naslednji generaciji nase že opozarja Žan Jezovšek.
"Očitno se v Celju dela dobro. To kažejo tudi rezultati v ligi INL, v državnem prvenstvu mlajših kategorij. Verjamem, da smo imeli tudi mi to srečo, da so nas opazili in nam ponudili priložnost v Olimpiji. Vemo, kakšno je na splošno stanje hokeja v Sloveniji, vemo, da se je kamorkoli težko prebiti iz lige INL ali iz kje drugje. Olimpija nam ponuja tudi dobro odskočno desko," je dejal po izobrazbi gradbeni tehnik.

ŠELE PRI DEVETIH LETIH
Celje je brez dvoma v prvi vrsti rokometno mesto in tudi zato smo našega sogovornika na koncu še povprašali, kako to, da se je odločil za hokej. "Jaz sem hokej začel trenirati zelo pozno, šele pri devetih letih," nas je z odgovorom presenetil in pojasnil, kako je prišlo do te športne ljubezni. "S starši sem šel enkrat na rekreacijsko drsanje, kateremu je sledila tekma in starše sem vprašal, ali si jo lahko ogledamo. Mislim, da je bila sobota, v ponedeljek pa sem se vpisal v klub. Od prvega dne nisem nikoli pomislil, da bi se odločil za karkoli drugega," se je še nasmehnil Planko.