© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
20.02.2022 11:01:10

Dvoboj Boljšunov - Klaebo v Pekingu dobil Rus

Profimedia

Zadnjih nekaj sezon sta prvi imeni moškega smučarskega teka nedvomno 25-letna Rus Aleksander Boljšunov in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo. Tudi na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu ni bilo nič drugače, Rus se bo domov vrnil s petimi medaljami, Norvežan pa s štirimi. Do konca sezone pa ju čaka še boj za nov veliki kristalni globus.

Boljšunovu je na igrah uspel neverjeten rekord, postal je prvi smučarski tekač, ki je na enih igrah osvojil pet kolajn - zlat je bil v maratonu v prosti tehniki (ta je bil zaradi vremenskih razmer skrajšan), skiatlonu in z rusko štafeto, srebrn v teku na 15 kilometrov, bronast pa v ekipnem sprintu. Tako je osvojil odličje v vseh disciplinah, v katerih je nastopil. To mu je uspelo tudi v Pyeonchgangu pred štirimi leti, ko je tekmoval v štirih disciplinah ter osvojil tri srebrne kolajne in eno bronasto.

"Pet medalj, tri zlate, je nekaj neverjetnega, ker sem si pred sezono zadal cilj dveh zlatih olimpijskih medalj. Zdaj imam pa tri. Res je noro, da sem osvojil medaljo v vseh disciplinah, na katerih sem nastopil," je po sobotnem nastopu razmišljal nosilec ruske zastave na sklepni slovesnosti iger.

Klaebo pa se bo s Kitajske vrnil s štirimi odličji, zlatom v sprintu in ekipnem sprintu, srebrom iz štafetnega nastopa in bronom s 15-kilometrske preizkušnje v klasični tehniki. Norvežan ima skupno sedem olimpijskih medalj, v Južni Koreji je osvojil tri naslove olimpijskega prvaka.

Norvežan je bil v svetovnem pokalu najboljši v sezonah 2017/18 in 2018/2019, potem pa ga je s prestola zrinil ravno Boljšunov, Klaebo pa je ti sezoni sklenil na drugem oziroma tretjem mestu skupnega seštevka v svetovnem pokalu. Tudi letos gre končnega zmagovalca iskati ravno med njima, po 17 od 29 tekem ima Klaebo na prvem mestu 1183 točk, medtem ko jih ima Boljšunov 368 manj.

Klaebo je najuspešnejši sprinter v zgodovini svetovnega pokala, zato ni presenetljivo, da je večino zlatih odličij osvojil ravno v sprintu. Prvo medaljo na svetovnih prvenstvih je osvojil leta 2017, ko je bil bronast, lani pa je postal prvi moški, ki mu je uspelo ubraniti naslov v posamičnem sprintu.

Tako v Južni Koreji kot na Kitajskem mu je uspelo združiti naslova olimpijskega prvaka v sprintu in ekipnem sprintu, kar ni uspelo veliko smučarskim tekačem.

"Tudi leta 2018 sem zmagal v ekipnem sprintu, da mi je uspelo tudi letos v drugi tehniki in z drugim sotekmovalcem, je res nekaj posebnega," je na Kitajskem menil Klaebo.

Se je pa Norvežan z leti izboljšal tudi na razdalji, kjer sicer kraljuje Boljšunov. Tako je Klaebo lani na SP skoraj dobil medsebojni obračun na tekaškem maratonu na 50 km, a je bil na koncu diskvalificiran zaradi oviranja Boljšunova. Slednji se je moral na koncu zadovoljiti s srebrom, vseeno je zmagal Norvežan, Emil Iversen.

Boljšunov je sicer prvo zlato odličje na SP, od koder ima skupno osem medalj, osvojil ravno lani, ko je bil najhitrejši v skiatlonu. Klaebo ima skupno s SP kolajno manj, a ima med njimi kar šest zlatih.

Kljub incidentu iz Oberstdorfa sta tekača v dobrih odnosih. "Skupaj bova tekmovala še mnogo let. Je zelo dober tekač in upam, da ga bom premagal. Moj cilj je, da ga skušam premagati. Upam, da se nikoli več ne bova znašla v podobnem položaju," je Klaebo norveški televiziji NRK povedal o odnosu z Boljšunovom. Rus pa je Norvežana celo povabil na svojo poroko.

Že res, da je Rus dobil dvoboj na igrah, a tekača nov medsebojni obračun čaka že v zaključku letošnje sezone, kjer ima v boju za veliki kristalni globus Klaebo lepo prednost. Kakorkoli se bo letošnja sezona razvila, je jasno, da bosta, če jima bo zdravje služilo, tako Boljšunov kot Klaebo še dolgo krojila tekaški šport.