© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
20.02.2022 09:03:48

ZAČENJA SE!!! Kolesarski svet bo spet oživel, Pogačar že danes BRANI NASLOV: Manjši udarec predstavljala ...

Profimedia

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar bo sezono 2022 začel na domači dirki njegove ekipe po Združenih arabskih emiratih. Član ekipe UAE Team Emirates je glavni favorit na prvi preizkušnji svetovne serije, ki bi se sicer morala začeti v Avstraliji. Tam že dve sezoni izvedbo kolesarskih dirk na najvišji ravni otežuje pandemija novega koronavirusa.

Začetek sezone v svetovni seriji bo posledično še drugič zapovrstjo potekal v ZAE, skupno zmago pa brani prav Pogačar.

Za 23-letnikom s Klanca pri Komendi je res sijajno lansko tekmovalno obdobje z drugo zaporedno zmago na dirki po Franciji ter številnimi drugimi prestižnimi zmagami, vključno z dvema spomenikoma na Liege - Bastogne - Liege in dirki po Lombardiji.

Lani je pot do skupno 13 zmag v sezoni začel tlakovati prav po ZAE, tudi letos pa je izraziti favorit za skupno slavje. Na dirki je sicer leta 2019 ob premierni izvedbi v svetovni seriji slavil njegov rojak Primož Roglič, ki bo sezono začel na dveh manjših francoskih klasikah 26. in 27. februarja.

Pogačar je leta 2020 na dirki po ZAE zasedel drugo mesto za Britancem Adamom Yatesem, lani pa je ugnal prav Britanca za prvo zmago na tej dirki. Član Ineos Grenadiers bo tudi tokrat eden glavnih tekmecev mladega slovenskega asa. Od preostalih kandidatov za visoka mesta so tu še Nizozemec Tom Dumoulin, Francoz Romain Bardet, Rus Aleksandr Vlasov in drugi.

"Zadnji meseci so bili skoraj popolni. Seveda je manjši udarec predstavljala okužba z novim koronavirusom, ampak na srečo ni zmotila mojih priprav. Počutim se dobro, res sem navdušen ter motiviran pred začetkom sezone," je na tiskovni konferenci dejal Pogačar, kot ga navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Letos kolesarje čaka sedem etap, vključno z odločilnima dvema gorskima ciljema na Džebel Džajs (4. etapa) in Džebel Hafit (zadnja etapa) ter kratko vožnjo na čas v tretji etapi po Ajmanu (9 km). Preostale dni bodo v ospredju številni odlični sprinterji, vključno z Luko Mezgecem.

Drugi slovenski predstavnik na dirki bo za začetek v 185 km dolgi uvodni etapi v okolici Madinata Zajeda pomagal predvsem novemu moštvenemu kolegu Nizozemcu Dylanu Groenewegnu.