© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
28.12.2017 13:46:50

Konec dvomov: Zlata lisica bo, a ne na Štajerskem

Nikola Miljković

Še med slalomom v Lienzu je direktor svetovnega pokala za ženske pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) Atle Skaardal Mariborčanom prižgal zeleno luč z selitev 54. Zlate lisice na Gorenjsko. To bo sedma selitev tekmovanja v Kranjsko Goro po letih 1976, 1988, 1991, 2007, 2012 in 2014.

Poleg sedme selitve Zlate lisice v Kranjsko Goro gre že za deveto skupno selitev tekmovanja izven Maribora. Zlata lisica se je s Pohorja v več kot 50-letni zgodovini pohorskega pokala v letih 1974 in 1975 preselila tudi v Bad Gastein in na Jahorino.

"Kranjska Gora je tudi uradno rezervna proga Zlate lisice, zato je bila odločitev mednarodne federacije pričakovana, s selitvijo tja pa imamo tudi že izkušnje, zato bo vse lažje. Fis potrebuje pred olimpijskimi igrami obe tekmi zaradi kvalifikacij tekmovalk znotraj ekip. Z našimi prijatelji v Kranjski Gori bomo to izpeljali skupaj. Še največji izziv bo zagotovitev dovolj prostih sob na Bledu. Snega v Podkorenu je dovolj, proga je praktično že pripravljena. Naredili bomo vse, da bo Zlata lisica tudi v Kranjski Gori odlična športna prireditev in da bo po njej tudi njen finančni rezultat pozitiven," je ob potrjeni novici o selitvi tekmovanja v Kranjsko Goro dejal Srečko Vilar, generalni sekretar tekmovanja za Zlato lisico.

Maribor ima zaradi globalnega segrevanja že nekaj let težave s pripravo tekmovališča, saj leži smučišče dokaj nizko. Ker so zime v zadnjih letih vse bolj mile, visoke temperature ovirajo tudi umetno zasneževanje, saj je tudi voda v zbiralnikih dostikrat pretopla. Mariborski prireditelji imajo sicer pogodbo za organizacijo tekme s Fisom sklenjeno vse do sezone 2020/21, tekmovanje pa naj bi v štajerski prestolnici ostalo tudi v naslednjih letih.

Leta 2019 in 2020 bo tekmovanje v Mariboru na sporedu februarja, prihodnost ženskih tekem pod Pohorjem po letu 2020 pa je precej negotova, saj se mariborski organizatorji z Mednarodno smučarsko zvezo še pogajajo o tem, da bi ostali na koledarju svetovnega pokala. Tekmovanje za Zlato lisico je sicer eno najstarejših v svetovnem pokalu. Prva tekma na Mariborskem Pohorju je potekala že leta 1964.