© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.03.2017 22:06:29

Shiffrinova pred 22. rojstnim dnevom do četrtega slalomskega globusa

Američanka Mikaela Shiffrin je še pred svojim 22. rojstnim dnem, tega bo praznovala v ponedeljek, osvojila svoj še četrti slalomski mali kristalni globus za osvojeni seštevek v disciplini v sezoni svetovnega pokala alpskih smučark. V drugi vožnji slaloma v Squaw Valleyju ne bo slovenskih predstavnic.

Edina, ki bi lahko še posegla po slalomski lovoriki, je bila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, a je odstopila že v prvi vožnji predzadnjega slaloma sezone.

Najhitrejši čas na prvi progi je postavila Švicarka Wendy Holdener, le pičli dve stotinki sekunde je bila počasnejša Shiffrinova za drugi čas, tretjega je postavila Slovakinja Petra Vlhova (+0,42). Finale bo minil brez slovenskega nastopa.

Prvi slovenski nastop je bil pri številki 15. Ani Bucik se je nastop v celoti ponesrečil, odstopila je že na začetku, ko je zajela količek. Maruša Ferk je prišla v cilj, a s precejšnjim zaostankom 4,80 sekunde je bila prepočasna za finale. Ilka Štuhec in Katarina Lavtar sta se odpovedali nastopu.

Tudi če Shiffrinova ne osvoji niti točke več, je globus njen, saj je ustvarila neulovljivo razliko. Američanka, aktualna olimpijska in svetovna slalomska prvakinja, ima 660 točk in vodi z zalogo 145 točk pred slovaško tekmovalko. Do konca sezone je na sporedu le še en slalom, na finalu sezone v Aspnu.

Shiffrinova se je vpisala tudi v zgodovino. Z osvojenimi štirimi slalomskimi globusi je postala tretja najboljša slalomistka vseh časov, izenačila se je z Marlies Schild, pred njima sta le Erika Hess s petimi in Vreni Schneider s šestimi slalomskimi globusi, za njima pa je Janica Kostelić s tremi.

Američanka je postala šele druga smučarka, ki je štiri slalomske globuse osvojila pred dopolnjenim 22. letom starosti. Ingemar Stenmark je štiri globuse osvojil star 21 let in 352 dni.

Postala je tudi prva smučarka, ki je kar trikrat v istem letu, ko je postala svetovna slalomska prvakinja, osvojila tudi slalomski seštevek v svetovnem pokalu.

Druga slalomska vožnja se bo začela ob 22. uri.