© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
22.03.2016 16:55:52

Peter Prevc na sprejemu z darilom enotnosti za predsednika Pahorja (foto)

Grega Wernig

Zimske športnike na čelu s Petrom Prevcem sta danes v predsedniški palači sprejela predsednik Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Pahor je izpostavil minule dni v Planici in dejal, da kot predsednik ne želi in ne sme pozabiti tega enkratnega, impozantnega ozadja, ki ga je ustvarilo več deset tisoč navijačev z zastavami. Dodal je, da je v štirih dneh v Planici, pa tudi mnogokrat drugje, ob drugih športnih prireditvah, začutil tisto povezanost Slovencev, ki je pravzaprav v četrt stoletni zgodovini naše države ni še nikoli.

"Dostikrat pravim, da si Slovenci ne moremo privoščiti dveh domovin. Imamo eno državo, imeti moramo tudi eno domovino. Tam je plapolala ena zastava. In ne glede na vse razlike med nami so bili vsi navijači ne samo ponosni na športne dosežke, ampak tudi osupli sami nad sabo. Ta slika, ki jo imamo verjetno vsi pred očmi, ne bo nikoli pozabljena," je še dejal Pahor.

Kot predstavnik športnikov pa je spregovoril smučarski skakalec Prevc, veliki junak zime, ki je dejal, da so se vsi športniki v minuli sezoni borili v svoji disciplini in za svoj šport, vse pa je združevala država, za katero nastopajo.

Kot je dodal, športniki velikokrat slišijo, da so Slovenci narod, ki nima prave narodne zavesti, s čemer pa se sam že dlje časa ne strinja. Prevc je pojasnil, da so športniki in navijači v celi zimi prikazali, da so Slovenci tisti, ki vedo, kaj pomeni stati pod slovensko zastavo in mahati z njo.

Sprejem v predsednikovi palači se je sicer začel z minuto molka v spomin na žrtve jutranjih terorističnih napadov v Bruslju. Prevc pa je predsedniku tudi podaril posebno plaketo, na kateri v imenu športnikov poudaril, da so dokazali enotnost in da jim bom uspelo držati Slovenijo skupaj. 

Galerija