© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zu
zu
28.02.2016 11:36:51

Vtičeva tretja v Kazahstanu

Grega Wernig

Japonka Sara Takanashi je zmagala na tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v kazahstanskem Almatyju in le še potrdila že prej doseženo skupno zmago (96,5 in 102 m, 236,9).

Druga je bila Avstrijka Daniela Iraschko Stolz (97,5 in 97 m, 234,7), tretja pa najboljša Slovenka Maja Vtič (96,5 in 99 m, 233,9).

Špela Rogelj je bila 12. (93,5 in 96,5 m, 201,8), 16. je bila Katja Požun (91,5 in 91 m, 203,9), 19. pa Eva Logar (91,5 in 93 m, 198,6).

Finale je za 0,7 točke na 31. mestu zgrešila Urša Bogataj (87 m, 81,9).

Maja Vtič je že, ne glede na to, ali bodo izpeljali zadnji dve tekmi, v skupnem seštevku tretja, kar je najvišja slovenska ženska uvrstitev v svetovnem pokalu doslej. Sedmič v sezoni je stopila na zmagovalni oder in je edina poleg Iraschko Stolzeve, ki je v tej zimi premagala Takanashijevo. Slednja je že pred tem osvojila skupno zmago v pokalu, tretjič po letih 2013 in 2014.

"Vreme me spominja bolj na poletje, a so bile skakalnice zelo dobro pripravljene. Tekme so bile zelo lepe. Ni bilo težav z vetrom. Sem še toliko bolj vesela, da sem dobro skakala in da veter ni krojil rezultatov. V prvem skoku sem naredila napako, ki sem jo v drugem popravila. Danes je bila Sara znova bolj dosegljiva, smo se ji približale. S svojimi skoki in rezultatom sem zadovoljna. Odleglo mi je, ko sem izvedela, da je to dovolj za stopničke. Morda je zame celo bolje, da je kdaj poskusni skok odpovedan, še posebej proti koncu sezone, ko se je že nabrala utrujenost. Danes odpoved ni vplivala name. Scenarijev za konec sezone je zelo veliko. Zelo si želim, da bo kakšen uresničljiv, da ne bo ostalo le pri besedah. Upam, da današnja tekma ni bila zadnja in bomo normalno zaključili ter imeli tudi normalno podelitev za konec sezone," je po tekmi menila Vtičeva po nastopu pri 15 stopinjah Celzija.

Svetovni pokal smučarskih skakalk bi se moral končati v Rašnovu 5. in 6. marca, vendar so tekmovanje zaradi previsokih temperatur in pomanjkanja snega v petek odpovedali. Mednarodna smučarska zveza bo v ponedeljek sprejela odločitev, ali bodo za odpadli tekmi poiskali nadomestno prizorišče. Če ga ne bi našli, bi bila nedeljska tekma v Almatyju zadnja s sezoni. Med možnimi zamenjavami se omenja Planica, kjer bodo marca na finalu tekmovali že skakalci.

Triinštirideseto zmago v karieri in štirinajsto v sezoni je slavila Takanashijeva. "Kar malo presenečena sem, da mi je danes uspelo zmagati, saj sem imela že kar precej zaostanka. Obenem pa sem zadovoljna tudi, da mi je uspelo po letu premora znova osvojiti veliki kristalni globus," je bila kratka v prvi izjavi Takanashijeva.

Branilka skupne zmage iz prejšnje sezone, Daniela Iraschko Stolz, je namreč vodila po prvi seriji, Vtičeva je na drugem mestu zaostajala za 4,9 točke, še dve točki več pa je bila zadaj 19-letna Takanashijeva. Špela Rogelj je bila 11. in je v finalu izgubila eno mesto, tri je pridobila 19. po prvem skoku Katja Požun, enega pa Eva Logar.

Pred nastopom najboljših se je najprej izkazala Američanka Nita Englund, s 103,5 m dolgim skokom je odvzela v soboto postavljen rekord Takanashijevi in se zavihtela na sedmo mesto. Najboljšim trem na tekmi in tudi skupno v pokalu je ponovno zapretila Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger, ki pa je ostala na četrtem mestu tako na tekmi kot tudi skupno. Takanashijeva je bila znova premočna za tekmice, Iraschko Stolzeva in Vtičeva pa sta poskrbeli, da je bil vrstni red na prvih treh mestih enak kot v razvrstitvi pokala.

Danes bodo v Almatyju nastopili še skakalci na čelu z najboljšim posameznikom zime Petrom Prevcem, ki si lahko že pribori veliki kristalni globus kot drugi Slovenec po Primožu Peterki.