© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
27.02.2016 21:58:14

Taekwondo: Trajković zmagal v Mariboru, Pantar drugi

Slovenska reprezentanca v olimpijskem taekwondoju WTA je na tekmi svetovnega pokala v Mariboru imela dva finalista in vknjižila zlato in srebrno kolajno.

Ivan Trajković je zmagal v kategoriji nad 87 kilogramov, Jure Pantar pa je bil drugi med borci do 63 kg. Na tekmovanju danes in v nedeljo nastopa preko 700 tekmovalk in tekmovalcev iz 30 držav.

Mariborski turnir je v dvorano Tabor privabil številne tekmovalce in tekmovalce, saj se prav v štajerski prestolnici začenja vnovično nabiranje točk svetovnega pokala, ki štejejo v kvoto za nastop na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu.

Te je uspešno začel nabirati najboljši slovenski reprezentant Ivan Trajković, ki je, potem ko se mu na evropskih kvalifikacijah za Rio sredi januarja ni izšlo, kljub tretjemu mestu je ostal brez olimpijskega nastopa, po premoru začel znova trenirati na vso moč in si za glavni cilj sezone zadal evropsko prvenstvo v Švici konec maja.

V prvi današnji borbi je 24-letni Mariborčan premagal Francoza Clementa Rausherja, boljši je bil kar z 11:0. Tudi v drugi borbi mu nasprotnik ni bil konkurenčen, Hrvat Ivan Šolić je prvemu nosilcu moral priznati premoč z 2:10. V finalu se je Trajković pomeril s starim znancem, Avstrijcem Christophom Deckertom, ki ga je že premagal v kvalifikacijah za olimpijske igre v Londonu 2012.

Tudi tokrat je Trajković nadzoroval borbo, prvo rundo odločil v svojo korist s 4:0, nato stopnjeval ritem in po drugi vodil že s 7:0. Na koncu je na semaforju pisalo 8:3 v korist Mariborčana, ki je tako vknjižil prve točke v novem olimpijskem ciklusu.

"Rečem lahko, da sem se pripravljal za zmago, pričakoval, da bi z dobrimi borbami lahko slavil. Vesel sem, da mi je to uspelo. Deset točk za lestvico, to je super, deset pa po deset in upam, da bom lahko šel v Tokio. Avstrijca sem dobro poznal, a sem od prve sekunde povedel in varoval rezultat vse do konca," je po zmagi dejal Trajković, ki se bo zdaj osredotočil na majsko evropsko prvenstvo, do katerega bo nastopil še na treh močnih turnirjih.

Drugi slovenski finalist Jure Pantar je med borci do 63 kilogramov osvojil srebro. V prvi borbi je 24-letni Pantar premagal Šveda Kevina Peterssona, v drugi je bil boljši od Avstrijca Sandra Peera, v tretji pa od Srba Marka Karajlovića. V polfinalu je bil bronasti z letošnjih evropskih kvalifikacij v Istanbulu, kjer pa je vseeno ostal brez olimpijske vozovnice, boljši še od Hrvata Dominika Matlekovića, tudi v finalu pa mu je na blazinah nasproti stal Hrvat.

Lovre Brečić, sicer prvi nosilec kategorije, je hitro pokazal premoč. Točke je nizal iz runde v rundo ter se na koncu veselil zmage s 14:2. "Moja kategorija je vedno najbolj številčna, tu nimam kaj. Pripravljal sem se dobro, a Brečić je bil znova premočan, res je kakovosten borec. Zdaj grem naprej, pred mano je evropsko prvenstvo," pa je po drugem mestu dejal Pantar.

Smolo je imela slovenska reprezentantka hrvaškega rodu Franka Anić, ki je prvič nastopila v višji kategoriji in med borkami do 73 kilogramov izpadla že po prvi borbi. Po zlati točki, redni del borbe se je končal z neodločenim izidom 4:4, je Hrvatica Petra Matijašević, ki nastopa za Makedonijo, pokazala več in se veselila zmage.

Slovenska reprezentantka Nuša Rajher je tokrat nastopila v vlogi strokovne komentatorke, saj je na slovenski športni televiziji komentirala finalne borbe. V nedeljo se bo dvodnevno tekmovanje v Mariboru zaključilo, za medalje se bodo borili še kadeti in mladinci.