© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
15.01.2016 10:47:27

Cene Prevc: Vsak od nas je zgodba zase

Arsen Perić

V zadnjem času smo bili deležni kar nekaj vprašanj, kaj se dogaja s srednjim izmed treh Prevčevih bratov. Potem ko je v prejšnji sezoni nekajkrat že uspešno nastopil v svetovnem pokalu ter v Lahtiju in Trondheimu zasedel 17. in 18. mesto, je nato kar nekako izginil s površja.

Kako občutite evforijo okrog Petra Prevca? Se tudi vas kaj dotakne?
Pri tem začutim notranje veselje. Lahko sem le vesel zaradi svojega brata, da mu uspeva to, za kar gara že vse življenje.

 
Ste verjeli, da bo res tako dober, kot je zdaj?
Odvisno od tega, kdaj bi me vprašali. Pred začetkom te sezone bi temu verjel, ko sem ga videl le kot brata pri šestih letih, ko sva se še skupaj igrala, pa na take zadeve pač ne pomisliš.

 
Na začetku sezone ste torej vedeli, da je Peter že toliko dober, da lahko doseže to, kar je dosegel?
Vedel ravno ne, verjel pa.

 
So Petrovi rezultati za vas določeno breme, saj ljudje potem tudi od vas in Domna pričakujejo toliko več?
Skoki so individualen športi in vsak skakalec je zgodba zase. Tudi če Peter zdaj vsepovsod zmaguje, ni nobenega zagotovila ne za Domna in ne zame, da nama bo kakorkoli uspelo. Delni pritisk to vseeno je, sploh od medijev, pa tudi navijačev. Vsi najprej pomislijo na tistega, ki se enako piše, ne pa denimo na kateregakoli drugega skakalca, ki mu v tem trenutku prav tako ne gre.

 
Kako sicer komunicirata s Petrom? Se o skokih sploh kdaj pogovarjata?
Na splošno z domačimi komuniciramo bolj v živo, po telefonu zelo malo, morda le, če se je treba kaj dogovoriti. Včasih kaj vprašaš prek družabnih omrežij, kar pa ni pogosto. Tudi s Petrom največ govoriva v živo, a večinoma o temah zunaj skokov. Prav konkretno o skokih zelo redko kaj rečeva.

 
Torej nimate občutka, da bi bil Peter do vas kdaj pokroviteljski?
Daleč od tega. Če ga kdaj kaj vprašaš okoli skokov, bo iz svojih izkušenj rade volje dal kakšen nasvet.

 
Od Petra ste štiri leta mlajši. Verjetno nimata iste družbe in se v prostem času ne družita toliko ali se morda motimo?
Ker sva oba v skokih, je vsaj skakalna družba ostala kar ista. Družba od drugod pa se je izoblikovala v šolskih letih in pri tisti je res štiri leta razlike.

 
Letos je močno odskočil tudi vaš mlajši brat Domen. Vas je to kaj presenetilo?
Vedel sem, da je tega sposoben. Če bi mu pred leti rekli, da bo že pri 16 letih konstantno skakal v svetovnem pokalu, bi bil verjetno presenečen še sam.

 
Bi zase rekli, da ste značajsko bližje Petru ali Domnu?
Nobenemu. Vsak, ki nas malo bolje pozna, reče, da smo vsak zgodba zase in čisto drugačni. Temu tudi kar verjamem. Z nobenim se niti nočem preveč primerjati.

 
V reprezentanci za celinski pokal ste bili nazadnje avgusta na Češkem, potem pa vas do konca decembra ni bilo na nobeni tekmi. Kaj se je v tem času dogajalo z vami?
S trenerjem Igorjem Medvedom sva se odločila, da je za mojo kariero najbolje, če se začasno umaknem od skokov in se posvetim treningom in drugim stvarem.

 
Obstaja kakšen poseben razlog za takšno odločitev?
Niti ne.


Na zadnji nordijski turneji ste precej uspešno skakali že tudi v svetovnem pokalu. Kje se je zalomilo?
Za to ne obstaja neki konkreten razlog. Včasih iščeš, pa ne najdeš, kar nekako ne gre.

 
V tem letu ste se na celinskem pokalu v Engelbergu že zavihteli na peto in osmo mesto. Imate ambicije, da se že v tej sezoni spet prebijete nazaj v svetovni pokal?
Gledam predvsem na svoje skoke in delam po najboljših močeh. Kamor me bo to pripeljalo, me pač bo. Res pa je, da se vsak skakalec želi prebiti v svetovno elito.

 
Ste študent prvega letnika elektrotehnike na univerzi v Ljubljani. Kako bosta šla skupaj šport in študij?
Vse se da, če se hoče. Res pa je, da sem trenutno glede študija bolj len.

 
Zdaj ste torej stoodstotno spet v skokih?
Skoke sem nekje postavil na prvo mesto, vse pa delam zraven tako, kot se da.

 
In kdaj bomo po vaše dočakali, da bodo na isti tekmi svetovnega pokala nastopili vsi trije Prevci?
To težko rečem, rad bi videl, da čim prej. V tem trenutku je največ odvisno od mene, saj sta druga dva to že dosegla. Lahko pa se vmes hitro zalomi tudi komu drugemu. Skoki so tak šport, da si lahko en dan med deseterico, drug dan pa te ni več med stoterico.

cene prevc 1
Cene Prevc
Arsen Perić



IGOR MEDVED: NI GA NIČ 'SRAL', LE SKOKI SO SLABŠI
Trener v reprezentanci B je v prejšnji in tej sezoni odgovoren za delo s Cenetom Prevcem. Zanimalo nas je, kaj je poleti šlo tako zelo narobe, da je bil devetnajstletnik za nekaj časa odstranjen iz reprezentance. Nekdanji skakalec pravi, da je bil edini razlog za takšno odločitev slabša forma njegovega varovanca: "Skoki so bili slabši, zato sva se odločila, da je bolje, če se za nekaj časa umakne na treninge, in tako je tudi bilo." 

V javnosti so se razširile govorice, da je pri tem šlo za disciplinski ukrep, a Medved to odločno zanika: "Vse to je bilo storjeno v dogovoru z njim, in to so vedeli tudi drugi trenerji. Ni bilo prav nič takšnega, da bi ga Cene kaj 'sral'." 

In kako bi srednjega iz dinastije Prevc opisal po značaju in kot skakalca? "Je zelo vedoželen, resnicoljuben in pošten fant. Kot skakalec je precej talentiran, a zaradi določenih težav v tej sezoni ni v najboljši formi. Na začetku poletja je nakazoval precej višjo formo, kot je bila potem v prehodu v zimo. Pri sebi mora rešiti še kar nekaj stvari, da se bo lahko stabiliziral. Če mu bo to uspelo, potem težav ne bo, sicer pa bo malo težje. Kratkoročno bo težko, sicer pa vem, česa je sposoben." 

O tem, kje je njegova največja težava, pa tudi Medved ne bi ravno razpravljal: "To bova raje reševala midva. Ni nič takega, v tehniki so pač nihanja. Težava ni v tem, da česa ne bi razumel, ampak bolj osebne narave."