© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
15.01.2016 08:36:38

Bolgarsko deskarsko odkritje: Novo merilo vsega, kar prihaja

vszi

Naziv za letošnjega slovenskega zlatega dečka zime je že oddan. Smučarski skakalec Peter Prevc je nedvomno prvo ime najbolj mrzlega obdobja leta, pravega konkurenta zunaj svoje panoge pa sploh nima. Biatlonec Jakov Fak do zdaj ni uspel ujeti forme, posebna je tudi zgodba Žana Koširja.

Tržičan, ki je v prejšnji sezoni v alpskih disciplinah v deskanju na snegu pometel z vso konkurenco in osvojil, kar se je osvojiti dalo, preživlja hude čase, saj je vse doslej sneg in njemu ljube strmine večinoma lahko gledal le od daleč. Le 15 dni na snegu je Žan Košir preživel na deski, z njegovih hrbtom še vedno ni vse v redu, vendar pa vseeno z optimizmom zre v prihodnost, tudi tisto kratkoročno, še januarsko. 
Naslednji konec tedna bomo Slovenci na Rogli gostili tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu in s to tekmo se še vedno spogleduje naš najboljši deskar. Ali bo Žan nastopil, še ne ve, vsekakor pa bodo na Roglo prišli vsi najboljši v tem športu. 

Žan Košir
Žan Košir

Med temi to sezono lahko najdemo tudi nadvse zanimivega bolgarskega tekmovalca. Radoslav Jankov še zdaleč ni znano ime bežnim poznavalcem deskanja v alpskih disciplinah, vendar pa je 26-letni mladenič, ki bo tri dni po tekmi na slovenskem smučišču praznoval 27. rojstni dan, v zadnjem mesecu poskrbel, da le ni več popoln neznanec. 

Po treh tekmah je namreč Radoslav kar v skupnem vodstvu svetovnega pokala. Na prvi v italijanski Carezzi sredi decembra je prvič šokiral ta športni svet, ko je v paralelnem veleslalomu osvojil zlato. Teden dni kasneje se v Cortini d'Ampezzo sicer ni tako dobro odrezal, vendar je do 290 točk vseeno prišel, ko je bil na paralelnem slalomu deveti. Da vsekakor ni muha enodnevnica, pa je nato dokazal še prejšnji petek, ko je tudi v avstrijskem Bad Gasteinu vse konkurente znova pustil za sabo. 

123-29-jankov
vszi

Vse lepo in prav, boste rekli, fant je v dobri formi in to tudi dokazuje. Pa vendar … Kaj če bi vam zaupali, da je v svetovnem pokalu Radoslav pravzaprav že stari maček in da se je šele zdaj res prebudil? V družbi najboljših deskarjev namreč Bolgar z desko in pancerji tekmuje že od sezone 2007/08, torej več kot osem sezon, a šele v svoji deveti se je uspel prebiti na zmagovalni oder. Pa ne samo to. V mestu Čepelare rojeni deskar se je v zadnjem mesecu sploh prvič prebil do voženj na izpadanje! V vseh prejšnjih letih je povprečno osvajal mesta okoli 33 (!), preblisk oziroma prvo uvrstitev med dvajseterico (18. mesto), ne pa tudi med izločilne boje (v kvalifikacijah bi moral biti za to vsaj 16.), je dočakal decembra 2014, ta dosežek pa je ponovil še marca lani. In to, kar zadeva vidnejše rezultate, je bilo to. No, vmes se je Bolgaru uspelo uvrstiti tudi na olimpijske igre v Sočiju, a tam je z 21. in 25. mestom bolj sodeloval kot tekmoval. 

In potem je prišla letošnja zima, ki je 190 centimetrov visokemu Radu prinesla kar dve zmagi na treh tekmah in nejeverno buljenje drugih udeležencev. V svetovnem pokalu, ne pa na primer v evropskem, kjer je nekdanji dvakratni mladinski svetovni prvak seveda veliko bolj blestel. 

123-29-jankov 3
vszi

V Italiji, v Carezzi, se je Jankov hkrati vpisal v zgodovino svoje rodne dežele, saj je postal prvi zmagovalec deskarske tekme v svetovnem pokalu ter po alpskem smučarju Petru Popangelovu drugi Belorus, ki je do zmage prišel na eni od glavnih šestih panog v alpskih disciplinah (smučarski skoki, alpsko smučanje, smučarski teki, nordijska kombinacija, deskanje in smučanje prostega sloga). 

"Nikakor ne morem dojeti, kaj mi je uspelo. Tega nisem pričakoval. Dobro sem pripravljen, a da bi v sezono lahko startal tako, si nisem predstavljal. Pred letom sem tu prišel do najboljše uvrstitve, 18. mesta. Poglejte me zdaj," je po svoji krstni zmagi nejeverno govoril simpatični Bolgar, ki je čez noč postal prvi zvezdnik tega športa. 

Pretekli konec tedna je na poti do novega zlatega odličja Radoslav v polfinalu izločil tudi izkušenega štirikratnega svetovnega prvaka in dvakratnega olimpijca Benjamina Karla, ki mu je Jankov, kot vsem drugim, vzel sapo. "On je trenutno merilo za odličnost. Neverjetno je, kaj dela letos," je bil osupel tudi 30-letni Avstrijec, ki še zdaleč ni bil edini. Navsezadnje je to priznal tudi skromni Radoslav; ta je brez zadržkov izjavil, da ve, da je marsikoga presenetil, a nikogar bolj kot sebe.