© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.11.2015 08:20:43

Šlibar: Planica ima možnost za polet prek 300 m

fis

Urejanje Nordijskega centra Planica se vztrajno bliža odprtju, ki bo v petek, 11. decembra letos. Tako bo začel delovati center, kjer so leta 2007 začeli z odkupi zemljišč. Nekdanji slovenski rekorder Jože Šlibar je dejal, da naj bi po njegovih izračunih prek 300 m skakalci na smučeh leteli čez 30 let, lahko tudi v Planici.

"Naslednji dan po odprtju, v soboto, 12. decembra, bomo začeli že delovati, ko bodo ljudje lahko tekli in počeli druge aktivnosti. V tem trenutku se končujejo vsa dela, nekatera so že zaključena, potekajo meritve in dobava opreme ter montaža," je pojasnil direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros. Skupna vrednost tekaškega centra je 15,5 milijona evrov, skakalnega centra pa 24 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost.

"Planica bo zame najlepši športni center na svetu, s skakalnicami in tekaškimi programi ter z možnostjo udejstvovanja tudi poleti. Poleg številnih drugih stvari so tam tudi višinske hišice za priprave. Nimam nobenih negativnih besed, le pozitivne. Priložnost bo tudi za obujanje spominov. Sam sem jih doslej najbolj, ko je Peter Prevc skočil 250 m in me je preskočil za 110 m. Kakšen napredek je bil narejen v 54 letih! Oprema je sedaj povsem drugačna. V mojih časih je imel vsak drugačne čevlje, pulover, kapo, hlače, rokavice. Sedaj je vse zelo enotno, da o tehničnih izboljšavah ne govorim," je dejal Šlibar, ki je 24. februarja 1961 v nemškem Oberstdorfu skočil 141 metrov, kar velja za prvi slovenski skakalni svetovni rekord.

"Planica ima tudi možnost za polet prek 300 m, Kulm prav tako, ker je tudi tam naraven teren. Oberstdorf pa nima pogojev, že sedaj od mize štrli zaletišče nad smrekami. Za Harrachov in Vikersund pa ne vem, mogoče bodo tudi tam našli kakšno možnost, če bodo to hoteli narediti. Sem pa izračunal, da se bo čez 30 let letelo prek 300 m," je še povedal 81-letni Šlibar.