© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Grega Videtič
Grega Videtič
03.11.2015 18:53:32

Kdo je za Rossija in kdo za Marqueza?

Svet motoGP-ja že več kot teden dni pretresa afera Rossi–Marquez, ki je ljubitelje motociklizma razdelila na dve polovici. Mi smo za komentar vprašali pet slovenskih priznanih dirkačev na dveh kolesih.

MIRAN STANOVNIK

stanovnik

Če sem malce neprofesionalen, bi lahko dejal, da sta s to potezo zelo dvignila zanimanje za ta šport, saj se tudi laiki zdaj podrobneje zanimajo zanj. Nekaj pa je res: šport je šel s prihodom mladih fantov predaleč. Ti dostikrat ne dirkajo s srcem, pričakoval pa bi tudi, da bodo do starejših tekmecev v tem športu pokazali malce več spoštovanja, še posebej do takšne legende, kot je Rossi. To se z Marquezove strani ne bi smelo dogajati in po nekaterih kriterijih je Rossi ravnal celo zelo milo. Čeprav sem dobitnik nagrade za fair play, Rossija ne morem obsojati.


JANEZ PROSENIK

prosenik

Že na prejšnji dirki na Phillip Islandu se je videlo, da je Marc Marquez oviral Valentina Rossija. Potem je prišla še tista tiskovna konferenca, na kateri je Italijan prilil nekaj olja na ogenj, Španec pa je bil po tistem še bolj nastrojen proti Rossiju. Vrhunec je prišel na dirki za VN Malezije, ko je Španec vidno oviral Rossija, kar je bila po mojem mnenju zelo nešportna poteza in s čimer si je naredil le slabo reklamo. Rossi se je moral nekako zavarovati, in kolikor sem videl jaz, bi Marquez padel, tudi če Rossi ne bi dvignil noge.


MATEJ ŽAGAR

zagar nm

Sicer sem Rossijev privrženec, dogajanje na zadnji dirki pa bi ocenil kot čisti dirkaški incident, ki bi ga preprosto morali ignorirati in pustiti prednost dirkanju. Ne moremo ravno dejati, da je tukaj poskušal kdo koga poškodovati, sta pa očitno eden drugemu močno načela živce. Rossi je Marqueza na prefinjen način onemogočil, dirkača pa sama najbolje vesta, za kaj gre; vsekakor se to ni zgodilo ne prvič ne zadnjič. To so pač dirke in to je treba vzeti v zakup.

 
KLEMEN GERČAR

gercar

Prihajam iz sorodnega športa, pri katerem imamo motokrosisti več tovrstnih kontaktov. Težko je predvideti, kdo je bil tukaj resnično kriv. Morda mu je zaprl pot in se je tako le zaščitil, da ne bi padel, morda pa ga je brcnil z namenom, da bi ga podrl. Imel sem to čast, da sem lahko oba akterja te zgodbe osebno spoznal in proti nobenemu nimam ničesar, kolikor sem zasledil na posnetkih, pa se mi zdi, da je Rossi Marquezu zaprl pot, slednji pa ni bil ravno pozoren, zato je prišlo do stika. Mislim, da Rossi Španca ni namenoma podrl.

BOŠTJAN SKUBIC

skubic

Moram priznati, da se s tem nisem kaj dosti ukvarjal. To, kar se je zgodilo, nima nikakršne zveze z dirkanjem, športom in tehničnim smislom tega športa. To se mi zdi bolj žalosten dogodek kot pa nekaj resnega. Mislim, da so si tukaj vsi priborili črno piko. Rossi zagotovo z nespametnim ravnanjem tako na tiskovni konferenci kot na sami stezi, Marquez se po mojem ni dovolj distanciral in razumel svoje vloge, ki bi jo moral odigrati kot dvakratni svetovni prvak, Lorenzo pa bi se zunaj steze lahko vedel bolj primerno.