© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
15.05.2015 13:35:15

Švicarji bi jo takoj vzeli

facebook

Potem ko je najboljša avstrijska smučarka zapustila trening center naših severnih sosedov na Cipru, so se spet razvnele govorice. Anna naj bi se umaknila zaradi medijev.

Avstrijska smučarska zveza je uvedla preiskavo, kako je elektronsko pismo, ki ga je Fenningerjeva poslala na osem naslovov na zvezi, prišlo v javnost.


Avstrijska spletna stran Sportnet naj bi dobila elektronsko sporočilo z GMX-naslova (posebno zavarovan elektronski predal), poslala pa ga je fiktivna oseba. Na avstrijski zvezi sumijo, da je elektronsko sporočilo poslal Annin menedžer Klaus Kärcher, toda uradno sporočilo je bilo: "Zveza bo sama raziskala, kje je puščalo. Vso zadevo bodo raziskali strokovnjaki."

Anna je torej v družbi kondicijskega trenerja Petra Meliessniga zapustila avstrijski tabor in nadaljevala treninge doma. Pravzaprav je zbežala pred novinarji, ki so hoteli njen odziv na burno dogajanje. Odzvala se je na družbenem omrežju in zapisala: "Začudena sem bila, ker je moje pismo zvezi prišlo v javnost. Žal mi je za to in prosim navijače in medije za razumevanje, da nenačrtovane objave pisma ne želim komentirati."

Na zvezi so zanikali, da bi kadarkoli zahtevali, da se mora Fenningerjeva odpovedati svojemu menedžerju in da je njihova najboljša smučarka vedno dobila vso podporo, ki so jo lahko nudili.

Prvi, ki so zagrabili za spor med Anno in zvezo, so bili Švicarji, saj je Hans Flatscher, vodja švicarske ženske ekipe, glasno in jasno povedal: "Anno bi seveda rad imel vsak trener. Rade volje jo sprejmemo medse. Zagotavljam ji, da bi lahko tekmovala in delovala, kot bi želela."

Švicarji si seveda manejo roke, saj prav uživajo v težavah, ki jih imajo njihovi veliki snežni rivali Avstrijci, toda Fenningerjeva je že ob prvih težavah z zvezo, pred letom dni, zagotavljala, da zamenjava smučarskega državljanstva ne pride v poštev. "Ostala bom Avstrijka in nikoli ne bi smučala za drugo državo," je lani govorila Anna. Seveda se lahko stvari v enem letu spremenijo, toda pot zamenjave smučarskega državljanstva je res težavna.

Najprej mora imeti tisti, ki želi zamenjati smučarsko državo, potni list nove države. Drugi pogoj je, da ima najmanj dve leti stalno prebivališče v tej državi ali pa da dokaže, da njegova družina izvira iz te države (starši ali stari starši).

Ob izpolnjenih omenjenih pogojih nova država vloži prošnjo, ki pa jo mora odobriti svet mednarodne zveze in tudi prejšnja zveza, za katero je kandidat smučal. Mogoča je še ena pot – če želi kandidat na vsak način nastopati za novo državo, mora počivati eno leto, ob tem izgubi vse točke Fis in začne kariero od začetka.

Najprej bi moral začeti nastopati na tekmah Fis, da bi sploh dobil dovolj točk za nastopanje na tekmah svetovnega pokala. Tudi če ima kandidat že dvojno državljanstvo, se mora stara zveza strinjati s tem, da bi nekdo tekmoval za novo državo. Zamenjava smučarske države je na hitro mogoča torej le, če stara zveza privoli v to. Malce drugače je z nastopom na olimpijskih igrah – tekmovalec mora tri leta smučati za državo ali pa dobiti privoljenje olimpijskega komiteja, da lahko starta na igrah zaradi izjemnih okoliščin.

Do zamenjave smučarskega državljanstva pri Anni torej skoraj zagotovo ne bo prišlo. Zdaj se je v spor vmešal tudi avstrijski minister za šport Gerald Klug, ki spora sicer ni komentiral, dejal pa je: "Govoril bom tako s predsednikom zveze Schröcksnadlom kot s Fenningerjevo in skušali bomo vse skupaj zgladiti."