© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.05.2015 10:39:15

Ko se sneg stopi, se vidi vse

Nikola Miljković

Alpinci naj bi imeli čez teden dni vse urejeno, znana naj bi bila tako direktor kot trenerski štab, težave biatloncev pa se šele začenjajo.

Dogajanje na eni naših največjih športnih zvez je spet burno. Medtem ko je novi predsednik alpskega zbora Iztok Klančnik zavihal rokave in napoveduje skorajšnjo rešitev, je pri biatloncih odneslo pokrovko z lonca.

Zanimalo nas je, ali je kaj jasnega glede novega direktorja alpskega smučanja oziroma ali bomo lahko kmalu poročali o urejenih razmerah. Novi predsednik zbora in odbora Klančnik je bil takoj pripravljen na pogovor. "Prek praznikov smo delali in opravili več razgovorov. Računam, da bomo imeli do konca tedna zadeve jasne. Alpski odbor naj bi se sestal v začetku naslednjega tedna, ali v ponedeljek ali torek. Takrat bo vse jasno. Zdaj usklajujemo, pregledujemo in pripravljamo še zadnje stvari. Nekaj stvari je še odprtih, vendar je najbolj pomembno, da fantje in dekleta trenirajo na ledeniku Möltal. Program izpeljujejo po načrtu in to z zadostnim številom trenerjev. Opravili so tudi določene teste, tako kot vsako leto. Zaradi stvari, ki jih čakamo, torej program ne trpi," je povedal Klančnik, ki je bil praznično delaven, tako kot so dejali včasih – za prvi maj se v Srbiji vrtijo odojki, v Sloveniji pa mešalci.

"Da, da," se je nasmejal predsednik: "Mešali smo, mešali. V soboto smo, na srečo je bilo lepo vreme in smo sedeli zunaj, imeli sestanke, tudi z Grego Benedikom od 11. ure dopoldan do 17. ure popoldan. Dogajalo se je. Imamo pripravljeni dve različici, obe sta precej podobni in računam, da se bo zelo kmalu vse razjasnilo. Mislim, da bo alpski odbor to v začetku prihodnjega tedna potrdil, potem pa bomo sklicali še zbor, da vse skupaj formalno potrdi, tako kot je po pravilih." 

STREL V KOLENO
Pri biatloncih pa je zavrelo. Po odstopu in odhodu glavnega trenerja Uroša Velepca, ki je prevzel ukrajinske biatlonke, so nekateri klubi sklicali izredno skupščino biatlonskega zbora in včeraj s 27:6 izglasovali nezaupnico predsedniku zbora Sreču Barbiču. Člani so predlagali še, da funkcijo vršilca dolžnosti do izvolitve novega predsednika zbora opravlja Marko Dolenc (SK Brdo), ki je bil med glavnimi pobudniki za menjavo.

911-32-sustersic ap
Arsen Perić
Biatlonski klubi so zahtevali odstop odbora za biatlon, ki so mu očitali, da v letu dni ni izpolnil načrtovanih in obljubljenih ciljev in da panoge ne vodi v skladu z lastnim programom, ki ga je predstavil ob izvolitvi. 


Klubi so svoje očitke predstavili na šestih straneh, glavni pa je bil očitek slabega stanja v reprezentanci A, v kateri je večina tekmovalcev po lanskem sporu in nezaupnici trenerju Urošu Velepcu trenirala po lastnem programu, tekmovalci, ki so trenirali pod vodstvom glavnega trenerja, pa so rezultatsko nazadovali. Vodstvu panoge so očitali, da so pri tem zavestno zavajali javnost o stanju v reprezentanci.

Barbič je predlagateljem odvrnil, da nobena od točk, ki so podlaga za menjavo, ni obrazložena in da v poročilu ni dejstev, ampak da gre za pavšalne obtožbe. Večino očitkov je zanikal, že pred izredno sejo je opozoril tudi, da ta ni bila sklicana v skladu s pravilnikom. Dolenca je podprl tudi Tomas Globočnik in poudaril, da je zaradi stanja v reprezentanci kot predsednik strokovnega sveta odstopil že lani, in dodal, da je zgodba precej drugačna, kot se predstavlja v javnosti: "Zadeva je od lani enaka ali še slabša. Odnosi in razmerja se vlečejo in za spremembo niste naredili nič." 

Mnenje Barbiča, da se je dogovarjal s tekmovalci in da je stanje po njegovem mnenju sprejemljivo, je Globočnik zavrnil. Vodja panoge Tomaž Šušteršič je predstavil vse ukrepe, ki jih je vodstvo predstavilo, da bi se stanje izboljšalo in spremenilo, posebej je predstavil korespondenco s svetovnim prvakom Jakovom Fakom, na katero pa ni dobil odgovora.