© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aco Sitar
Aco Sitar
12.03.2015 15:56:39

Tina vs. Anna: Do bridkega konca

Reuters

Morda so bile tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju že bolj napete kot letos; leta 2011 je Maria Höfl-Riesch premagala Lindsey Vonn v skupnem seštevku za eno samo točko. Morda bi bil rezultat tedaj drugačen, če bi izvedli vse tekme. Letošnje tekme bodo verjetno izvedene, vsaj slaloma zagotovo nista ogrožena.

Tina Maze je trenutno v točkovni prednosti, pa tudi v slalomu je precej boljša kot Anna Feninnger. Lahko se sicer zgodi, da veliki kristalni globus osvoji Anna, ker se odstopi dogajajo, a kljub temu mislimo, da bo do konca vse teklo tako, kot mora.

Če Anna premaga Tino na vseh zadnjih hitrih tekmah za eno mesto, ob predpostavki, da sta obe na stopničkah, bo zbrala 36 točk več. Zato mora Tina v slalomu v Åreju osvojiti teh 36 točk več od Anne, torej mora osvojiti najmanj sedmo mesto, Anna pa ne sme dobiti točk. Potem bo odločal slalom na finalu, na katerem bo morala biti Tina pred Anno, in veliki globus bo njen. Zaradi pravila mednarodne smučarske zveze, da se točke na finalu delijo do petnajstega mesta, Anna tam do točk v slalomu po našem mnenju ne more.

Če Anna premaga Tino na vseh zadnjih hitrih tekmah za eno mesto, ob predpostavki, da sta obe na stopničkah, bo zbrala 36 točk več. Zato mora Tina v slalomu v Åreju osvojiti teh 36 točk več od Anne, torej mora osvojiti najmanj sedmo mesto, Anna pa ne sme dobiti točk. Potem bo odločal slalom na finalu, na katerem bo morala biti Tina pred Anno, in veliki globus bo njen.

Ni vredno in ni treba objokovati zamujenih priložnosti, čeprav bi predvsem mariborske tekme lahko bile prelomnica za vse nadaljnje dogodke. Predvsem je zdaj tako kot vedno vse na Tininih plečih. Del odgovornosti za vse, kar se je dogajalo, bo moral prevzeti tudi Tinin trener Ghirardi zaradi postavitve kombinacijskega slaloma v Banskem.

Tam je z enostavno postavitvijo gotovo naredil veliko uslugo Feninngerjevi. Tina je sposobna odpeljati veliko bolj zahtevne in oglate slalome. Pa tudi superveleslalom v Garmisch-Partenkirchnu je bil postavljen po okusu Lindsey Vonn. Po mojem bi morala biti postavitev z najkrajšimi še mogočimi razdaljami in najširšim hodnikom. Res je, da bi bila taka postavitev zahtevna za vse, a glede na mehko progo in moč Tine Maze ter razliko v tehniki, ki je med vsemi tremi, bi Tini taka postavitev morda prinesla več. Dejstvo je, da je vsaka njuna tekma, torej tekme med Anno in Tino, do tretjega mesta vredna 40 točk. 

anna tina