© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
10.03.2015 09:00:49

Rumeno, ki te ljubim rumeno

Reuters

Peter Prevc današnjo tekmo še naprej pričakuje v rumeni majici, ki si jo je oblekel po zmagi in svetovnem rekordu na poletih v Vikersundu.

Takrat je z vrha izrinil odsotnega Avstrijca Stefana Krafta, slednji se mu je po zmagi v Lahtiju približal na vsega sedem točk razlike.

Peter je po Primožu Peterki šele drugi Slovenec, ki se v 35-letni zgodovini svetovnega pokala lahko pohvali z rumeno majico. Prvič jo je oblekel lani po zmagi v Saporu in jo zadržal še na naslednjih dveh tekmah, drugi v Saporu in prvi v Willingenu, po drugi na tem nemškem prizorišču pa mu jo je spet slekel Poljak Kamil Stoch in jo nato uspešno zadržal do konca sezone.

Tudi letos bo Kuopio tretja zaporedna tekma, na kateri se bo Peter na zaletišču pojavil zadnji in v rumeni majici. Žal na drugi tekmi v Vikersundu ni izkoristil priložnosti, da bi Kraftu, ki mu je to majico tudi speljal, pobegnil na večjo razliko od 57 točk. Leto mlajši Avstrijec je majico rojaku Michaelu Hayböcku prevzel po zmagi v Visli in jo nato uspešno zadržal še na naslednjih sedmih tekmah.

Vseeno se je po Saporu in mini nemški turneji, ko je Kraft prekinil svojo serijo uvrstitev na zmagovalni oder in ko ga je mladenič iz Dolenje vasi uspešno lovil, že zdelo, da Avstrijcu, na katerega pred letošnjo sezono v boju za globus ni računal nihče, počasi zmanjkuje sape.

Z izpustitvijo poletov v Vikersundu je dal celo vedeti, da ga bolj kot zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala zanima svetovno prvenstvo v Falunu. Tam sicer ni bil povsem v ospredju, a se je vseeno domov vrnil z bronom na srednji napravi in srebrom z ekipo.

V nedeljo pa je v Lahtiju pokazal, da je še kako pri močeh, vso konkurenco odpravil z več kot desetimi točkami razlike in napovedal, da po presenetljivi zmagi na novoletni turneji resno starta tudi na veliki kristalni globus.

NUJNO PREHITETI KRAFTA
Kar zadeva Prevca, se je njegova zelo stabilna forma, ko je bil na dvanajstih zaporednih tekmah le enkrat uvrščen nižje od četrtega mesta, prvič malce zamajala s sedmim mestom na drugi tekmi v Titisee-Neustadtu, nato je sledil spodrsljaj na drugi tekmi na poletih ter slednjič še tisti na srednji napravi na SP v Falunu. Četrti mesti na SP in nato še v Lahtiju sicer kažejo na to, da je forma še vedno na visoki ravni, vprašanje pa je, ali je še takšna kot celoten januar.

867-37-kraft re
Reuters
Napak je bilo v zadnjem obdobju vendarle več kot pred tem, pri čemer je dobro vsaj to, da Peter ve, kje jih je delal in kako jih odpraviti. Če bo hotel v rumenem ostati dlje kot v lanski sezoni, bo moral spet nazaj na zmagovalni oder in v vsakem primeru že danes skočiti pred Stefana Krafta, če bo ta spet med vodilno trojko. Seveda pa še naprej nikakor ne gre spregledati Severina Freunda, ki z ne prevelikim zaostankom čaka v ozadju in upa na uresničitev pregovora – kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. 

KVALIFIKACIJE ODPADLE

Včeraj je bil v Kuopiu predviden uradni trening z dvema skokoma in nato še kvalifikacije, a je organizatorjem zagodel premočan veter. Po dolgotrajnem čakanju so, ko bi se morala začeti kvalifikacijska serija, začeli s serijo za trening, a po skokih sedmih skakalcev z začetka startne liste prekinili tudi njo in vse dogajanje preložili na danes. Tako bodo s skokom za trening začeli že ob osmi uri zjutraj, kvalifikacije so predvidene uro pozneje, tekma pa naj bi se začela ob predvideni 17. uri in 15 minut. Naši orli so po zapravljenem popoldnevu na skakalnici zvečer obiskali savno, kamor gredo v času bivanja na Finskem vsak dan, Prevc in Damjan pa sta po protokolu morala še na javno podelitev startnih številk.

VSE MANJ POMOČI EKIPE
Kuopio je do zdaj gostil 22 tekem svetovnega pokala, od Slovencev pa se je v letih, ko ga je tudi osvojil, med prve tri zavihtel le Primož Peterka. Ta je bil leta 1998 drugi za Avstrijcem Andreasom Widhölzlom, leto prej pa tretji za Japoncem Kazujošijem Funakijem in Francozom Nicolasom Dessumom. Naslednji najboljši je nato že Prevc, lani četrti za Stochom, Freundom in Andersom Bardalom. Točke je pred letom dni za 23. mesto osvojil le še Jernej Damjan, tudi zdaj pa se zdi, da Peter vse bolj izgublja dragoceno pomoč kolegov iz ekipe. 

To ne potrjujeta le šesti mesti na zadnjih ekipnih tekmah, pač pa tudi dejstvo, da so ostali Slovenci na zadnjih osmih tekmah, če štejemo še SP, dosegli le eno uvrstitev med deseterico – Jurij Tepeš je bil v okrnjeni konkurenci deveti na kaotični drugi tekmi poletov v Vikersundu.

To se kaže tudi v pokalu narodov, kjer so Slovenci po zmagi v Willingenu prehiteli Norvežane, za katerimi zdaj zaostajajo že za 675 točk, za tretjimi Avstrijci pa 427 točk. Osvojili so celo 22 točk manj kot lani ob istem času, čeprav so v tej sezoni izpeljali dve tekmi več.