© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
09.03.2015 21:29:29

Mayer in Souza v najdaljšem dvoboju v zgodovini Davisovega pokala (video)

vszi

Argentinska teniška reprezentanca se je po veliki drami uvrstila v četrtfinale Davisovega pokala, kjer bo teniške loparje prekrižala s Srbijo. Dvoboj velikih južnoameriških rivalov je ob drami postregel tudi za nov rekord.

Za rekord sta poskrbela Argentinec Leonardo Mayer in Brazilec Joao Souza, ki sta odigrala najdaljši dvoboj med posamezniki v zgodovini Davisovega pokala. Nedeljski dvoboj je trajal kar 6 ur in 42 minut, na koncu pa se je zmage veselil Argentinec Leonardo Mayer, ki je v tako izenačil dvoboj na 2:2. Naslednji, odločilni dvoboj, med Federicom Delbonisem in Thomazom Belluccijem se je tako moral po prvem nizu zaradi teme prestaviti v ponedeljek, na koncu je slavil Delbonis s 3:1 v nizih in Argentino popeljal v četrtfinale. 

Kljub zmagi v odločilnem dvoboju, pa je bil glavni junak Argentine Mayer in ne Delbonis. 27-letni Argentinec, trenutno 27. igralec sveta, je namreč moral iz sebe iztisniti res zadnje atome moči, da je svojo reprezentanco sploh ohranil v boju za četrtfinale. Končni izid skoraj sedemurnega obračuna je bil 7:6(4), 7:6(5), 5:7, 5:7, 15:13. 

Po končanem dvoboju je vidno utrujeni Leonardo Mayer kar skakal od sreče, v intervjuju je tudi zajokal in povedal: "Mi smo ekipa, zmeraj moraš imeti vero v svoje soigralce." S tem je seveda napovedal zadnji dvoboj, ki ga je, kot rečeno, dobil Federico Delbonis. 26-letni Brazilec Souza, trenutno 72. igralec sveta, je bil seveda razočaran: "Oba sva si zaslužila zmago, a nekdo je moral izgubiti. Rad bi čestital Mayerju."

Kako zelo utrujajoč dvoboj sta odigrala Argentinec in Brazilec pa govori tudi naslednji podatek. Nekaj minut po koncu je moral namreč Mayer poiskati medicinsko pomoč zaradi dehidracije. 

NAJDALJŠI KDAJKOLI NA PESKU
Kot rečeno, sta Mayer in Souza odigrala najdaljši dvoboj med posamezniki v zgodovini Davisovega pokala, prejšnja rekorderja sta bila Američan John McEnroe in Šved Mats Wilander, ki sta leta 1982 odigrala dvoboj, ki je trajal 6 ur in 22 minut, na koncu pa se je zmage s 9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6 veselil Američan. A takrat še ni bilo podaljšanih iger. Odkar se je uvedlo pravilo podaljšanih iger, sta najdaljši posamični dvoboj v Davisovem pokalu odigrala Horst Skoff in znova Mats Wilander leta 1989, slavil je Skoff s 6:7, 7:6, 1:6, 6:4, 9:7.

Mayer in Souza sta potolkla še en rekord, in sicer sta odigrala najdaljši posamični dvoboj kdajkoli odigran na pesku. Pred tem sta rekord držala Francoza Fabrice Santoro in Arnaud Clement, ki sta v prvem krogu Roland Garrosa leta 2004 na igrišču prebila 6 ur in 33 minut - resda v dveh dneh, slavil pa je Santoro s 6:4, 6:3, 6:7, 3:6, 16:14.

Kljub neverjetni dolžini pa dvoboj med Mayerjem in Souzo ni najdaljši kdajkoli odigran v Davisovem pokalu. Absolutni rekord držita češki in švicarski dvojici Tomas Berdych-Lucas Rosol ter Stanislas Wawrinka-Marco Chiudinelli. Njihov dvoboj je trajal neverjetnih 7 ur in 2 minuti, Čeha sta se na koncu veselila zmage s 6:4, 5:7, 6:4, 6:7, 24:22.

ABSOLUTNA REKORDERJA MAHUT IN ISNER
Absolutna rekorderja po času, ki sta ga na enem dvoboju prebila na igrišču, še vedno ostajata Francoz Nicolas Mahut in Američan John Isner, ki sta odigrala pravi maraton, trajal je kar tri dni - jasno, s prekinitvami -, na koncu pa se je zmage s 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68 veselil Mahut. Igralca sta na igrišču preživela 11 ur in 5 minut. 

V priloženem videoposnetku si lahko ogledate vrhunce dvoboja med Mayerjem in Souzo, pa tudi obeh drugih rekordnih dvobojev.