© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
D.M.
D.M.
08.03.2015 16:05:23

Lesser svetovni prvak v zasledovanju, Fak osmi

Reuters

Nemec Erik Lesser je novi biatlonski svetovni prvak v zasledovanju.

Do naslova je 26-letni Nemec danes v Kontiolahtiju na Finskem prišel po zaslugi brezhibnega streljanja. Srebrno medaljo je osvojil Norvežan Tarjei Boe, ki je zaostal slabih 20 sekund, Rus Anton Šipulin, oba sta morala enkrat v kazenski krog, je zaostal še sekundo več.

Najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak (+ 1:04,5/3) je moral trikrat v kazenski krog in osvojil osmo mesto. Drugi slovenski tekmovalec Klemen Bauer je zgrešil kar petkrat in bil 39. (3:12,9/3).

Fak je boljšo uvrstitev in boj za medalje zapravil v prvi polovici tekme, ko je na dveh streljanjih zgrešil trikrat in nazadoval na 22. mesto. V nadaljevanju je bil brez napak in si priboril deseterico. Dobro je kazalo tudi Bauerju, ki je bil dvakrat nenatančen na drugem streljanju, po tretjem pa napredoval s 47. mesta v sprintu na 29. Svojo uvrstitev je nato pokvaril na zadnjem strelskem postanku, ko je moral v kazenski krog trikrat, vseeno pa si je priboril nove točke svetovnega pokala.

"Kakor sem videl, sem zgrešil desno in navzdol. Je pa bilo tako, da sem na nastreljevanju streljal na nič vetra. Znova sem mislil, da vse delam dobro, a spet so šli streli v desno. Ta format tekme je takšen, da če v leže ustreliš dve ničli, narediš velik korak naprej, seveda tudi odvisno od drugih. Glede na tekaški tempo, ki sem ga zastavil, bi se zanesljivo prebil višje. A prišlo je do manjšega šoka, moral sem 'resetirati' in to popraviti. Vem, da je rezultat pod pričakovanji, a sem vesel, da sem se na koncu zbral," je po tekmi povedal Fak.

"Danes je bilo precej bolj mirno kot včeraj, tudi začel sem zelo obetavno, potem pa so se začele ponavljati napake. Če sem se na prvem streljanju v stoje še zbral in naredil tako, kot je treba, mi na zadnjem streljanju to potem žal ni uspelo. Prst je kar nekako nekontrolirano prožil in še sam ne vem, kako se je to lahko zgodilo. Te točke so bolj simbolične, saj so moji cilji vseeno nekoliko višji. Bolj me veselita vsaj dve ničli, kar je pokazatelj, da znam dobro ustreliti," pa je o nastopu povedal Bauer.

V ospredju je tekmo zanesljivo dobil olimpijski podprvak s posamične tekme Lesser, ki je zmagal sploh prvič v karieri. Za srebro in bron pa so se spopadli Norvežan Tarjei Boe, ki je v tretjem nastopu na SP osvojil že tretjo medaljo, Rus Anton Šipulin in Čeh Michal Šlesingr. Najmanj moči je imel v končnici Čeh.

Nemci, ki letos niso zadovoljni z dosežki v svetovnem pokalu, so s prvo medaljo na SP prezadovoljni, seveda pa se spominjajo tudi zadnjega prvenstva leta 1999 v Kontiolahtiju, ko se se v tej disciplini na stopničke uvrstili njihovi tekmovalci Ricco Gross, Frank Luck in Sven Fischer.

IZIDI:
moški, zasledovanje, 12,5 km:
 1. Erik Lesser (Nem)                   30:47,9/0
 2. Anton Šipulin (Rus)                  + 17,0/1
 3. Tarjei Boe (Nor)                       18,7/1
 4. Michal Šlesingr (Češ)                  20,4/1
 5. Ole Einar Bjoendalen (Nor)             43,9/2
 6. Vladimir Ilije (Bol)                   45,9/2
 7. Martin Fourcade (Fra)                1:02,0/3
 8. Jakov Fak (Slo)                      1:04,5/3
 9. Ondrej Moravec (Češ)                 1:06,7/2
10. Simon Fourcade (Fra)                 1:08,6/3
...
39. Klemen Bauer (Slo)                   3:12,9/5

svetovni pokal, skupno:
 1. Martin Fourcade (Fra)                     842
 2. Anton Šipulin (Rus)                       761
 3. Jakov Fak (Slo)                           709
 4. Simon Schempp (Nem)                       699
 5. Johannes Thingnes Boe (Nor)               622
 6. Jevgenij Garaničev (Rus)                  562
 7. Ondrej Moravec (Češ)                      530
 8. Erik Lesser (Nem)                         510
 9. Emil Hegle Svendsen (Nor)                 497
10. Michal Šlesingr (Češ)                     489
...
44. Klemen Bauer (Slo)                        113