© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
20.12.2014 09:29:19

Sedemnajstletna suša

Grega Wernig

Že po tradiciji je zadnja postaja pred novoletno turnejo tekma v Švici, ki že nazorno pokaže, kdo so favoriti na prvem vrhuncu sezone.

Lani je s četrtim in šestim mestom v Engelbergu nase prvič resneje opozoril Avstrijec Thomas Diethart, ki je nato več kot presenetljivo slavil na novoletni turneji. Na tekmah v Švici je sicer s prvim in tretjim mestom še bolj šokiral Poljak Jan Ziobro, ki se v nadaljevanju sezone takšnim dosežkom ni več približal, v tej sezoni pa je edine točke osvojil za 19. mesto v Lillehammerju.


Od tistih, ki tudi v tej sezoni krojijo vrh, imata na skakalnici Titlis največ zmag Gregor Schlierenzauer in domačin Simon Ammann. Oba sta slavila po trikrat, a Ammann, ki je skupaj z Ziobrom tudi rekorder skakalnice s 141 metri, nazadnje pred petimi leti.

Pri "Harryju Potterju", ki je izpustil zadnji tekmi v Rusiji, bo vsekakor zanimivo videti, ali je ohranil formo z začetka svetovnega pokala, ko je v Kuusamu zabeležil dve zmagi. Eno si je sicer razdelil z neuničljivim Japoncem Noriakijem Kasaijem, ki pa bo tako kot večina njegovih kolegov to prizorišče izpustil.

802-25-damjan ap
Arsen Perić

Norvežan Anders Fannemel, ki si je po tekmah v Nižnem Tagilu v skupnem seštevku pridobil udobno prednost 69 točk pred Nemcem Severinom Freundom in 107 točk pred Petrom Prevcem, pa ima vse možnosti, da novoletno turnejo dočaka kot vodilni v skupnem seštevku.

Slovenci v Engelbergu beležijo tri zmage, ki pa imajo že brado. Primož Peterka je obakrat slavil v svoji šampionski sezoni 1997/98, svojo edino zmago v svetovnem pokalu, ki si jo je razdelil z poznejšim trenerjem slovenske vrste Arijem Pekko Nikkolo, pa je leta 1990 zabeležil Franci Petek.

Sedanja generacija uvrstitve na zmagovalni oder na Titlisu še ni dočakala. Naš prvi adut Peter Prevc se lahko pohvali s šestim mestom predlani in osmim lani, kar je bila po slabšem začetku zanj sploh prva uvrstitev med deseterico.

802-25-dezman ap
Arsen Perić

Glede na trenutno formo nikakor ni preveč pričakovati, da bo svojo najboljšo uvrstitev izboljšal, kakor tudi ne, da bo prekinil sedemnajstletno sušo brez Slovencev na zmagovalnem odru.

Vsaj še kakšno mesto med deseterico bodo skušali doseči tudi Robert Kranjec, Jernej Damjan, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš in Nejc Dežman. Ker se bo na novoletni turneji število slovenskih orlov zmanjšalo na šest, bo med njimi potekal tudi interni boj za mesto v ekipi na prvem vrhuncu sezone.