© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
06.12.2014 11:03:59

Čas za prve stopničke

Lillehammer, prizorišče OI 1994, ta konec tedna gosti tudi skakalno karavano. Na že tradicionalnem prizorišču svetovnega pokala se Slovenci še niso uvrstili na zmagovalni oder.

Med njimi se je na tej skakalnici najvišje zavihtel Primož Peterka, četrti na začetku sezone 1996/97, v kateri je osvojil prvega od dveh velikih kristalnih globusov. Od zdajšnje generacije se je lani s sedmim in osmim mestom še najbolj izkazal Robert Kranjec, leta 2009 že peti, enako uvrstitev je tri leta prej zabeležil tudi Jernej Damjan.

Oba sta že v Kuusamu napovedala dvig forme, tako da lahko današnjo tekmo pričakujeta z optimizmom. Naš prvi adut Peter Prevc je bil v Lillehammerju najvišje predlani, ko je zasedel deseto in deveto mesto (mesto oziroma dve pred njim sta bila na drugi tekmi Jurij Tepeš in Jaka Hvala), medtem ko je bil lani razočaran s 23. in 14. mestom. Po petem, devetem in četrtem mestu, kar je njegov najboljši uvod v sezono,

Pero jutri in v nedeljo upravičeno meri na zmagovalni oder, s čimer bi presegel še enega od mejnikov, saj je le malo skakalnic, na katerih na stopničkah še ne bi bilo nikogar izmed Slovencev. Da je tega sposoben, je prepričan tudi glavni trener Goran Janus, ki meni, da njegov najboljši varovanec na začetku sezone še ni bil tako dobro pripravljen.

Zanimivo bo videti, ali bo v slogu, kot je z dvema zmagama zastavil v Kuusamu, nadaljeval vodilni skakalec sezone Simon Ammann. Švicarja so mnogi po nekaj povprečnih sezonah že skoraj odpisali, a se je očitno odločil dokazati, da še ni staro šaro, v Lillehammerju pa je zmagal že trikrat. S 146 metri izpred petih let je tudi lastnik rekorda skakalnice. Lanski zmagi sicer branita Avstrijec Gregor Schlierenzauer in Nemec Severin Freund, ki sta bila po enkrat prva tudi predlani.

Nemec Andreas Wellinger, ki si je na prejšnji tekmi svetovnega pokala v Kuusamu ob grdem padcu poškodoval ključnico in so ga zato operirali, bo moral izpustiti tudi novoletno turnejo štirih skakalnic. Po četrtkovi operaciji v Innsbrucku je za zdaj negotova tudi usoda njegovega nastopa na nordijskem svetovnem prvenstvu februarja v Falunu. "Izkazalo se je, da druge metode zdravljenja ne bodo uspešne. V vsakem primeru bo moral počivati vsaj osem tednov," je o 19-letniku dejal nemški trener Werner Schuster.

Po padcu v Klingenthalu še vedno ni pripravljen tudi norveško odkritje poletne sezone Phillip Sjøen.