© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.12.2014 10:22:14

Massi: Ne skrbite, vse je v redu

Reuters

Najboljša slovenska smučarka bo danes na startu prvega smuka v sezoni v Kanadi. Jutri jo čaka še eden in v nedeljo še superveleslalom. Včeraj ni trenirala, vendar ne zato, ker bi bilo kaj narobe, ampak ker je progo dobro spoznala in se je raje odločila za počitek.

»Ne skrbite, vse je v redu,« je včeraj dejal vodja ekipe aMaze Andrea Massi. Tina bi morala na tretjem treningu nastopiti s številko 22, vendar je sploh ni bilo startu. In ne, Tina ni nerodno padla v hotelu, ampak so se v ekipi vsi skupaj odločili, da je boljše, če si malce odpočije. Progo je namreč res dobro spoznala, pa tudi smuči so bile izjemno hitre. Vremenske razmere (mraz) danes na smuku ne bodo nič drugačne, kot so bile v zadnjih dneh, zato tudi odličnemu serviserju Andrei Vianellu ne bo treba delati kakšnih novih preizkusov. »Tina je dobro spoznala progo in odločili smo se, da je boljše, če izkoristi čas za aktivni počitek,« je še dejal Massi, ki je bil dobro razpoložen in optimističen pred hitrim koncem tedna v Lake Louisu.

Sodeč po treningih, ki so bili na sporedu od torka naprej, se je Korošica dodobra spoprijateljila s progo, na katero nima prav lepih spominov. Mazejeva je bila na tekmah v Lake Louisu najboljše uvrščena na šesto mesto (lani dvakrat, ko je obakrat zmagala zdaj že »upokojenka« Maria Höfl-Riesch) in to kanadsko smučišče je eno redkih prizorišč tekem svetovnega pokala, kjer še ni stala na stopničkah. Na prvem treningu v torek je bila druga, ko je za 12 stotink zaostala za Norvežanko Lotte Smiseth Sejersted, na sredinem treningu pa je že zavzela najboljši položaj. Torkov čas na progi je izboljšala za dve sekundi in za štiri desetinke pustila za seboj Sejerstedovo, vse ostale tekmice pa so že zaostajale skoraj sekundo in pol.


Sprostite že tiste zavore v glavi

dominic paris

Danes bo v Beaver Creeku, na progi, ki se imenuje prav zlovešče – proga Ptic roparic, tudi moški smuk. Kdo je glavni favorit za zmago, ni nobenega dvoma, saj je Norvežan Kjetil Jansrud prišel iz Lake Louisa z lepo popotnico dveh zmag. Seveda ne bo tako enostavno, saj je proga precej bolj zahtevna kot tista v Kanadi in bodo imeli nekaj več možnosti tudi tisti, ki jim je bližje veleslalomsko vijuganje. Poleg Jansruda bi morali biti v ospredju olimpijski prvak Avstrijec Matthias Mayer, pa Italijan Dominic Paris, ki se je izkazal že v Alberti, in Francoz Adrien Theaux, ki je bil najboljši na zadnjem treningu. Zanimivo bo tudi videti, kaj bo naredil Ted Ligety, ki še čuti posledice nerodne poškodbe. Kaj pa naši? Prav veliko se od njih ne pričakuje, vendar bi bilo zelo lepo, če bi se kdo pripeljal med dobitnike točk. Skromna pričakovanja? Realna, takšno je pač naše moško smučanje v tem trenutku.


EDINA, KI LAHKO ZMAGA V VSEH
Tini je dal naslov olimpijske prvakinje v smučarski formuli ena dodaten zagon in zanesljivost, kar se je videlo na treningih, poleg tega ima odlične smuči, za kar so zagotovo zaslužni pri njenem opremljevalcu, izvrstno pa je svoje delo opravil tudi Vianello. Zelo pomembno je bilo tudi to, da so ob koncu pretekle sezone kar nekaj časa posvetili testiranju smuči in, kot kaže, zadeli v polno. »Tina je edina tekmovalka v smučarski karavani, ki lahko zmaga v vseh disciplinah,« je po Aspnu dejal Massi. In res, po štirih tekmah v tehničnih disciplinah (po dva slaloma in veleslaloma) se je Tina hitro preusmerila v hitre discipline. Po treningih sodeč je ena glavnih, če že ne prva favoritinja za zmago na današnjem smuku in tudi na obeh preostalih dirkah v provinci Alberta. »Dobro se počutim tudi pri veliki hitrosti,« je dejala Tina, ki po progi drvi tudi s hitrostjo skoraj 130 km/h. »Potem ko sem zmagala na olimpijski preizkušnji v Sočiju, se počutim celo bolj kot smukačica,« je razmišljala Tina, ki je seveda znana predvsem kot izvrstna veleslalomistka. »Tu, v Lake Louisu, je zelo pomembno, da imaš pravi občutek za drsenje na smučeh, kjer moraš biti hiter, drugače ni nič. Imam tudi zelo hitre smuči, kar mi zagotovo pomaga.« V pretekli sezoni je bil smuk za dekleta glede zmagovalk najbolj nepredvidljiva disciplina, saj je zmagalo kar šest različnih smučark (na zadnjih šestih tekmah) in trend se bo nadaljeval, če bo danes zmagala Sejerstedova, ki še vedno čaka na prve stopničke v svetovnem pokalu.


NE BO VELIKIH RAZLIK
Po dolgem času se bo na tekme vrnila ameriška ljubljenka Lindsey Vonn, ki bo danes končno spet stala na startu tekme svetovnega pokala. Na treningih je za najboljšo zaostajala več kot sekundo in pol, vendar je bila vsakič boljša. »Vsak dan sem bolj samozavestna. Očitno je koleno letos bolj zanesljivo, kot je bilo lani. Upam, da bom na tekmi spet naredila korak naprej v pravi smeri. Proga je malce spremenjena v primerjavi s preteklimi leti, saj je v zgornjem delu malce bolj zavita. Tisti del, ki je bil doslej najtežji, so malce popravili, tako da je zdaj lažje. Ne bo pa lahko zmagati, saj velikih razlik med najboljšimi ne bo. Verjamem, da se lahko na tekmi uvrstim med najboljših pet, in s tem bi bila zelo zadovoljna,« se je razgovorila Američanka, ki je v Lake Louisu zmagala že na 14 dirkah.

Na včerajšnjem treningu, brez Tine, je bila najboljša Anna Fenninger, ki je postavila za štiri desetinke boljši čas kot dan prej Tina, Vonnova je za najboljšo zastala nekaj več kot 1,2 sekunde, Ilka Štuhec pa je smučala najboljše v zadnjih dneh in zaostala 1,7 sekunde. Maruša Ferk in Vanja Brodnik sta bili precej zadaj.