© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
10.09.2024 21:04:12

Blisk in grom za Slovenke, za organizatorje pa sonce

alesfevzer.com

Potem ko je uvodni dan teniškega turnirja WTA 125 v Ljubljani z nagradnim skladom 100.000 evrov krojil dež, so v torek organizatorji lahko v celoti izpeljali predviden spored.

Vendar pa razplet ni bil po godu domačega, kar številčnega, občinstva, saj so med posameznicami izpadle vse štiri slovenske igralke na čelu s prvo adutinjo Veroniko Erjavec. Erjavečeva, ki je na svetovni lestvici kot najboljša Slovenka na 194. mestu, je imela precej ugoden žreb domačega turnirja WTA Zavarovalnica Sava. V prvem krogu ji je namreč namenil Italijanko Matilde Paoletti, ki je na lestvici WTA na 855. mestu (z zaščitenim rankingom zaradi poškodbe, sicer pa je bila pred nesrečo pred dvema letoma na 380. mestu lestvice WTA). Dvoboj se je prevesil v odločilni, tretji niz in čeprav je imela Slovenka že brejk prednosti, ga je tekmici uspelo izničiti. Pri zaostanku 5:6 je Ljubljančanka servirala za podaljšano igro, vendar je igra brez izgubljene točke pripadla Italijanki in s tem tudi zmaga po dveh urah in pol igre. Po porazu je Erjavčeva ključ do zmage tekmice videla v tem, da je Italijanki uspelo vztrajati pri agresivni igri. Tekmica je bila sploh s forhendom res agresivna, tu je bilo še nekaj mojih napak in rezultat je takšen, kot je,« je bila po dvoboju razočarana Erjavčeva. »Razočarana sem. Zato ker igram doma in zato, ker sem bila blizu. Moram priznati, da sem čutila nek pritisk domačega terena. Nisem velikokrat igrala v prvem krogu pred takšnim občinstvom. To je tenis. Večinoma vsak teden izgubimo, včasih prej, včasih kasneje. Zdaj me čakajo dvojice, naslednji teden pa že nov turnir,« je še povedala Veronika.
Že pred tem je 18-letna Ela Nala Milić (756. WTA) z 2:6 in 5:7 izgubila proti Ukrajinki Anastaziji Soboljevi (250. WTA). »To ni ravno izid, ki sem si ga želela. Tekma je bila kar zanimiva. Bili so trenutki, ko je ona nadzorovala igro, bili pa so tudi trenutki, ko sem bila jaz bolj agresivna. Na koncu je odločilo nekaj točk, ko je bila ona bolj mirna. In zato se je na koncu tudi veselila zmage,« je po porazu povedala Milićeva.

ela nala milic
alesfevzer.com


Po Milićevi je na osrednje igrišče prišla Pia Lovrič (466. WTA). Njena tekmica je bila še bolj zahtevna, saj je igrala proti peti nosilki Eli Seidel (113. WTA). Nemka je zmagala po 68 minutah, rezultat je bil 6:2 in 6:1. »Vidi se, da tekmica že nekaj časa igra na višjem nivoju kot jaz. Res je igrala dobro. Vsako slabšo žogo je kaznovala. Velikokrat je bilo 40:40 pa je odigrala tako, kot je potrebno na takšni ravni. Med tekmo se mi je zdelo, da vsako žogo udari brez razmišljanja. Izjemen je bil predvsem njen forehand. Kljub porazu sem vesela, da sem igrala doma, saj me je spremljala tudi družina, ki ima redko to možnost, je razmišljala Lovričeva.

pia lovric
alesfevzer.com


Na pragu presenečenja pa je bila Živa Falkner, sicer 575. igralka na svetovni lestvici. Falknerjeva se je v prvem krogu pomerila s turško kvalifikantko Ipek Oz, 260. igralko na lestvici WTA. Uspešno je rešila meč-žogo tekmice v drugem nizu in ga odbila s 7:5, v tretjem pa je bila pri prednosti 5:4 le dve točki oddaljena od zmage. Vendar ji zadnjega koraka ni uspelo narediti in Turkinja se je po minuto manj kot treh urah igre veselila s 6:4, 5:7 in 7:5. »Odigrali sva kakovostno tekmo. Kljub temu, da sem zaostajala sem vedela, da bo prišla tudi moja priložnost. Tako sva prišli do tretjega niza. Pri rezultatu 5:4 in 30:0 zame pa je prišlo do tistega 'prekletega' returna. Imela sem nekaj priložnosti, večino sem jih izkoristila, tiste najpomembnejše pa žal ne. Morda sem preveč hotela, ona pa je v tistem trenutku odigrala najboljše. Lahko ji samo čestitam za zmago. Poraz seveda boli, upala sem, da bom zmagala. Ko sem slišala, da je Veronika izgubila sem dobila še dodatno motivacijo, da vsaj ena Slovenka zmaga. Žal se to ni zgodilo. Je pa to vseeno spodbuda za naprej, saj vem, da sem blizu. Mislim, da če bom tako nadaljevala, bo uspelo tudi meni,« je bila boleče razočarana Živa.

ziva falkner
alesfevzer.com


Na najmočnejšem slovenskem turnirju se je že na uvodu poslovila tudi prva nosilka Francozinja Chloe Paquet, 106. igralka s svetovne lestvice. Gladko s 6:2 in 6:3 jo je odpravila Britanka Francesca Jones. Uspešna pa je bila tretja nosilka Srbkinja Olga Danilović, ki je s 6:3 in 6:3 premagala kvalifikantko iz ZDA Luiso Chirico. Vrhunsko je v prvem krogu opravila tudi tiha favoritinja turnirja Hrvatica Petra Marčinko, ki je s 6:1, 6:3 opravila z rojakinjo Taro Würth.
V kvalifikacijah pa sta svojo pot končali mladi Alja Senica in Zoja Peternel. 16-letna Alja Senica je igrala s Španko Angelo Fito Boludo (270. WTA). Po ponedeljkovi prekinitvi zaradi dežja pri rezultatu 4:2 je Španka prvi niz nato dobila s 6:2, drugi pa se je končal s 6:3. Od leto dni mlajše Peternelove je bila s 6:0 in 6:1 boljša Avstrijka Sinja Krauss (224. WTA).
V sredo se spored v Tivoliju nadaljuje po načrtu. Slovenske igralke (kar devet njih) pa bodo nastopale le še v konkurenci dvojic.