© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
10.09.2024 12:45:25

Iz ust Olge Danilović, bolj neposredno ne gre: Najboljši v Srbiji je Đoković, v Sloveniji pa ...

Martin Metelko

V TC Tivoli bo do nedelje potekal ženski turnir serije WTA 125 Zavarovalnica Sava Ljubljana. V ponedeljek je turnir zmotil dež, v naslednjih dneh bo precej bolj prijazno. Izkoristili smo trenutek in se pogovarjali z najboljšo srbsko igralko Olgo Danilović, ki je pri nas znana seveda tudi po tem, da je dekle reprezentančnega vratarja Jana Oblaka.

V ponedeljek, ko so deževni oblaki še pošiljali kapljice na peščena igrišča v Tivoliju, je pred novinarje prišla tudi Olga Danilović, trenutno 110. igralka na svetu, mediji pa smo jo že večkrat predstavili tudi kot dekle Jana Oblaka. Toda Olga je takoj poudarila, da ne bo govorila o njenem razmerju z Janom in da se lahko pogovarja o vsem drugem, samo o tem ne.

Danilovićeva bi morala pretekli teden igrati na turnirju v švicarskem Montreuxu, kjer je igrala tudi Veronika Erjavec, a je imela smolo … "Po načrtu bi morala pretekli teden igrati na turnirju v Švici, a sem imela smolo in potem sem šla domov, v Beograd. Precej lažje pa je bilo iz Beograda priti v Ljubljano, kot na primer na turnir v Bukarešti, poleg tega pa je v Sloveniji moja sestra Sonja (odbojkarica je letos prišla v mariborski Branik; op. p.)," je najprej povedala Olga, ki je imela v zadnjem času nekaj težav s kolenom, kar pa je zdaj bolj ali manj preteklost.

Olga je seveda hči nekdanjega izjemnega košarkarja Predraga Danilovića, ki je bil do pred kratkim tudi predsednik srbske košarkarske zveze. Tudi njena mama je bila košarkarica, še vedno pa je povezana s športom, saj je televizijska novinarka.

Olga na družbenih omrežjih veliko objavlja fotografije svojih psičkov, predvsem Ree, in velikokrat tudi potuje z njima. "Tudi Rea je tukaj, vendar je trenutno z mojo mamo. Postali sta nerazdružljivi, tako da sem jaz odpadla," se je nasmejala Olga, ki pa ni hotela odgovoriti, če bo šla na nogometno tekmo v Stožice, kjer sta se v ligi narodov pomerili Slovenija in Kazahstan. "Je to videti kot teniško vprašanje? Ne! Ne vem, če bom šla na tekmo," se je malce razhudila 23-letna Olga in potem …

Danilovićeva je imela do zdaj dobro sezono 2024 – v Roland Garrosu je prišla do četrtega kroga. "Zagotovo je to ena izmed mojih najbolj uspešnih sezon do zdaj, z nekaj res lepimi trenutki. Lahko rečem, da je bila to moja najboljša sezona gledano v celoti. Načrt za naprej je, da igram čim več bo mogoče, da odigram nekaj turnirjev v Evropi, potem grem na turnirje v Azijo, nato pa bo že konec sezone."

danilovic 2
Martin Metelko

Razumem slovenščino
V Ljubljano je Olga prišla z visokimi cilji, a pri njej so cilji tako ali tako vedno visoki. Morda cilja na tretjo zmago na WTA turnirjih? "Ne bi bilo slabo. Iskreno povedano, ne bi se pritoževala, če bi mi uspelo zmagati na tem turnirju," se je nasmejala Beograjčanka, ki jo tudi v Ljubljani spremlja njen trener Alex Cenzano, sicer pa že več kot leto dni sodeluje še z enim Špancem, Franciscom Patom Clavetom. "Še vedno pa je moja baza za priprave in treninge Madrid, kadar nisem na turnirjih seveda. In španščina mi gre dobro. Govorim jo kolikor toliko v redu, razumem vse, malce pa me je sram govoriti, ker je ne obvladam odlično, tako da še kar naprej uporabljam angleščino," se je skromno nasmejala Olga in dodala: "Ampak tudi slovenščino razumem. Poglejte, kako lepo govorim." (smeh)

Danilovićeva si, kadar je v Sloveniji, vedno vzame čas tudi za ogled lepot dežele na sončni strani Alp. "Če bo vreme pravo, upam, da bom imela čas za kakšen izlet. V nedeljo sem se s sestro, ki se je že vrnila v Maribor na trening, sprehodila po Ljubljani. Sicer pa v Slovenijo prihajam od malih nog. Videla sem že skoraj celo Slovenijo. Ko igram, nimam veliko časa za oglede, ampak najde se čas predvsem za odklop od tenisa s sprehodi po Ljubljani. Rada bi šla spet na Bled, kjer sem bila že velikokrat, a sem vedno znova navdušena."

Seveda je Olga odrasla v športni družini in telesna aktivnost ji je bila položena v zibelko. Bilo je samo vprašanje, kateri šport bo izbrala. "Lepo je bilo v otroštvu. Moja družina je zdrava, normalna družina. Odraščala sem čisto normalno. Res sem bila v športu od malega, kar je velik plus zame. Ogromno mi pomeni, da lahko z mojim očetom govorim o stvareh, ki jih kot nekdanjih vrhunski športnik res razume. Če ne bil bil v športu, tega zagotovo ne bi razumel tako dobro. Res pa je tudi, da spremljam vsak šport, ki obstaja. Kot otrok sem bila hiperaktivna in starši so me vozili na vse mogoče, samo da zvečer zaspim. Toda, ko sem stopila na teniško igrišče, je bilo to to. Takrat sem končala vse ostale aktivnosti in se posvetila le tenisu," je razložila Olga, ki se drži načela, da vse v življenju mine – tako dobri kot slabi trenutki.

danilovic 3
Martin Metelko

Seveda je pogovor nanesel tudi na največjega med največjimi v svetu tenisa in srbskega športa – Novaka Đokovića. "Ta človek je takšen, kot je. Vsem je jasno, da je on z drugega planeta. Večkrat govorim z njim in vedno me pusti odprtih ust, pa čeprav govori zelo preproste stvari. Ne pametuje. Res je izjemen človek," je bila iskrena Olga, ki je imela v preteklosti, pred dvema letoma, kar nekaj težav z zdravjem. "Zbolela sem po OP ZDA 2021 in devet mesecev sem se borila z boleznijo. Nikakor se nisem mogla pozdraviti. Še danes imam posledice, čeprav je bolezen izzvenela. Zadela me je kombinacija več bolezni in ni bilo lahko."

Novinarski poklic imam rada
Danilovićeva je aktivna tudi na družbenih omrežjih, nekateri jo imajo celo za vplivnico, posebej v Srbiji. "Ne trudim se preveč, da bi postala vplivnica. Še naprej želim biti predvsem teniška igralka. Toda, če na dober način izkoristimo družbena omrežja, morda lahko nekomu pomagamo. Trudim se, da sem iskrena. Tako izkoristim družbena omrežja v dobro, čeprav vemo, da so lahko tudi veliko zlo. Mi, ki smo javne osebnosti, smo velikokrat tarča. Mediji pa niso zlo, posebej ne novinarji. Družbena omrežja so veliko bolj nevaren del kariere. Vsi vemo za grožnje v sporočilih, ki jih dobivamo po dvobojih. To je res grozljivo. To je bolno in nenormalno. Upam, da bodo to nekako uredili. Novinarski poklic pa imam rada, tudi moja mama je novinarka in ta poklic dobro poznam. In tako kot mi spoštujemo medije, bi morali mediji spoštovati nas. Če nas mediji ne spoštujejo, potem tudi mi njih ne bomo."

Olga zelo dobro pozna šport v vseh državah nekdanje skupne države. Jasno je, da je za njo Đoković najboljši športnik vseh časov na področju nekdanje Jugoslavije. Kaj pa v Sloveniji, ki ima mnogo vrhunskih športnikov … Od Luke Dončića, Tadeja Pogačarja, Janje Garnbret, do … "Jan Oblak," je izstrelila kot iz topa in hudomušno nadaljevala: "Za mene je, ne vem pa ali je za vas." No, Olga je večkrat poudarila, da je v vseh športih njen klub Partizan, kjer je igral in bil predsednik tudi njen oče, simpatizira pa seveda z madridskim Atleticom, kjer brani njen izbranec Jan Oblak.

Njena športna zgodba je močno povezana s Slovenijo, saj je veliko v stikih s Kajo Juvan in Tamaro Zidanšek, delala je s trenerjem Robijem Cokanom ... "Vse to je bilo precej naključno. Kajo poznam že celo življenje, saj sva ista generacija in igrava skupaj že celo kariero. Tudi Tamaro poznam že celo večnost. Vse se je zgodilo bolj kot ne spontano. S Kajo sem se slišala tudi zdaj, ko sem prišla v Ljubljano. Verjamem, da je dobro in uživa v življenju. Tenis ni vse na svetu. Sama se trudim, da uživam v tenisu, na tekmah in tudi na treningu. Seveda so lepši in manj lepi trenutki. To delam, ker imam tenis rada. In vzgojena sem z disciplino do športa," je še razmišljala Olga, ki z ljudmi okoli nje veliko govori o športu. "Obkrožena sem z vrhunskimi športniki, zdajšnjimi ali nekdanjimi. Zame je to velik plus, da lahko govorim z ljudmi, ki jim zaupam, ki so mi najbližje, o športu, pritiskih … ," je končala simpatična Olga. Hm, po tem, kar smo slišali, bi lahko kar malce zavidali enemu najboljših nogometnih vratarjev na svetu.