© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
31.05.2021 17:12:38

Nov slovenski uspeh na OP Francije: Tamara Zidanšek v velikem slogu v drugi krog

Profimedia

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v uvodnem krogu odprtega prvenstva Francije uprizorila senzacijo. Trenutno 85. igralka na jakostni lestvici WTA je bila boljša od šeste nosilke turnirja v Parizu in sedme igralke na svetu, Kanadčanke Biance Andreescu, ter po treh urah in 20 minutah zmagala s 6:7 (1), 7:6 (2) in 9:7.

Triindvajsetletna Zidanškova je bila izjemno trd oreh za tri leta mlajšo tekmico iz Kanade in zmagovalko odprtega prvenstva ZDA v New Yorku iz leta 2019. Uvodna dva niza sta epilog dobila šele po podaljšanih igrah. Prvega je zanesljivo dobila Kanadčanka, drugega Slovenka, v odločilnem tretjem nizu pa je favorizirana Andreescujeva v deveti igri odvzela začetni udarec teniški igralki iz Slovenskih Konjic in povedla s 5:4.

A Zidanškova ni vrgla puške v koruzo, v naslednji igri je tudi ona odvzela servis tekmici in izenačila na 5:5. V dvanajsti igri je imela Zidanškova na začetni udarec tekmice zaključno žogo za končno zmago, vendar se je Andreescujeva izvila iz neprijetnega položaja in izenačila na 6:6.

"Mrtvi tek" se je nadaljeval vse do 16. igre, ko je Zidanškova - pri vodstvu v igrah z 8:7 - zaigrala naravnost sijajno in na servis tekmice povedla s 40:15 in nato izkoristila drugo zaključno žogo na dvoboju ter se prvič v zgodovini OP Francije prebila v drugi krog. V letih 2019 in 2020 je obstala v prvem krogu.

Od treh Slovenk se je v drugi krog najbolj prestižnega teniškega turnirja na svetu na peščeni podlagi prebila še Polona Hercog, ki je po uri in 55 minutah s 6:1, 3:6 in 6:4 premagala 16. nosilko Roland Garrosa, Nizozemko Kiki Bertens. Tridesetletna Mariborčanka se bo v drugem krogu pomerila z boljšo iz dvoboja med Nemko Lauro Siegemund in domačinko Caroline Garcia.

Manj uspeha je imela Kaja Juvan, od 20-letne Ljubljančanke je bila boljša branilka lanskega naslova, Poljakinja Iga Swiatek, ki je po uri in 29 minutah zmagala s 6:0 in 7:5.

V torek bo na veliko sceno stopil edini slovenski predstavnik v posamični konkurenci. Aljaž Bedene se bo pomeril s Francozom Adrianom Mannarinom.