© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
06.03.2015 10:14:35

Suh kruh brez marmelade

tzs

Slovenska reprezentanca se bo v 1. krogu I. evro-afriške skupine Davisovega pokala v Bratislavi pomerila s Slovaško.

Glede na stanje v naši reprezentanci je domača reprezentanca absolutna favoritinja, zmaga Slovencev v tem dvoboju bi bila res veliko presenečenje.

Kapetan reprezentance Blaž Trupej ne more računati na tri od štirih naših najboljših igralcev ta trenutek. Blaž Rola se je odpovedal nastopu in dal prednost nastopu na challengerju, Aljaž Bedene pa zaradi znanih "zapletov" z državljanstvom ni bil poklican v slovensko izbrano vrsto. Janez Semrajc, ki je po kakovosti naš četrti igralec, ima spet težave z boleznijo.

Tako bosta prva moža naše ekipe nedavno operirani (stopalo) Blaž Kavčič in povratnik po skoraj leto in pol dolgi odsotnosti Grega Žemlja. Poleg Kavčiča (110. na lestvici ATP) in Žemlje (699. na ATP) sta v ekipi še Tom Kočevar Dešman (641.) in Mike Urbanija (1005.).

Včeraj je bil v Bratislavi žreb, danes pa bosta (z začetkom ob 15. uri) loparja prva prekrižala najboljši Slovak Martin Kližan, ki je 42. igralec sveta, in Žemlja, sledil pa bo dvoboj med tretjim Slovakom na ATP lestvici Norbertom Gombošem in Kavčičem. Za sobotno tekmo dvojic sta kapetana prijavila dvojici Kližan/Zelenay in Žemlja/Kavčič, v nedeljo pa sta na sporedu še dvoboja Kližan – Kavčič in Gomboš – Žemlja.

Kapetan Slovenije Blaž Trupej je po žrebu povedal, da okrevanje Kavčiča po operaciji stopala poteka hitreje od pričakovanj, zato mu bo danes ponudil priložnost. Sicer pa lahko kapetan spremeni postavo še uro pred začetkom dvoboja. Tako kot je Trupej presenetil Slovake z nominacijo Kavčiča, so tudi gostitelji, ki jih vodi nekdanji igralec Miroslav Mečir, delno nepričakovano na drugo mesto v ekipi postavili Gomboša, ki je na lestvici ATP uvrščen za Lukašem Lackom. Kot je pojasnil Mečir, je Gombos trenutno v izvrstni formi, kar je nazadnje dokazal z zmago na challengerju v Franciji.

Slovaška reprezentanca je trenutno 24. na svetu, lani pa je po dveh zmagah v I. evro-afriški skupini nad Latvijo in Avstrijo nastopila v prvem krogu svetovne skupine in gladko izgubili z ZDA.

Blaž Trupej, kapetan slovenske reprezentance, nikoli ne meče puške v koruzo, pa čeprav se zaveda, da so domačini veliki favoriti. "Vsi štirje igralce, ki sem jih povabil, so takoj potrdili nastop proti Slovaški. Kavčič dobro trenira, Žemlja, ki je nazadnje igral v Iranu, pa se počasi vrača in menim, da bo pomemben člen v dvoboju s Slovaško. Prav tako sta veliko zanimanja pokazala tako Tom Kočevar Dešman, ki je lani osvojil svoj prvi turnir, in Mike Urbanija, ki že ima nekaj izkušenj z nastopi v tem tekmovanju. Proti Slovakom bomo igrali v njihovem nacionalnem teniškem centru, kjer bo hitra podlaga," je dejal Trupej.

Kavčič je bil v podobnem položaju že lani, ko je po operaciji živca v stopalu nastopil v izčrpavajočem dvoboju z Izraelom in si poslabšal poškodbo, tako da potem nekaj časa ni mogel igrati. Toda Kavčič se res sam odloča, kaj je zanj dobro in kaj ne, tako da se hkrati zaveda, da se lahko poškodba spet poslabša. Kljub temu je željan igre in glede na zadnje treninge sta se Kavčič in Trupej (ki je tudi njegov osebni trener) zagotovo odločila najboljše tako za igralca kot za reprezentanco. "Po operaciji desnega stopala kar dobro okrevam. Slovaki so favoriti in tudi hitro igrišče mi morda ne ustreza najbolje, po drugi strani pa bodo točke krajše. Na OP Avstralije sem govoril z Martinom Kližanom, ki mi je dejal, da verjetno ne bo igral, toda očitno si je premislil," je še povedal Kavčič.

Lahko samo upamo, da bo Slovake malce ohromil pritisk nujne zmage in da bodo naši odigrali najboljše, kar zmorejo. Samo tako lahko presenetimo.