© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pu
pu
07.08.2016 12:22:02

Begunka, ki je reševala življenja v morju, zmagovalka na OI (video)

Reuters

Olimpijske igre bodo seveda spisale takšne in drugačne zgode, toda tista sirske plavalke Yusre Mardini, bo ostala ena najbolj navdihujočih.

Sirska plavalka Yusra Mardini je postala znana že pred začetkom olimpijskih iger v Riu, ko je o njej zaokrožila zgodba o junaštvu brez primere. Vojna vihra v domovini jo je skupaj s sestro poslala v iskanje boljšega življenja.

Pri tem je seveda izbrala pot po morju, proti Grčiji, kjer se je s sestro znašla v čolnu, ki bi po pravilih lahko nosil le 6 ljudi. Tam se jih je nagnetlo še 20 s podobnimi življenjskimi cilji.

Toda nesreča nikoli ne počiva. Skupaj z ostalimi na čolnu je končala v vodi, potem pa je pri najstniški zavesti in ob dobrem znanju plavanja poleg treh drugih pomagala rešiti vse sotrpine in potiskala čoln do obale v Egejskem morju.

Več kot tri ure je preživela v vodi in postala junakinja, prebivališče pa našla v Berlinu, kjer trenira. "Samo mi štirje smo znali plavati. Z eno roko sem držala vrv na čolnu, z ostalimi okončinami pa sem plavala in reševala ostale. Tri ure in pol si v mrzli vodi, tvoje telo je kot … bi se vdalo. Ne vem, kako bi to opisala. Brez plavanja bi bila verjetno v tem trenutku mrtva, zato je to zame lep spomin," je o takratni izkušnji dejala Mardinijeva.

Tudi trening pred tem v Damasku je bil kot iz nočne more. »Včasih enostavno nismo mogli trenirati zaradi vojne. Včasih pa smo plavali v bazenih, kjer je bila streha uničena zaradi bomb na treh, štirih mestih.«

Zdaj je seveda deležna povsem drugačnih razmer. Na olimpijskih igrah je nastopila že prvi dan in celo zmagala v svoji skupini predtekmovanja. Sicer s časom, ki ni dopuščal upanja na polfinale, toda vsaj s spoznanjem, da se da z železno voljo doseči svoje sanje. "Želim še bolj trdo delati, da bom dvignila raven svojega plavanja. Potem lahko plavam tudi za medalje. Vsi so nas spodbujali in bili veseli. Glasno je bilo, vzdušje je prekrasno. Zares je to zame prelepa izkušnja."

Mardinijeva bo sicer brez pritiska po rezultatu z reprezentanco beguncev še tekmovala v plavalnem centru. Vseeno pa je zanjo bolj pomembno, da je že zmagovalka v eni prav posebni disciplini – življenje.