© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
30.03.2016 12:05:39

Hackettu starost predstavlja dodaten motiv

vszi

Legendarni avstralski plavalec Grant Hackett, ki se je lani pri 34 letih vrnil v bazen, je imel na začetku leta težave z zdravjem, zato je nekoliko spremenil svoje načrte, še vedno pa je v ospredju nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janieru.

Hackett se je od poklicnega plavanja poslovil leta 2008, pred tem je na 1500 metrov prosto osvojil olimpijska naslova v letih 2000 in 2004, prav tako pa je v tej disciplini osvojil štiri naslove svetovnega prvaka.

Po končani tekmovalni karieri se je njegovo življenje zasukalo na slabše. Med drugim so ga obtožili, da je v sporu s tedanjo ženo Candice Alley, s katero sta se ločila avgusta 2013, razdejal stanovanje v Melbournu. Za nameček je nekdanji svetovni rekorder na 1500 m prosto na začetku 2014 odšel v ZDA na zdravljenje odvisnosti od uspavalnih tablet, toda lani je pod vodstvom svojega dolgoletnega trenerja Denisa Cotterella spet začel s treningi.

Po le šestih mesecih trdega dela je na avstralskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2015 v Sydneyju z dosežkom 3:56,53 osvojil tretje mesto na 400 m prosto in bil član avstralske štafete 4 x 200 m, ki je potem na svetovnem prvenstvu v Kazanu osvojila zlato medaljo.

Uspešna vrnitev je Hackettu dala dodatni zagon, saj je na letošnjih olimpijskih igrah želel plavati tudi na 400 m prosto. V ta namen je decembra opravil skupni trening še enim povratnikom Michelom Phelpsom v Arizoni, toda njegove načrte je pokvarila bolezen. Na začetku januarja je imel težave z bronhitisom, kar ga je za tri tedne oddaljilo od bazena, nekajkrat je imel težave s prehladi, kar mu je preprečilo še nekaj treningov.

"V prvih treh mesecih leta sem imel kar pet tednov težave z boleznijo, zato nisem mogel redno trenirati. Eno je, kaj želi moja glava, drugo, kako se bo odzvalo telo," je pred avstralskimi kvalifikacijami, ki bodo na sporedu prihodnji teden, dejal Hackett, ki je tudi nekoliko spremenil svoj načrt.

"Nisem prepričan, ali bom lahko na 400 m prosto konkurenčen najboljšim, saj sem izgubil precej treninga, zato se bom bolj osredotočil na nastop na 200 m prosto. V januarju sem pomislil, ali mi je tega treba, ko pa lahko delam toliko drugih stvari, prišlo je tudi do občutka nezadovoljstva, toda po drugi strani je zabavno, ko loviš druge plavalce in zdaj sem nad tem navdušen. Čez dober mesec bom star 36 let. Zanima me, kako hiter sem lahko pri tej starosti, koliko še lahko obremenim svoje telo in to je tisto, kar mi daje dodatno energijo," je še dodal Hackett.