© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.10.2015 08:32:44

Rio ne bo prestavil olimpijske regate

vszi

Prireditelji prihodnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru so kljub zaskrbljujoče onesnaženemu jadralnemu polju dejali, da olimpijske regate ne bodo selili na drugo prizorišče.

Regata ostaja v Riu. Na predlog jadralnih zvez, da bi regato preselili v 190 kilometrov oddaljeni Buzio, je župan Ria Eduardo Paes le dejal "ni šans".

Sicer na testnem tekmovanju v zalivu Guanabara težav ni bilo, Mednarodni olimpijski komite in mnoga športna združenja so že pred tem zahtevala podrobne analize vode. Nekateri jadralci naj bi ob stiku z vodo namreč dobili izpuščaje, a so Brazilci težave vseskozi zanikali, oziroma zatrjevali, da ti niso posledica onesnažene vode.

V tem času se v Riu de Janeiru nahaja približno 300 novinarjev, ki spremljajo potek priprav. Po besedah župana Paesa je olimpijski park v predelu Barra dokončan 89-odstotno, na olimpijskem stadionu manjka nekaj tribun in tekalna steza.

Skupni stroški prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki so ocenjeni na 38,7 milijarde reaisov, kar je 8,8 milijarde evrov, znesek pa vključuje tudi izgradnjo nove linije podzemne železnice. Med drugim naj bi 46 olimpijskih projektov stalo 1,51 milijarde evrov, Paes pa je mnenja, da bo vse pravočasno nared. Zaradi globoke gospodarske krize, so prireditelji naredili vse, da se stroški ne bi več višali, govorijo pa celo o znižanju teh za deset odstotkov.