© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.05.2015 18:56:56

Imena znana, potrditi jih mora le še KZS

Arsen Perić

V Tacnu so se končale letošnje izbirne tekme za sestavo reprezentance.

Medtem ko večina ekipe ostaja identična kot lani, je do spremembe prišlo pri kajakaših, kjer se je na četrto mesto uvrstil Vid Kuder Marušič. Tudi kanuisti bodo v letošnjem svetovnem pokalu lahko tekmovali s štirimi predstavniki - zadnje mesto je zasedel Jure Lenarčič.

V Tacnu je ta vikend potekala mednarodna slalomska tekma za točke ICF, ki pa je bila potisnjena nekoliko v ozadje. V okviru tekme so namreč potekale tudi izbirne tekme, ki so imele precej večji pomen za slovenske tekmovalce, ki so ta vikend nastopali na Savi. Najbolj napeto je bilo med kajakaši in kanuisti, kjer sta bila pred zadnjo tekmo lahko mirna le Benjamin Savšek in Peter Kauzer, medtem ko se je za preostala tri mesta med kajakaši potegovala še peterica, med kanuisti pa so imeli možnost uvrstitve še štirje slalomisti.

Z zmago v finalu tekme za točke ICF si je mesto v ekipi zanesljivo priveslal Janoš Peterlin. Na tekmi se je za Peterlinom uvrstil Italijan Andrea Romeo, tretje mesto je pripadlo Celjanu Martinu Srabotniku, ki pa mu do mesta v članski reprezentanci niso pomagale niti zmagovalne stopničke. Poleg Kauzerja, ki je bil v tokratnem finalu razočaran nad sedmim mestom, in Peterlina, sta si mesto namreč priveslala še Simon Brus in Vid Kuder Marušič. Za slednjega je to prva uvrstitev v člansko reprezentanco, čeprav je uvodni nastop na tekmah svetovnega pokala doživel že lani v Augsburgu. Lanskoletni svetovni mladinski podprvak je v razvrstitvi za reprezentanco zasedel četrto mesto, kar pomeni, da ne bo nastopil na evropskem prvenstvu, bo pa imel pravico nastopa na prvih treh tekmah svetovnega pokala.

Kako napete in izenačene so bile izbirne tekme, pove tudi dejstvo, da je brez mesta v ekipi ostal lani naš najvišje uvrščeni kajakaš v skupnem seštevku svetovnega pokala Martin Albreht.

Za mesto v ekipi so trepetali tudi štirje kanuisti. Savšek je lahko na tekmi za točke ICF nastopil sproščeno, saj je imel mesto že zagotovljeno, blizu ekipi pa je bil po sobotni tekmi tudi Anže Berčič, ki je z drugim mestom na tekmi za točke ICF - zaostal je le za Savškom - prav tako brez težav potrdil mesto v reprezentanci.

Za preostali dve mesti med kanuisti so se potegovali še Jure Lenarčič, Luka Božič in Blaž Cof. V odločilni vožnji izbirnih tekem se je najbolj izkazal Božič, ki je v današnjem finalu zasedel tretje mesto. S četrtim mestom na današnji tekmi si je mesto v ekipi za tekme svetovnega pokala priveslal Jure Lenarčič.

V ženski konkurenci izbirne tekme niso bile tako stresne, saj sta si že pred zadnjo tekmo mesti v ekipi zagotovili Urša Kragelj in Eva Terčelj, tretje mesto pa je zasedala Ajda Novak. Urša Kragelj in Eva Terčelj sta bili prva in druga tudi na tekmi za točke ICF..

V konkurenci kanuistk je na tekmi za točke ICF zmagala Alja Kozorog pred Nino Bizjak in Avstrijko Nadine Wertschnig. V razvrstitvi za reprezentanco se je Nina Bizjak uvrstila pred Aljo Kozorog, a nobena ni zadostila kriteriju procentualnega zaostanka, zato bo o njunih nastopih v reprezentanci odločil strokovni svet.

Imena članov reprezentance so zaenkrat še neuradna, saj mora vse člane ekipe najprej potrditi strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije.