© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/vu
STA/vu
04.09.2014 07:42:26

Kopica nevšečnosti na poti v ZDA

Arsen Perić

Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah je v Deep Creeku že trenirala. V športnem centru v McHenryju, ob smučarskem središču Wisp, je opravila prvi trening na progi, ta pa je bil bolj namenjen spoznavanju brzic.

Z izjemo Janoša Peterlina na omenjeni progi vsi ostali veslajo prvič. Sicer pa je pot reprezentance v ZDA spremljalo tudi nekaj nevšečnosti.

Na potovanju, ki je trajala skoraj 30 ur, se je pripetilo marsikaj. Že jutranji odhod kombijev iz Ljubljane proti Münchnu, od koder je reprezentanca poletela proti Washingtonu, se je nekoliko zamaknil, saj je eden izmed tekmovalcev pozabil mobilni telefon, tako da je bilo treba počakati, da so mu ga dostavili, nadaljevalo se je na letališču v Münchnu, kjer je moral član reprezentance znova izpolniti elektronski formular za vstop v ZDA, saj prvi ni bil zadovoljiv.

Ko je že kazalo, da bo nadaljevanje poti potekalo nemoteno, se je tri četrt ure pred predvidenim postankom v Washingtonu oglasil pilot, ki je pojasnil, da bi morali zaradi neviht kar nekaj časa krožiti nad letališčem, ker pa je začelo primanjkovati goriva, so se odgovorni odločili za vmesni postanek v Philadelphii, kjer so dotočili gorivo za nadaljevanje poti.

Nepredviden postanek je prinesel dve uri zamude. Tudi nadaljevanje poti je potekalo v podobnem slogu. Ob prevzemu prtljage se je izkazalo, da dvojec Luke Božiča in Saša Taljata ter prtljažniki za avtomobile, na katere bi naložili čolne, niso pripotovali v ZDA. Čoln naj bi pripotoval z dnevom zamude. Po iznajdljivosti pri privezovanju čolnov, se je ekipa odpravila še na tri ure dolgo vožnjo od Washingtona do prizorišča prvenstva.

Tam je ekipa nastanjena v dveh hišah, le nekaj minut oddaljenih od proge, a ker je bila ura že skoraj pet zjutraj po lokalnem času, agencija, ki hiše oddaja, ni bila odprta. Ena izmed njiju je bila na srečo odklenjena, tako da se je vsa ekipa stisnila skupaj, nekateri trenerji pa so nekajurni spanec preživeli kar na tleh.

Po kratkem spancu in spoznavanju okolice je sledil prvi trening v kajakaškem centru, ki je pustil mešane občutke. Po eni strani sta proga in okolica navdušili reprezentante, po drugi strani pa so ugotavljali, da je kar zahtevna, saj vsebuje dele, ki so precej spremenljivi, prav tako pa zahtevajo kar precej fizične moči.

"Proga je videti dobro, saj ima velike skale in daje občutek naravne proge. Vendar mi danes veslati po njej ni bilo ravno v užitek. Voda se kar precej ustavlja, treba je dobro poganjati. Je kar precejšnja razlika med to progo in tisto v Bratislavi, na kateri sem veslal nazadnje," je povedal kajakaš Martin Albreht.

Tekmovalce in tekmovalke čaka kar nekaj treningov, saj se prvenstvo s slovesnim odprtjem začenja 17. septembra, prve tekme pa dan kasneje.