© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
31.07.2014 11:09:34

Letošnja drugačna od lanske

Arsen Perić

Damir Dugonjić je na dobri poti k pravi formi na EP Naš prvi adut za prvenstvo stare celine v Berlinu danes začenja nastope na državnem prvenstvu, kar bo zanj zadnja prava generalka pred glavno tekmo sezone.

Na njej si želi še utrditi svoje občutke, ki mu jih na zadnjih tekmah v Radovljici in Kranju še ni povsem uspelo.

Kako ste bili zadovoljni s plavanjem na četveroboju v Kranju?
Bil sem kar zadovoljen. Imel sem pet startov, tudi na 200 prsno in v obeh štafetah, v katerih sem plaval svoj maksimum. Malce mi je žal, da sem imel 100 metrov prsno kot prvo disciplino že ob desetih zjutraj, saj takrat še nisem bil dovolj motiviran. Popoldne bi raje plaval še enkrat 100 prsno namesto 200 prsno. Drugače se že kažejo znaki življenja v vodi. Pozna se, da je to prvi teden, v katerem sem začel spuščati treninge. Hitrost je bila že kar lepa. Žal je bil tudi tu zelo slab startni kamen, kar se je na času poznalo za dve ali tri desetinke. To bi bil potem glede na moj osebni rekord že zelo soliden čas. Lahko torej rečem, da sem zdaj malce bolj optimističen, kot sem bil pred to tekmo.

Na DP na Ravnah plavate samo danes in jutri.
Tako je. Do EP so še trije tedni, DP pa bo zadnji test pred tem tekmovanjem. Želim si dober izid na 50 prsno in najboljšega letos na 100 prsno. Konkurenca bo super in upam, da bo lepo tudi vreme, da nas pride pogledat čim več gledalcev. Rad bi plaval čim bolje in čim hitreje ter popravil manjše napake, ki jih še delam. Upam tudi na dober start, ki na zadnjih dveh tekmah zaradi neustreznega startnega kamna ni bil mogoč. Zlasti na 50 metrov je to pomemben dejavnik.

Pri vas torej prevladuje optimizem ...
Res sem lahko kar optimističen. To je zame najljubši del sezone, ko iščeš pravi občutek v vodi. Na neki način počivaš in se lahko igraš. To je tudi tisto, kar mi najbolj ustreza. V treh tednih imam že tak ritual, da točno vem, kdaj bom najbolje pripravljen. Evropskega prvenstva se že veselim.

Kako bi lahko primerjali vaše stanje ob istem času lani, ko ste se pripravljali na SP v Barceloni, in letos?
Letošnja sezona je precej drugačna od lanske, zato ju med sabo težko primerjam. Sem tam nekje, tudi rezultati so približno enaki. Letos sem plaval malce slabše na 50 in malce bolje na 100 prsno. Vse bo odvisno od tega, v kakšnem stanju bom čez tri tedne. Še vedno lahko plavam zelo hitro, čeprav takšnega napredka kot lani, ko sem napredoval za sekundo, ne pričakujem.

Konkurenca se je v prsnem plavanju letos malce premešala.
Drži. Zelo dobra sta dva Angleža, zlasti izstopa Adam Peaty. Očitno se generacije malce menjavajo in prihajajo mlajši. Favorit glede na moje letošnje čase ne bom, tako da glede tega ne čutim pritiska. Napadal bom iz ozadja, čeprav me fantje poznajo in vedo, da sem lahko hiter. Že na 100 metrov bi lahko kar dobro plaval. V tej disciplini imam še dve leti, da naredim zelo dober načrt za OI v Riu de Janeiru, ki so moj dolgoročen cilj.