© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(sm)
(sm)
17.09.2024 11:43:36

Zgodovinsko evropsko zlato, regionalni naslov in domači prvaki

Mladinska raffa reprezentanca na EP v Avstriji
Mladinska raffa reprezentanca na EP v Avstriji
BZS

Slovenska mladinska raffa reprezentanca je izjemno uspešno nastopila na avgustovskem mladinskem evropskem prvenstvu v avstrijskem Innsbrucku, iz katerega se je po zaslugi Luke Sedmaka vrnila z zlato kolajno in tako nadaljevala niz zbiranja odličij na največjih raffa tekmovanjih. Moška članska balinarska reprezentanca je osvojila regionalni Adriatic Bocce Confederation na Hrvaškem, na domačih baliniščih pa smo dobili prvake v igri dvojic.

Letošnje leto je slovenskemu raffa balinanju prineslo dve novi odličji. Po lanskem premiernem bronu Luke Sedmaka na mladinskem evropskem prvenstvu v Italiji v natančnem zbijanju je v začetku poletja njegov uspeh ponovil Damjan Sofronievski na članskem prvenstvu stare celine (več v posebnem tekstu), skok na najvišjo stopničko pa je prineslo mladinsko evropsko prvenstvo, ki ga je od 26. do 31. avgusta gostila Avstrija.

Selektor Bojan Berčič je za nastop v Innsbrucku izbral Luko Sedmaka v natančnem zbijanju ter Gabrijela Koreniko, ki je slovenske barve branil v igri posamezno. Sedmak je po uspešnih nastopih v kvalifikacijah ter četrtfinalni zmagi proti Slovaku Florianu Kalasu s 13:10 v polfinalu s 14:10 premagal favoriziranega Švicarja Ryana Regazzonija, popoldne pa se je meril za naslov evropskega mladinskega prvaka. V izredno izenačenem in kvalitetnem dvoboju je Sedmak z zadnjo zadeto kroglo za šest točk ugnal Italijana Luco Domaneschija s 26:20 ter osvojil zgodovinski naslov evropskega prvaka za slovensko raffa balinanje!

"V Avstrijo sem se podal z željo po novi kolajni. Prvi nastopi so bili dokaj živčni, tako da nisem dosegal najboljših rezultatov. Najtežje je bilo v četrtfinalu proti Slovaku Kalasu, saj je zmaga prinašala kolajno. Po uvrstitvi v polfinale sem se že nekako sprijaznil z bronom, a sem izkoristil živčnost Švicarja Regazzonija in nanj pritiskal skozi celoten dvoboj ter ga tudi ugnal," je pomembne dvoboje na poti do zlata opisal Sedmak, ki je v finalu preprosto briljiral. "Pred finalom sem se želel predvsem sprostiti in se gledalcem predstaviti v najlepši luči. V finalu sem bil zelo umirjen, po koncu pa presrečen z osvojeno zlato medaljo. Upam, da lahko takšne dosežke ponovim tudi v balinanju," je zaključil Sedmak.

Korenika se je s tekmeci meril v igri posamezno in bil nekajkrat blizu zmagi, med drugim pa je pošteno namučil tudi novega evropskega podprvaka v tej disciplini Švicarja Regazzonija. Na koncu je osvojil 12. mesto.

Na oba svoja varovanca je bil upravičeno ponosen selektor Berčič: "Tudi tokrat smo se na evropsko prvenstvo odpravili z željo po medalji. Zavedali smo se, da imamo večje možnosti v natančnem zbijanju. Uvrstitev Sedmaka v četrtfinale je bila nekako pričakovana, nato pa je bilo vse odprto. Luka se je v najpomembnejših dvobojih izjemno izkazal in se vpisal v zgodovino. Pohvaliti moram tudi Gabrijela za borbene nastope."

Kljub nastopu v zgolj dveh disciplinah izmed petih je Slovenija v skupnem seštevku reprezentanc osvojila visoko četrto mesto in zaostala zgolj za Italijo, Francijo in Turčijo.

EP Raffa U-18 Innsbruck 2024 - slovenski nastopi
Sreda
Posamezno
1. krog: Slovenija (Korenika) – Avstrija (Gadner) 3:9
2. krog: Slovenija (Korenika) – Latvija (Mistris) 1:10
Natančno zbijanje
1. krog kvalifikacij: Slovenija (Sedmak) 12 točk – 4. rezultat
Četrtek
Posamezno
3. krog: Slovenija (Korenika) – San Marino (Santolini) 2:7
Natančno zbijanje
2. krog kvalifikacij: Slovenija (Sedmak) 15 točk - s skupno 27. točkami 3. rezultat kvalifikacij in uvrstitev v petkov četrtfinale!
Petek
Posamezno
4. krog: Slovenija (Korenika) – Švica (Regazzoni) 4:8
5. krog: Slovenija (Korenika) – Madžarska (Antal) 3:6
Natančno zbijanje
Četrtfinale: Slovenija (Sedmak) – Slovaška (Kalas) 13:10. Sedmak se je uvrstil v polfinale!
Sobota
Posamezno
Za 11. mesto: Slovenija (Korenika) – Nemčija (Wagner) 3:9
Natančno zbijanje
Polfinale: Slovenija (Sedmak) – Švica (Regazzoni) 14:10
Finale: Slovenija (Sedmak) – Italija (Domaneschi) 26:20

Slovencem zmagovalni pokal, Premru MVP ABC peteroboja

Hrvaški Vukovar je od konec avgusta gostil ABC moški peteroboj. V družbi reprezentanc Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Srbije in Hrvaške je nastopila tudi pomlajena slovenska izbrana vrsta in z maksimalnim izkupičkom osvojila prvo mesto.

Selektor Davor Janžič je skupaj s pomočnikom Dejanom Tonejcem za nastop izbral člane Anžeta Petriča, Tadeja Premruja in Žana Sodca ter mlade reprezentante Gašperja Povha, Nejca Čimžarja Žurana in Urbana Hitija, za katere je bil nastop v Vukovarju dobrodošla priprava na decembrsko svetovno prvenstvo v Portoriku. Slovenija je najprej ugnala Črno Goro ter Bosno in Hercegovino, nato premagala Hrvaško, z zmago proti Srbiji pa potrdila končno prvo mesto na regionalnem peteroboju. Slovenski reprezentant Tadej Premru je bil izbran za najboljšega igralca turnirja.

Razpored tekem ABC peteroboja Anzur - Lagier
Petek, 30. 8.
Srbija - BIH 6:8, Slovenija - Črna Gora 12:2, BIH - Slovenija 6:8, Hrvaška - Srbija 12:2
Sobota, 31. 8.
Slovenija – Hrvaška 8:6, Črna Gora – BIH 6:8, Hrvaška – Črna Gora 14:0, Srbija – Slovenija 2:12
Nedelja, 1. 9.
Črna Gora - Srbija 4:10, BIH - Hrvaška 2:12
Končni vrstni red: 1. Slovenija, 2. Hrvaška, 3. Bosna in Hercegovina, 4. Srbija, 5. Črna Gora

Pri U-14 naslov Kolektor Idriji, pri mladincih slavil Kozlek

Na državnem prvenstvu v igri dvojic U-14 v Pivki je bila najboljša dvojica Kolektor Idrije 1 v postavi Maša Česnik - Hanna Julardžija, ki je velikem finalu ugnala domači Orlek Oro Met Pivka (Žan Štunf, Hana Gruden Hiti, Miha Širca). V boju za tretje mesto je bil Kozlek Kuteževo (Anže Anton Trobec, Miha Hrenovec) boljši od kobjeglavskega Hrasta (Lana Kavčič, Jasmin Švara, Matevž Šček).

Pri mladincih sta slavila člana Kozleka Kuteževo Jan Kreševič in Luka Hrenovec, ki sta v boju za zlato ugnala zasedbo OBZ Sežana (Maj Tomšič, Justin Vrabec), medtem ko je bila v tekmi za tretje mesto Postojna (Tomaž Bogataj, Jakob Kobal) boljša od GDP Zmajčki Krim (Tim Obolnar Zenkovič, Matic Žuran). Priznanja najboljšim je v družbi predstavnikov organizatorjev BK Orlek Oro Met Pivka podelil predsednik BZS Primož Marinko.

Marc in Ozbič Primc članski prvakinji v dvojicah

Naslov državnih članskih prvakinj v igri dvojic v Bistrici pri Tržiču sta osvojili balinarki kobjeglavskega Hrasta Tanja Marc in Eneja Ozbič Primc, ki sta v boju za zlato premagali članici Brus Team Idrija 1 Jelko Vrhovec in Agico Miklavčič, medtem ko sta v boju za bron Barbara Samsa in Iva Guštin (Pivka Oro Met 2) ugnali Petro Pivk Lukančič in Sašo Matoševič (Brus Team Idrija 2). 

Galerija
Luka Sedmak, mladinski evropski prvak v raffa balinanju