© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ma
ma
17.09.2024 11:30:04

Neverjeten podatek, ki razkriva, kakšna sezona je za Tadejem Pogačarjem

Profimedia

Tadej Pogačar je v Kanadi nadaljeval tam, kjer je končal julija v Franciji. Nadaljuje z zmagovanjem, njegova letošnja sezona pa dobiva vse bolj neverjetne razsežnosti.

Pravzaprav Pogačar ne le da še naprej zmaguje, ampak še naprej dominira. Ni lahko, da je videti tako lahko. To smo v povezavi s Tadejem Pogačarjem že zapisali. Že večkrat. Potem ko se je na VN Quebeca otresel rje po 50 in še nekaj dnevih dolgi dirkaški pavzi, je bil na Grand Prix Cycliste de Montreal znova Grande Pogi.

Pogačar je kot Usain Bolt v najboljših časih. V zaključku je našel celo čas za pozdravljanje gledalcev in dajanje »petk«. Med drugim tudi z dobrim prijateljem in monaškim sosedom Michaelom Matthewsom, ki je dobil petkovo veliko nagrado Quebeca. Tadej Pogačar, šovmen na dveh nogah, pardon, dveh kolesih.

Neverjetno zveni podatek, da ima Pogačar v letošnji sezoni na dirkah svetovne serije sam več zmag kot katerakoli ekipa. Po delovni ekskurziji v Kanado je že pri 22-ih zmagah. Pogačar 22, Team Visma Lease a Bike 18, Alpecin Deceuninck 15, Lidl Trek 15, Red Bull BORA hansgrohe 12 ... Na danes obnovljeni lestvici Uci je šel prek enajst tisoč točk. Krepko prek. Noben drug jih nima niti šest tisoč, pravzaprav jih je le Remco Evenepoel zbral več kot pet tisoč. Povedano drugače, Pogačar ima dvakrat toliko točk kot njegov najbližji zasledovalec.

Naslednja postaja Zürich
V Montrealu, ki bo čez dve leti gostil svetovno prvenstvo, je dobil to, po kar je prišel. Samozavest in potrditev forme pred zadnjim vrhuncem sezone. Povedano drugače, Montreal je bila odlična generalka za Zürich. V Švici namreč kolesarje čaka podobna trasa kot je bila nedeljska v olimpijskem mestu, organizatorji pravijo, da se bo skupaj nabralo nekaj manj kot 4500 višinskih metrov. Tudi tam bo ključen klanec prišel na vrsto kakšnih 20 kilometrov pred ciljem, Pogačar pa bo poskušal nadgraditi bron iz Glasgowa. »V Glasgowu sem bil tretji na trasi, ki mi ni ravno ustrezala. Letos mi trasa bolj ustreza. Moje možnosti so boljše v Zürichu,« je Pogi dejal za portal Wielerflits.

Slovenski selektor Uroš Murn je napovedal, da se bo Slovenija na SP podala v najmočnejši postavi, kar pomeni, da je v nastop privolilo vseh sedem kolesarjev, ki si kruh služi v ekipah svetovne serije. Nekatere reprezentance so že razkrile svoje karte, med drugim tudi Belgija, ki bo stavila predvsem na dvakratnega olimpijskega prvaka Remca Evenepoela. Nizozemci upe polagajo v roke oziroma noge Mathieua van der Poela, že zdaj pa je jasno, da na startu ne bo Wouta van Aerta in Jonasa Vingegaarda, ki sta že končala sezono. A po nedelji je znova jasno, da bo Tadej Pogačar tisti, ki ga bo potrebno premagati. Pogi se v Zürich podaja na še en zmenek z zgodovino. V lov na mavrico in z njo trojno krono kolesarstva.

Cestna dirka bo na sporedu 29. septembra, svetovno prvenstvo pa se začne to soboto. V nedeljo na drugi dan prvenstva se bodo udarili za kolajne v kronometru, slovenske barve pa bo v vožnji na čas zastopal nekdanji olimpijski prvak v tej disciplini Primož Roglič.

LESTVICA UCI
1. Tadej Pogačar (Slo/Emirates) 11393
2. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step) 5297,57
3. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin) 4838
4. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin) 4435
5. Primož Roglič (Slo/RB Bora) 4435
...
82. Jan Tratnik (Slo/Visma LAB) 1019
85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain) 1005