© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
13.09.2024 13:00:25

EP v kraljevski plesni disciplini: Evropska podprvaka sta Slovenca

Osebni arhiv

Minuli konec tedna je na Poljskem v mestu Krakov potekalo evropsko prvenstvo v kraljevi plesni disciplini, kombinaciji standardnih in latinskoameriških plesov, kjer sta se na drugo mesto uvrstila Maša Kastelic in Akim Pekunov.

Njuna konkurenca je štela 29 plesnih parov. Evropska prvaka sta postala Poljaka Klaudia Iwanska in Armand Fazulin, bron sta osvojila Armenca Sofija Filipčuk in Jaroslav Kiselev.

Lani bron, letos srebro

Blaž Pocajt, Vedran Ćelić in Nataša Ambrož, trenerji najboljšega slovenskega plesnega para, so Kasteličevo in Pekunova spremljali na prvenstvu. Povedali so, da sta si slovenska državna prvaka z odličnim plesanjem in fenomenalno stilsko podobo priplesala omenjeni naslov evropskih podprvakov. V žepu že imata lanskoletni bron iz svetovnega prvenstva v desetih plesih, ki so ga organizirali Portugalci v mestu Vila Nova de Famalicao, zato se še posebej veselita letošnjega, ki bo potekal v začetku novembra v Armeniji.

67-12-Maša Kastelic in Akim Pekunov2
Osebni arhiv

Navdušena nad organizacijo

Evropsko prvenstvo se je odvijalo v moderno opremljeni dvorani hotela Hilton v Krakovu. »Tekma je bila res odlično organizirana že od samega prihoda v Krakov. Vse je potekalo po dogovorih in v skladu z urniki. Pohvaliti želiva organizatorja tudi za izbiro lokacije, bivali in tekmovali smo v prekrasnem hotelu in to nam je prihranilo veliko časa, hkrati pa smo imeli tudi vse pri roki. Kljub temu, da je bilo tekmovanje malo manjše kot običajno, pa je z lično urejenostjo pričaralo boljše vzdušje kot športne dvorane, ki smo jih vajeni,« sta povedala Kasteličeva in Pekunov.

Na tekmo sproščena, a pripravljena

»Priplesane stopničke in naziv podprvaka so vedno nekaj posebnega,« so zapisali na Facebook strani kluba Feniks, kjer evropska podprvaka trenirata, sama pa sta povedala, da sta se tekmovanja udeležila sproščena, saj sta vedela, da sta odlično pripravljena. »Seveda sva imela pričakovanja kar visoka, se pa zavedava, da se tudi drugi pari dobro pripravljajo in vedno lahko pride do kakšnih presenečenj. Zelo sva zadovoljna z rezultatom, predvsem pa s plesom,« sta še dodala.

67-12-Maša Kastelic in Akim Pekunov1
Osebni arhiv

Brez pravih podpornikov ne gre

Kasteličeva in Pekunov sta hvaležna, da so z njima na tekmovanje odšli tudi njuni trenerji, še bolj pa sta bila vesela njunih staršev. Zahvalila sta se tudi vsem ostalim trenerjem in plesalcem, ki so zanju držali pesti v Sloveniji, zbrani ob prenosu v živo. Ker je v plesu še kako pomemben tudi videz, sta se javno zahvalila tudi sponzorju DF Atelier, Čevljarstvu Peta in Perspektiva Group. Potne stroške jima je v celoti plačala Plesna zveza Slovenije.

Ponosen trenutek za slovenski šport

Kasteličeva in Pekunov sta navdih mladim plesalcem in dokaz, da s trdim delom in predanostjo ter zaupanjem trenerskega kolektiva lahko dosežeš evropski in tudi svetovni vrh, trdijo njuni trenerji in dodajajo: »Njun uspeh na evropskem prvenstvu je ponosen trenutek za slovenski šport. Želimo si, da bi mediji, funkcionarji, športni navdušenci in vsi ljubitelji plesa prepoznali ta izjemen dosežek športnega plesa. Nova generacija slovenskih plesnih parov si zasluži medijsko pozornost, kot so jo imeli uspešni slovenski plesni pari že nekoč.«

Galerija