© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
31.08.2024 23:41:32

Sara Čopar na EP do četrtega mesta, zmaga Italijanki

alesfevzer.com

Slovenska športna plezalka Sara Čopar je na evropskem prvenstvu v švicarskem Villarsu v težavnosti zasedla četrto mesto. Za plezalko iz Laškega to po petih naslovih mladinske svetovne prvakinje v več kategorijah predstavlja uspeh kariere med članicami. Naslov prvakinje je pripadel Italijanki Lauri Rogora.

Devetnajstletna Čopar je imela v kvalifikacijah šele 15. izid, v polfinalu pa je priplezala do tretjega mesta. V finalu je tako nastop začela kot šesta.


Sprva je imela nekaj sreče v sredini smeri, a je tudi z nasmeškom na obrazu rešila težave z oprijemom noge in se podala naprej v smeri. Spodletelo ji je pri skoku do 36. oprimka, s čimer je ob svojem nastopu zasedala tretje mesto z doseženim oprimkom 35+.

Do konca sta nastopili še druga iz kvalifikacij Helene Janicot, ki pa je s 35. oprimkom za las zaostala za Čopar, medtem ko je Italijanka Laura Rogora priplezala do vrha in potrdila današnjo prevlado v Villarsu. Druga je bila Ukrajinka Jevgenija Kazbekova (39+), tretja pa Nizozemka Lynn van der Meer (38+).

Triindvajsetletnica iz Trenta je tako prišla do prvega naslova evropske prvakinje. Nazadnje je zmagovalka dveh tekem svetovnega pokala v težavnosti kolajno na velikih tekmovanjih osvojila na svetovnem prvenstvu v Moskvi pred tremi leti, ko je bila v težavnosti bronasta.

"Nehvaležno četrto mesto, res so bile blizu stopničke. Vseeno sem zadovoljna z izidom, še bolj pa s plezanjem. Dobro sem se borila, pokazala sem, kar znam. Finalna smer je bila iskreno kar zahtevna, ves čas si moral biti osredotočen, veliko se je dogajalo, a bila mi je všeč," je za Planinsko zvezo Slovenije po četrtem mestu dejala Čopar.

"Malo sem si oddahnila. Odločitev, ali bi šla zadnjič na mladinsko svetovno prvenstvo ali na člansko evropsko, je bila kar zahtevna. Zdaj sem dokazala sama sebi, da sem se prav odločila in da je najbolj prav, da sledim svojemu občutku. Vesela sem, da sem dala prednost EP," je dodala mlada plezalka iz Laškega.

V finalu je od Slovenk nastopila tudi Lana Skušek. Štiriindvajsetletnica je po osmem mestu v kvalifikacijah v finalu dosegla oprimek 25+ in zasedla končno osmo mesto med prav toliko finalistkami.

V nedeljo bo Sara Čopar ob Luciji Tarkuš nastopila tudi v kombinaciji, ki se bo v balvanskem delu začela ob 10. uri in končala ob 12.00 s težavnostjo. "Jutri imamo še zadnjo tekmo prvenstva. Ves teden smo plezali in tekmovali. Nedelja bo zadnja priložnost za dobro plezanje. Doslej sem bila z vsemi nastopi na prvenstvu zadovoljna. Upam, da bom lahko še jutri pokazala dobro plezanje in da bom na koncu zadovoljna. Upam, da se dan lepo zaključi," je še za krovno zvezo dejala 19-letnica.